Nahradia chýbajúcich informatikov Ukrajinci?

Na Slovensku študuje informatiku už 12 ľudí z Ukrajiny a na budúci rok by mali prísť ďalší. Keďže na pracovnom trhu pretrváva veľký nedostatok IT špecialistov a klesá i počet študentov tohto odboru, Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave (VŠEMvs) v spolupráci s IT Asociáciou Slovenska sa problém rozhodla riešiť posilami z cudziny.

03.12.2019 09:00
študentka, notebook Foto:
Štát problém neriešil, preto musela VŠEMvs začať suplovať jeho funkciu.
debata (2)

Projekt spoločných študijných programov s ukrajinskými univerzitami sa začal už pred dvoma rokmi a v júni 2018 pricestovali na Slovensko prví študenti z Charkova. Počas trojmesačnej stáže v lete minulého roka absolvovali v IT firmách kurz Java a intenzívny kurz slovenčiny. Od septembra potom pokračovali v magisterskom štúdiu na VŠEMvs a zároveň praxovali vo dvoch súkromných firmách.

Výsledkom pilotného projektu sú piati Ukrajinci – štyria muži a jedna žena, ktorí absolvovali štúdium na Slovensku a rozhodli sa zostať tu a pracovať v IT sektore. Študenti súčasne absolvovali špecializovaný kurz programovacieho jazyka Java a kurz slovenčiny, ktorú dnes ovládajú na nadpriemernej úrovni. Podarilo sa tak rozbehnúť úspešný projekt, ktorý pomáha riešiť kritickú situáciu v oblasti informačných technológií.

V akademickom roku 2019/2020 prišlo z ukrajinských univerzít ďalších 12 študentov. Popri štúdiu budú praxovať v štyroch súkromných spoločnostiach. Počet ukrajinských študentov, ktorí by mali prísť v nasledujúcom roku, sa odhaduje na 20 až 45.

Projekt funguje takto: Ak študent úspešne prejde vstupným pohovorom a testom IT zručností, prichádza na Slovensko do firmy, ktorá mu poskytne finančné zázemie a 15-mesačnú prax. Zároveň nastupuje do druhého ročníka magisterského štúdia, počas ktorého mu škola zabezpečí vzdelanie v oblasti manažmentu, naučí ho po slovensky a umožní mu absolvovať doplnkové kurzy a certifikáty z programovania.

„V zháňaní zahraničných talentov pre nedostatkové IT a technické pozície sme museli začať suplovať štát, keďže žiadne podobné aktivity sme doteraz nezaznamenali. Aj preto ma teší, že do projektu sa teraz aktívne zapája rezort zahraničných vecí,“ uviedol prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský.

Kvestor a predseda správnej rady VŠEMvs Ľuboš Cibák vysvetlil, že IT fakulty univerzít, z ktorých študenti prichádzajú, patria k najlepším na Ukrajine. „V druhom ročníku v súčasnosti študuje 12 študentov zo štyroch univerzít – z Charkova, Kyjeva, Černovca a Užhorodu. Pre aktuálny akademický rok sa o programy zaujíma okolo 40 študentov a veríme, že väčšina z nich bude onedlho predstavovať už tretiu generáciu absolventov týchto programov,“ zhodnotil kvestor.

Ako dodal, verí, že sa počet ukrajinských študentov v krátkom období podarí ešte významne zvýšiť. Do dvoch rokov by mohlo ísť až o sto študentov ročne. Do projektu sa zapája i Európska migračná agentúra. Podľa jej riaditeľa Mariána Vlasatého by sa spolupráca mohla rozšíriť aj na naše verejné vysoké školy.

„Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Fakulta elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach a Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzity aktuálne oslovujú partnerské fakulty na Ukrajine, ktoré v priebehu novembra 2019 navštívia a odštartujú vzájomnú spoluprácu. Tri nové študijné programy zamerané na informačné technológie a softvérové inžinierstvo by mali byť pre študentov dostupné od akademického roka 2020/2021,“ spresnil Vlasatý.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nedostatok ľudí #štúdium informatiky