Agility: Psychohygiena je u školákov dôležitá

Agility a dieťa psovod – ide táto kombinácia dokopy? Je to zábavný šport, ktorý tvorí medzi dieťaťom a psom úprimný vzťah. Dieťa si tiež buduje rešpekt, ale nie je to len o tom. Pri agility si musí pamätať napríklad terén, čím si cibrí pamäť.

20.11.2019 11:00
pes a dieta
Agility môže predstavovať vhodnú pohybovú aktivitu pre dieťa a psa zároveň.
debata

Športovanie by malo byť súčasťou života každého dieťaťa, resp. školáka. Pohyb nemusí vždy predstavovať len futbal, gymnastiku či rôzne loptové hry. Dieťa sa môže venovať aj pohybovej aktivite so svojim štvornohým miláčikom. Buduje si vzťah k zvieratám, k pohybu a navyše trávi čas na čerstvom vzduchu.

A ako sa môžu k tejto aktivite dostať deti? Na Slovensku existuje aj škola psovodu, je to vynikajúci spôsob na psychohygienu a zároveň sa dieťa veľa pri tom naučí. Môžu teda školu psovoda absolvovať podľa odborníka aj deti? „Šikovným psovodom môže byť pokojne aj dieťa. Potrebuje k tomu pohybovú zdatnosť a, samozrejme, vzťah k psíkom,“ hovorí majster a vicemajster sveta v agility Pavol Vakonič. Kde a ako však začať? „Určite je veľmi dôležité, aby dieťa, ale platí to rovnako aj pre dospelých, začalo s tréningami agility v klube, ktorý má skúsených trénerov, kvalitné a bezpečné prekážky a v neposlednom rade aj vhodný terén,“ pokračuje Vakonič.

Poďme však ešte na začiatok. Čo je teda agility, čo si pod tým môžeme predstaviť? Je to pohybová aktivita, vrcholový, ale zároveň aj rekreačný šport, kde nesúťaží jednotlivec, ale dvojčlenný tím. Ten sa skladá zo štyroch labiek a dvoch nôh. Presnejšie povedané zo psovoda a psa. Majiteľ a jeho štvornohý miláčik tu spoločne prekonávajú prekážky v určenom poradí, v čo najkratšom čase a čo je dôležité i bez chýb. Napriek tomu, že ide o šport vedený hrou, psíky tu musia so svojimi majiteľmi zvládať rôzne povely, a to na najvyššej úrovni.

Práve tie natešené tváre detí, zdravo vyštípané líca od pohybu na čerstvom vzduchu, vedľa nich hravých psíkov, ktorí čakajú na ďalší povel a zábavnú úlohu, môže byť výborná psychohygiena a športová aktivita pre mládež. Niečo, čo ich aspoň na chvíľku odpojí od siete. Mnoho detí ale nemá možnosť vlastniť psa. Buď mu to rodičia nedovolia, alebo tomu nevyhovujú podmienky, v ktorých žije. Môžu sa deti venovať agility aj bez vlastného štvornohého parťáka? „Na to aby sa dieťa mohlo stať dobrým psovodom, nemusí psíka priamo vlastniť. Stáva sa nám, že na podujatie príde junior psovod, ktorý si so sebou privedie psa svojich známych alebo psa svojho trénera. To čo je tu dôležité, je vzťah, ktorý si medzi sebou dvojica vytvorila. Psíky môžu počúvať aj niekoho, kto nie je ich majiteľom, stačí, ak majú danú osobu radi,“ vysvetľuje Vakonič.

Pavol Vakonič
Pavol Vakonic Pavol Vakonič

V akom veku začať?

Veková hranica pri tejto aktivite sa presne nedá len tak určiť. Od koľkých rokov sa teda môže dieťa stať psovodom? Podľa Vakoniča je ťažké určiť spodnú hranicu veku dieťaťa, u niekoho to môže byť 8–9 rokov, niekto potrebuje trochu viac času na zvládnutie koordinácie svojich vlastných pohybov na parkúre. „Ďalšou dôležitou vecou je schopnosť zapamätať si parkúr. Súťažný parkúr môže mať maximálne dvadsaťdva prekážok zoradených v rôznych dráhach a zapamätať si to, previesť v čo najkratšom čase psa po parkúre, bezchybne a správne, to si už naozaj vyžaduje tréning,“ hovorí ďalej Vakonič.

Rešpekt je dôležitý, je však otázne, či majú psy pred dieťaťom rovnaký rešpekt ako pred dospelým človekom. Vyššia postava môže vyvolávať napríklad väčší rešpekt. „Je tiež veľmi dôležité, aby pes rešpektoval svojho psovoda. Rešpekt sa v tomto športe nezískava výzorom či vekom psovoda. Ide o vzťahy, ktoré si ten či onen pes so svojimi trénermi a majiteľmi tvorí. Stáva sa, že ak je majiteľ alebo tréner psa nablízku, tak si za ním psík odbieha a mladému psovodovi sa potom ťažšie s takýmto tímom pracuje,“ tvrdí Vakonič.

A aké obmedzenia má psík, s ktorým sa chceme prihlásiť do súťaže? Ten musí spĺňať vek od 18 mesiacov a musí mať výkonnostný preukaz, ktorý vydáva krajina, v ktorej je registrovaný.

V zahraničí sú tie podmienky veľmi obdobné. Preteky sú otvorené vždy pre všetkých, čiže sa môžu prihlásiť aj súťažiaci zo zahraničia, rôzneho veku, dokonca môžu súťažiť aj psíky čistokrvné i krížence.

Kto je Pavol Vakonič?

Pavol Vakonič patrí medzi uznávanú svetovú špičku psovodov. Ako prvému a jedinému Slovákovi sa mu podarilo získať v jednej súťaži hneď dva najcennejšie tituly – Majster a Vicemajster sveta v agility. Aj preto sa rozhodol v tomto športe nadobro zotrvať, od roku 2019 vedie v slovenskom olympijskom športovom centre x-bionic® sphere v Šamoríne jesenné psie preteky na svetovej úrovni. Toho roku sa na nich zúčastnilo až 21 krajín a my sme sa pri tejto príležitosti milovníka a ochrancu psov opýtali, či školu psovoda môžu absolvovať aj deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Vakonič #agility #deti a psy