Usmernenie: Ako vzdelávať žiakov základných škôl

Školáci majú za sebou už niekoľko týždňov vyučovania zo svojich domovov. Pravdepodobne nikto by pred pár mesiacmi nepredpokladal, že žiaci sa nebudú vzdelávať vo svojich triedach, ale budú odkázaní na vyučovanie na diaľku. Asi by si to mnohí študenti nevedeli predstaviť, rovnako tak aj ich rodičia. O ukončení školského roka by sa to dalo povedať tiež. Do konca školského roka zostávajú dva mesiace a záverečné hodnotenia budú pre mnohých možno prekvapením.

30.04.2020 21:00
dievča, škola, úsmev, tablet Foto:
Ministerstvo zverejnilo usmernenie k aktuálnemu vzdelávaniu žiakov základných škôl. Koľko hodín týždenne by sa mali učiť či ako žiakov hodnotiť?
debata

Ministerstvo školstva vydalo koncom mesiaca 28. apríla 2020 usmernenie pre pedagógov v súvislosti s mimoriadnou situáciou. Usmernenie k obsahu a organizácii vzdelávania žiakov základných škôl počas mimoriadneho prerušenia školského vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 hovorí o tom, ktoré sú hlavné vzdelávacie oblasti (jazyk a komunikácia, matematika a práca s informáciami, človek a spoločnosť, človek a príroda) a komplementárne vzdelávacie oblasti (človek a hodnoty, človek a svet práce, umenie a kultúra, zdravie a pohyb). Ďalej tiež opisuje prácu s učivom, pripomína aj súčinnosť Štátneho pedagogického ústavu a tiež pripomína organizáciu vzdelávacích aktivít.

Všetky potrebné informáciu k usmernenie a podrobnosti o tom, ako by školy mali zredukovať učivo v súvislosti s domácim vzdelávaním môžete nájsť na stránke ministerstva.

Usmernenie tak napríklad hovorí aj o tom, koľko hodín týždenne by sa žiaci mali venovať výučbe. „V jednotlivých ročníkoch základnej školy sa vzdelávanie pre všetky hlavné vzdelávacie oblasti plánuje tak, aby bol dodržaný tento rozpis indikatívnej týždennej záťaže žiakov,“ informuje rezort na svojej stránke.

Konkrétne odporúča nasledovný rozsah hodín výučby:

  1. – 3. ročník: 5 – 8 h/týždenne
  2. – 5. ročník: 8 – 10 h/týždenne
  3. – 7. ročník: 10 – 15 h/týždenne
  4. – 9. ročník: 12 – 15 h/týždenne

Ministerstvo však upozorňuje, že do indikatívnej záťaže nie je započítaný čas, ktorý žiaci venujú aktivitám vymedzeným v rámci komplementárnych vzdelávacích oblastí. Komplementárne vzdelávacie aktivity sú plánované tak, aby pre žiakov neboli záťažou.

V súvislosti s organizáciou vzdelávacích aktivít zostavuje týždenný rozvrh triedny učiteľ, ktorý zároveň koordinuje distribúciu vzdelávacích aktivít žiakom a ich zákonným zástupcom. „Pre prvé štyri ročníky sa odporúča v rámci jedného dňa kombinovať dve hlavné vzdelávacie oblasti, pričom vzdelávacia oblasť Jazyk a komunikácia by mala mať každodenné zastúpenie,“ vysvetľuje ďalej ministerstvo na stránke. Pri plánovaní obsahu vzdelávania v hlavných vzdelávacích oblastiach sa odporúča sústrediť sa na ťažiskové učivo daného ročníka a učivo, ktoré je nevyhnutnou podmienkou porozumenia učiva v nasledujúcom ročníku. „Vzhľadom na mimoriadne prerušenie vyučovania v školách sa neočakáva, že si žiaci osvoja všetko predpísané učivo vyplývajúce z vymedzených ročníkových výkonových štandardov štátnych vzdelávacích programov,“ upozorňuje rezort školstva.

Učitelia môžu študnetom počas domáceho vyučovania pomôcť aj tým, že sa s nimi porozprávajú, poradia, usmernia, motivujú. Rezort odporúča, aby jednotliví pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci mali vyhradený čas na konzultácie – či už telefonické alebo online – so žiakmi a ich zákonnými zástupcami.

Prerušenie klasického vyučovania prinieslo aj usmernenie na hodnotenie žiakov základných škôl. Ministerstvo zverejnilo tiež základne princípy hodnotenia žiakov počas aktuálnej situácie:

  • Zabezpečiť spravodlivosť pri hodnotení každého žiaka rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a dištančné vzdelávanie.
  • Sústrediť pozornosť na poskytovanie slovnej spätnej väzby.
  • Akceptovať jedinečnosť podmienok žiakov na vzdelávanie.

Kompletné usmernenie hodnotenia žiakov si môžete prečítať TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #online vzdelávanie #koronavírus #Covid-19 #domáce vzdelávanie #dištančné vzdelávanie