Aromaterapia môže pomôcť aj pri sústredení sa školákov

Starí Rimania si zaplietali do vlasov rozmarín, aby povzbudili svoju pamäť počas štúdia. Vedeli čo robia, pretože moderný výskum ukázal, že tento nápad mal svoj význam. Jedna z univerzít v Japonsku robila pokusy s rozptyľovaním esenciálnych olejov v kancelárii. Keď rozptyľovali citrón, urobili o 54 percent menej chýb. Keď sa esenciálne oleje rozptyľovali počas štúdia a potom znova počas skúšania, výsledky testov sa zlepšili až o 50 percent. A prečo to funguje? S každým vdýchnutím esenciálneho oleja, posielajú čuchové nervy v nozdrách odkazy do mozgu. Potom sa v mozgu uvoľňujú transmitery – každý s rôznymi účinkami na telo, ako napr. pomoc s pamäťou, úľava od stresu a zvýšenie energie.

06.02.2020 13:40
žiaci, škola Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aromaterapia sa dá uplatniť aj u študentov. Pýtate sa, ako zlepšiť pamäť školákov pomocou esenciálnych olejov? „Vyberte si esenciálny olej a rozptyľujte ho počas štúdia. Keď pôjdete na skúšku, znovu si pripomeňte ten olej tým, že ho budete mať so sebou na vatičke alebo napr. na ruke. Tá vôňa pomôže spomenúť si na študijný materiál rovnakým spôsobom, ako vám vôňa koláčikov zrazu pripomenie babičkin dom či hranie sa s kamarátmi po škole. Na každý predmet, skúšku by sa mal použiť iný olej,“ radí skúsená aromaterapeutka a odborníčka na prírodné esenciálne oleje Martina Valníčková.

Ktoré oleje si vybrať? Vyskúšajte: kadidlo, rozmarín, bazalku, citrón, citrónovú trávu, mätu, šalviu, bergamot, čierne korenie, cyprištek, ylang ylang.

Deti majú často problém s pozornosťou a sústredením? Vône dokážu byť nápomocné aj v tomto prípade. Podľa aromaterapeutky si treba natrieť na spánky, zátylok a čelo, zmiešaťdo fľaše s guličkou alebo sprejovacej fľaštičky a používať počas dňa. „Noste terakotový prívesok posilnený kvapkami esenciálnych olejov a voňajte ho počas dňa,“ hovorí Valníčková, pričom spomína oleje: rozmarín, čierne korenie, majoránka, mäta, divoký pomaranč, bazalka, harmanček rímsky, muškát, bergamot, citrónová tráva, klinček.

Niekedy je priam výzva dostať deti včas do postele. Do školy by mali byť odpočinuté a svieže. Ako na to? Valníčková radí rozptýliť olej v miestnosti hodinu pred spaním, nasprejovať na vankúš, natrieť na chrbticu alebo spodok chodidiel mini masážou alebo AromaTouch technikou na ruke. Prípadne môžete pridať niekoľko kvapiek do kúpeľa. Vhodné sú oleje: zmes Serenity, levandula, harmanček rímsky, ylang ylang, kadidlo, bergamot, majoránka, divoký pomaranč, vetiver.

Deti bývajú v škole často choré, obzvlášť na začiatku školského roka. Ako podporiť ich imunitu? „Rozprášte esenciálne oleje do miestnosti, aby ste eliminovali patogény zo vzduchu. Rozrieďte a vyčistite kľučky, telefóny, stoly, atď. Denne si nanášajte na chodidlá na podporu všeobecnej pohody. Užívajte jedlé oleje v kapsuli alebo vo vode,“ radí ďalej Valníčková. Vhodné sú tieto oleje: On Guard, mäta, citrón, divoký pomaranč, ylang ylang, čajovník, rozmarín, šalvia, levanduľa, kadidlo.

Najväčšou nočnou morou rodičov je vstávanie ratolestí do školy. Aromaterapia dokáže pomôcť aj v týchto prípadoch. „Inhalovať treba hneď po prebudení. Pomôže rozptýliť olej do vzduchu pri raňajkách, natrieť si na zátylok, spánky a chodidlá. Pridajte niekoľko olejov vhodných na pitie do vody a pite ráno,“ vysvetľuje aromaterapeutka. V tomto prípade siahnite po olejoch: citrón, citrónová tráva, mäta, grapefruit, rozmarín, muškát, bergamot.

Namiešajte si doma

V súvislosti s vôňami a deťmi sa osvedčil ako overený prostriedok rozptyľovania vôní do ovzdušia difuzér. Vieme si sami doma namiešať zmes, ktorá by nám pomohla napríklad pri písaní domácich úloh?

Valníčková radí používať sprej na štúdium, ktorý je vhodný na rozptyľovanie prípravy a domácich úloh. A aký je recept? Stačia vám: 2 kvapky rozmarínu, 3 kvapky divokého pomaranča, 2 kvapky mäty, voda.

Zmes Bubble Gum je výborná na rozptyľovanie počas rannej prípravy: 4 kvapky grapefruitu, 2 kvapky ylang ylang, 1 kvapka eukalyptu.

Sprej na spanie zas rozptyľujte pre výdatný spánok: 5 kvapiek Serenity, 1 kvapka divokého pomaranča.

Povzbudzujúci je vhodný na popoludňajšie nakopnutie: 3 kvapky fenikla, 4 kvapky citrónu, 3 kvapky majoránky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aromaterapia a štúdium