Učiť sa dá aj na diaľku: Nová platforma pre žiakov, ale i rodičov

Ministerstvo školstva spoločne s mimovládnymi organizáciami pripravili webovú stránku, ktorá pomôže pri domácom vzdelávaní žiakov v tomto náročnom období.

27.03.2020 10:30
dievča, škola, úsmev, tablet Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Nová stránka www.ucimenadialku.sk ponúka vyše 100 webinárov, online hodín, tipy a odporúčania pre učiteľov, žiakov a rodičov. Podľa ministerstva školstva vznikol web v spolupráci viacerých mimovládnych organizácií a má slúžiť ako nástroj oficiálnej komunikácie počas prerušeného vyučovania na školách.

Nový minister školstva verí, že spomínaný portál pomôže všetkým. „Viem, že vyučovanie v škole nenahradíme úplne. Ale verím, že tento portál pomôže mnohým učiteľom v ich práci a k žiakom dostane interaktívne a zaujímavé vzdelávacie materiály. Ide o spoločné úsilie viacerých aktérov v školstve. Veľmi ma teší, že sme dokázali portál v krátkom čase vytvoriť, naplniť ho kvalitným obsahom a dokonca to nestálo nič,“ zverejnil rezort na svojej stránke reakciu ministra školstva Branislava Gröhlinga.

Informácií je momentálne na internete naozaj veľa, čo môže priniesť chaos a je potom náročne sa zorientovať vo všetkých informáciách. Platforma tak ponúka pomoc a sprístupňuje všetko potrebné na jednom miesto. „Cieľom webovej stránky je pomôcť pedagogickým a odborným zamestnancom, ale aj zriaďovateľom škôl a žiakom, študentom a rodičom, zorientovať sa v množstve informácií, odporúčaní a usmernení v oblasti školstva. Zároveň stránka ponúka inšpirácie a kontakty na možnosti podpory pre rodičov pri vzdelávaní detí doma, ktoré by im mohli čiastočne uľahčiť situáciu. Sú na nej sústredené všetky dôležité termíny a usmernenia pre školy a školské zariadenia tak, aby sa nimi mohli tieto zariadenia jasne a jednoznačne riadiť,“ informuje ďalej ministerstvo na svojej stránke.

Nechýbajú aj informácie o dostupných stránkach, ktoré sú určené učiteľom, žiakom a rodičom. „Pre čo najširšie použitie sme do zoznamu zaradili výlučne zdroje, ktoré sú v slovenskom alebo českom jazyku a vo väčšine prípadov sú dostupné zadarmo,“ informuje ministerstvo.

Počas mimoriadnej situácie sa rozhodli viaceré spoločnosti pomôcť a poskytnúť svoj obsah zdarma, čím môžu pomôcť pri online vzdelávaní v čase karantény.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #domáce vzdelávanie