Polročné a chrípkové prázdniny: Majú rodičia nárok na ošetrovné?

O pár dní tu máme polročné prázdniny a mnohí rodičia zvažujú, ako sa postarajú o školopovinné deti v tom čase. Nie všetci si môžu vziať v práci voľno, a tak na rad prichádzajú aj starí rodičia. Rodičom, ktorí zostanú doma so školákom, aby sa mohli o neho postarať, vzniká otázka, ako je to s ošetrovným? Majú naň nárok? Dočítate sa v nasledujúcich riadkoch.

31.01.2020 06:00
školák, rodičia, domáce úlohy, prvák Foto:
Ilustračné foto
debata

Polročné prázdniny sú naviazané na polročné vysvedčenia, resp. výpisy polročných vysvedčení. Podľa rezortu školstva nie je výpis vysvedčenia verejnou listinou ako samotné vysvedčenie, preto môže byť vytlačený na bežnom kancelárskom papieri. Formu, náležitosti a spôsob odovzdania výpisu si určuje škola. Túto zmenu podľa ministerstva priniesla novela zákona o výchove a vzdelávaní z roku 2011 a jej cieľom bolo ušetriť školám časť administratívnej práce. Školáci však môžu dostať i riadne polročné vysvedčenie, a to na základe písomnej žiadosti plnoletého žiaka, zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

Polročné prázdniny v tomto školskom roku budú už tento pondelok 3. februára 2020 a vyučovanie v druhom polroku sa opäť začína v utorok 4. februára.

Majú rodičia, ktorí zostanú počas polročných prázdnin doma so svojim dieťaťom, nárok na ošetrovné? Sociálne poisťovňa upozorňuje, že polročné prázdniny nie sú dôvodom na dávku ošetrovné pre rodičov. „Sociálna poisťovňa upozorňuje rodičov žiakov základných škôl, že z dôvodu polročných prázdnin im automaticky nevzniká nárok na dávku ošetrovné, aby mohli v tento deň zostať s dieťaťom doma a starať sa oň. Ak si takýto nárok budú chcieť uplatniť, Sociálna poisťovňa im ho neprizná,“ upozorňuje Sociálna poisťovňa na svojej stránke. A vzniká vôbec nárok na ošetrovné? Podľa Sociálnej poisťovne môže tento nárok počas prázdnin vzniknúť iba v prípade, ak je dieťa choré a rodič to preukáže príslušným lekárskym potvrdením.

Okrem toho vzniká nárok na ošetrovné ešte v rámci jednej výnimky. „Ak rodičia ostanú s dieťaťom v pondelok 3. februára 2020 doma, ošetrovné si nemôžu nárokovať, pretože v tom čase je škola uzavretá priamo na základe školského zákona a príslušnej vyhlášky ministerstva školstva. Nárok na ošetrovné by im okrem choroby dieťaťa vznikol len vtedy, ak by bola škola uzavretá na základe rozhodnutia riaditeľa školy, resp. iným príslušným orgánom (napr. pre prípad karantény a podobne) a rodič by Sociálnej poisťovni predložil takéto rozhodnutie o zatvorení školy,“ píše sa ďalej v stanovisku poisťovne.

Chrípkové prázdniny a ošetrovné

A ako je to s ošetrovným počas chrípkových prázdnin? Môže rodič dostať ošetrovné aj na zdravé dieťa?

Momentálne zúri všade chrípka a školáci sú často náchylní na tieto ochorenia. „Ak sú v škole vyhlásené chrípkové prázdniny, nárok na ošetrovné si rodič môže uplatniť aj na zdravé dieťa. Podmienkou však je uzatvorenie školy alebo predškolského zariadenia na základe rozhodnutia príslušných orgánov (napr. rozhodnutím zriaďovateľa na podnet regionálneho úradu verejného zdravotníctva alebo riaditeľa školy z organizačných a prevádzkových dôvodov). To znamená, že ak príslušný orgán uzavrie školu alebo škôlku z dôvodu vysokého počtu chorých detí, teda nariadi chrípkové prázdniny, nárok na ošetrovné vznikne,“ radí rodičom Sociálna poisťovňa na svojom webe.

Poisťovňa zároveň pripomína, že to platí len do desiateho roku veku dieťaťa. Pri zdravom dieťati je teda nárok na ošetrovné podmienený vekom dieťaťa, pri nároku na ošetrovné z dôvodu choroby dieťaťa vekové obmedzenie nie je.

Ako na to? „Lekár-pediater vystaví rovnako, ako v prípade choroby, Žiadosť o ošetrovné, kde vyznačí, že ide o nariadenie karanténneho opatrenia. Nárok na ošetrovné trvá najviac 10 kalendárnych dní, samotná potreba ošetrovania (už bez nároku na dávku ošetrovné) však môže trvať aj dlhšie,“ uzatvára Sociálna poisťovňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #rodičia #ošetrovné #chrípkové prázdniny #polročné prázdniny