Bezplatné platformy pomáhajú aj v čase karantény

Prinášame vám krátky zoznam stránok, na ktorých môžete nájsť množstvo zaujímavého obsahu v rámci e-learningu. Stránky sú dostupné zdarma, stačí vám len pripojenie na internet a počítač.

23.03.2020 10:00
práca, počítač, živnosť, živnostník, Foto:
Súčasný stav spôsobil, že sa o e-learningové nástroje začali ľudia zaujímať viac.
debata

V týchto časoch má každý vhodný materiál, ktorý sa dá použiť v rámci vyučovania, cenu zlata. Žiaci vymenili školské lavice za pohodlie domova, čo spôsobilo učiteľom značné komplikácie a skomplikovalo vyučovanie. Učitelia a žiaci majú ale pomerne veľa materiálov, ktoré sú k dispozícii a dokonca sú úplne zadarmo. Keďže je takýchto platforiem veľa, na internete sa akosi stráca, a tak často o nich učiteľ, rodič a študent nevie.

Na Slovensku vznikajú veľmi kvalitné projekty, ktoré vedia pomôcť aj teraz. E-learning zažíva svoje najlepšie časy, záujem oň stúpa čoraz viac. Veľké a úspešné projekty sa dnes vďaka technológiám dajú realizovať v hociktorej krajine a pokojne aj na Slovensku.

„V súčasnosti naše weby využívajú ľudia doslova z celého sveta – veď len na stránku na výučbu slovenčiny nám už zavítali ľudia z vyše 200 krajín. A to nehovorím o nemčine alebo ruštine. Je za tým, samozrejme, kus roboty a veľmi dobre vytvorený obsah i technické spracovanie, na ktorom participujú viaceré organizácie z rôznych krajín EÚ. A v neposlednom rade podpora Európskej komisie, v dnešnej dobe hlavne vďaka programu Erasmus+. Bez ich podpory by sme nezrealizovali takmer nič. Ale netreba cestovať do Silicon Valley či do Hong Kongu, ak chce človek urobiť niečo užitočné, aj s celosvetovým dosahom. Dá sa to napríklad aj v Partizánskom, ” hovorí Peter Baláž, koordinátor združenia Edukácia@Internet.

Zoznam webov, ktoré sú zdarma

Aký vzdelávací obsah teda možno nájsť medzi projektmi? Nasledovné webové stránky môžu pomôcť tým, ktorí sa zaujímajú o jazyky, ale tiež napríklad o témy kyberšikany, sextingu, globálnemu vzdelávaniu v škole a podobne. Ponúkajú “univerzálny obsah” a môžu pomôcť študentom na celom svete. Stránky sú totiž mnohojazyčné.

Jazykové platformy:

www.slovake.eu – Slovenčina (nie len) pre cudzincov (úrovne A1-B2)

www.deutsch.info – Nemčina pre samoukov (úrovne A1-B2)

https://deutsch.info/sk/teachers – Podsekcia s obsahom pre učiteľov nemčiny na školách

www.mlutvtecesky.net – Čeština pre cudzincov (úrovne A1-B2)

www.russky.info – Ruština pre samoukov (úrovne A1-A2)

www.lernu.net – Esperanto pre samoukov (úrovne A1-B2)

www.lernu.net/instruado – Esperanto pre deti (ako urýchľovač mnohojazyčnosti)

www.lingvo.info – Jazyky v EÚ: hravo, zábavne, zaujímavo

Okrem jazykov nechýbajú aj iné témy:

www.cyberhelp.eu – O vážnej téme kyberšikany pre učiteľov, rodičov, ale aj žiakov

www.ipus4.eu – Šírenie osvety o téme sextingu a internetovej pornografii

www.eduskills.plus – Globálne vzdelávanie v škole – vzdelávanie kritického myslenia, inkluzívnych spoločností a dynamického zapojenia

www.kids.lingvo.info – Aplikácia pre viacjazyčné deti od 10 rokov – precvičovanie čítania s porozumením a písania

Podľa Baláža je však trochu paradoxné, že o slovenčinu a jej moderné vyučovanie sa viac zaujíma Brusel a inštitúcie Európskej komisie ako Slovensko. Práve vďaka podpore EK mohol totižto aj projekt na výučbu slovenčiny vôbec vzniknúť. „Už dvakrát prišla finančná podpora pre náš web na učenie sa slovenčiny z Bruselu, ešte nikdy ale neprišla zo Slovenska. Je to podľa nás veľmi smutné a sme z toho v organizácii znechutení a asi chápete, že sa len ťažko hľadá motivácia pokračovať v podobnej práci. Sme preto radi, že môžeme aspoň cez podporu v rámci projektov Erasmus+ uskutočňovať naše aktivity,“ zamýšľa sa Baláž.

Záujem o e-learning narastá

Súčasný stav spôsobil, že sa o e-learningové nástroje začali ľudia zaujímať viac. „Veľký nárast návštevnosti sme zaznamenali od minulého pondelka (16. marca 2020), hovoríme aj o dvojnásobnom počte. Predpokladáme, že ešte narastú, pretože sa karanténa zrejme bude predlžovať a nástup žiakov do škôl je stále otázny,“ hovorí Baláž. Podotýka však, že s finančným prevádzkovaním webu je to už horšie.

„E-learning je na Slovensku naďalej nedocenený a nevenuje sa mu takmer žiadna pozornosť. Minimálne na úrovni strategických plánov a pravidelnej podpory. Pritom aj súčasná situácia ukazuje, ako dôležitá a potrebná vie byť práve výučba na diaľku, prostredníctvom internetu a moderných technológií. Bolo by viac ako žiaduce, aby práve nastupujúca vláda venovala viac pozornosti a prostriedkov práve tomuto fenoménu. Napokon, možno ho budeme potrebovať častejšie a vo väčšej miere, ako sme si mysleli,“ hodnotí situáciu Peter Baláž.

Okrem tvorby vhodného obsahu s kvalitným technickým zázemím je tu tiež viacero iných faktorov, spojených s témou dištančného vzdelávania. „Je potrebné naučiť žiakov, učiteľov a rodičov na takýto spôsob výučby. So súčasným variantom sa skrátka v našom školskom systéme nepočítalo. Bude si to preto vyžadovať istú dávku kreativity a postupného zavádzania zmien. Dávkovanie učiva, vyššia miera samostatnosti študentov, omnoho väčšia zodpovednosť, samoštúdium, širšie použitie viacerých technológií. To všetko sú výzvy dneška, na ktoré bude potrebné čím skôr zareagovať. V hre je veľmi veľa, aby sme ich aj teraz ignorovali,“ zamýšľa sa Baláž.

„Ukazuje sa, že potenciál e-learningu je obrovský, je ale potrebné si určiť priority a nasmerovať energiu tým správnym smerom. Verme, že táto kríza prinesie aj niečo dobré – napríklad správne rozhodnutia o investíciách do vzdelávania," uzatvára na záver Peter Baláž z občianskeho združenia Edukácia@Inter­net, ktoré sa už viac ako 15 rokov venuje e-learnigu a realizuje mnohojazyčné bezplatné vzdelávacie portály, ktoré slúžia každému, kto sa vie pripojiť na internet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #e-learning #koronavírus #domáce vzdelávanie