Ako sú informovaní o sexe dnešní školáci? Už piataci vedia veľa

Besedy s odborníkmi by mohli zabrániť rôznym problémom, ktoré často vznikajú z dôvodu neinformovanosti dospievajúcej mládeže. Téma sex trápi nejedného rodiča. Ako sa s ňou vysporiadať a na čo sa pripraviť, ak mám doma dospievajúce dieťa? Opýtali sme sa na názor gynekologičky Adriany Gáťovej.

24.02.2020 09:30
štúdium, študenti, mládež, práca Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Často máme pocit, že dnešné deti dospievajú akosi skôr. Je iná doba, hovoria tí starší a skúsenejší. Technológie zas umožňujú deťom vo veľmi skorom veku vyhľadať si na internete prakticky čokoľvek. Informácie sú voľne dostupné, a tak sa aj takto dostávajú samotní žiaci k informáciám o sexe. To isté hovorí aj gynekologička Adriana Gáťová. „Mnoho vecí vedia už vopred,“ potvrdzuje.

V porovnaní s minulosťou je aj komunikácia iná, pretože podľa odborníčky komunikácia so žiakmi prebieha v súčasnej dobe o čosi uvoľnenejšie než kedysi. Pri rozoberaní intímnych tém sa žiaci neostýchajú pýtať sa na veci, ktoré ich skutočne zaujímajú.

„Vysvetľujem im všetko ohľadom menštruačného cyklu, rozprávame sa o rôznych problémoch, ako sú zápaly, ale i pohlavné choroby. Samozrejme, že sa rozprávame o antikoncepcii. Najviac sa však pýtajú na veci ohľadom sexuálneho žitia,“ prezrádza Adriana Gáťová. „Už aj piataci sú dobre informovaní a pátrajú po odpovediach na mnohé otázky. Aj preto som radšej za zodpovedný prístup a otvorenú komunikáciu. Napokon, sú to normálne veci, je to život. Treba sa im venovať, aby sa neskôr nedostali do nepríjemných situácií a horších problémov,“ radí Gáťová.

Adriana Gáťová hovorí, že počas práce si stále nájde čas na besedy so študentami. Školy jej zvyknú posielať pozvánky a ona rada príjme takéto pozvanie a príde medzi mládež. Témy, ktoré dospievajúci študenti otvárajú, sú rôzne.

„Zrozumiteľnou rečou a bez odborných výrazov sa mladým ľuďom snažím odpovedať na všetko, čo ich zaujíma. A musím povedať, že najčastejšie je to 16 až 17– ročné publikom, ktoré otvára diskusie na konkrétnejšie témy ohľadom sexuálnej aktivity,“ vysvetľuje gynekologička. „Dnes je totiž úplne bežné, že v tomto veku má prvú sexuálnu skúsenosť polovica triedy za sebou a podľa toho si žiadajú i témy na rozhovor,“ odpovedá na otázku, v akom veku začínajú byť študenti sexuálne aktívni.

A čo trápi dospievajúcu mládež najviac? „Samozrejme, dostávam bežné otázky týkajúce sa ženských výtokov, ale zaujímajú sa už aj o také veci ako je napríklad bod G, kde sa tento bod nachádza, zaujíma ich masturbácia, či sa môžu pri nej poraniť a podobné záležitosti. Je to normálne, je to život,“ odpovedala veľmi pohotovo a jednoznačne gynekologička. Lekárka sama hovorí, že je radšej za otvorenú debatu včas, než za riešenie život ovplyvňujúcich problémov neplnoletej mládeže.

Návšteva lekára do 18 rokov

A ako je to s návštevou lekára? Ak má osoba do 18 rokov nejaký problém, môže vyhľadať lekársku pomoc len za sprievodu rodičov. Čo však podniknúť, ak má dospievajúce dieťa problém hovoriť o intímnych záležitostiach s rodičmi a potrebuje anonymnú pomoc? „Radšej sa nehanbiť a využiť priestor pre všetky otázky na podobných besedách, kde sa dá otázka položiť aj anonymne, napísať na lístok, bez mena. A keď už aj problém, nedajbože, nastane, radšej to povedať rodičom, vyhľadať spoločne lekára, prípadne pri vyšetrení požiadať o intimitu a rozprávať sa potom už iba s ním. Rozhodne však netreba problém odkladať, ale riešiť,“ uzatvára Adriana Gaťová.

MUDr. Adriana Gáťová, gynekologička a odborníčka na reprodukčnú medicínu z centra GYN-FIV v Žiline, má bohaté skúsenosti nielen z lekárskeho prostredia. Pravidelne sa zúčastňuje prednášok a besied o sexuálnej výchove na školách. Poznatky, ktoré si z týchto stretnutí odnáša, svedčia o tom, že deti nám dospievajú omnoho skôr, ako by sme si možno mysleli.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sex #Adriana Gaťová #sex a študenti #mládež a sex