Duálne vzdelávanie: Spolupráca škôl a firiem zlepšuje vzdelávanie

Čoraz viac slovenských škôl sa pripája k duálnemu vzdelávaniu - kombinácii štúdia a praxe, pričom si žiaci osvojujú pracovné návyky a dokonca aj zarábajú.

20.05.2020 09:00
automechanik, žiak, vysvetľovanie, duálne... Foto:
V technických sektoroch technologický vývoj prebieha najrýchlejšie a nie je nič horšie, ako keď si študenti osvoja znalosti, ktoré sú už v praxi prekonané.
debata

Je veľmi výhodné, ak vzdelávanie prebieha v tesnom kontakte s praxou. Ocenia to najmä študenti technických odborov na vysokých školách. Práve v technických sektoroch totiž technologický vývoj prebieha najrýchlejšie a nie je nič horšie, ako keď si študenti osvoja znalosti, ktoré sú už v praxi prekonané. Aj keď na Slovensku interakcia medzi univerzitami a firmami ešte stále neprebieha ideálne, pozitívnych príkladov úzkej spolupráce pribúda.

Medzi najnovšie patrí projekt Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave s firmou Schneider Electric, ktorej výsledkom je nové prístrojové a softvérové vybavenie pre laboratórium priemyselnej automatizácie. Tento projekt je zaujímavý tým, že popri práci so samotnými technológiami umožňuje študentom riadiť celú virtuálnu fabriku. Tak si dokážu osvojiť nielen technológiu, ale aj osadiť ju do reálneho výrobného prostredia a riadiť kompletný výrobný proces.

"Naše pracovisko spolupracuje s firmami veľmi aktívne,“ hovorí riaditeľka Ústavu robotiky a kybernetiky STU Jarmila Pavlovičová. Laboratórium priemyselnej automatizácie pôvodne vzniklo ako školiace stredisko odborníkov pre trnavskú automobilku PSA Peugeot Citroën, no využívali ho aj študenti fakulty.

"Časť pôvodných zariadení sme zachovali, ale tie, ktoré už vyraďujeme z nášho portfólia, sme vymenili za modernejšie riadiace systémy. Hodnota nového vybavenia dosahuje asi 17-tisíc eur,“ vysvetľuje Marián Pavlík zo spoločnosti Schneider Electric. Polovicu z tejto hodnoty predstavujú hardvérové technológie, zvyšnú časť softvérové licencie.

Súčasťou daru je aj 3D virtualizačný softvér, ktorý v spolupráci s belgickou Ghent University vyvinula spoločnosť Realgames. Kým v minulosti študenti vytvárali riadiace aplikácie pre výrobné procesy len na základe skladania jednotlivých modulov, odteraz môžu využívať vysoko realistické virtualizované prostredie priemyselných prevádzok. Program umožňuje simulovať reálny výrobný podnik, vďaka čomu študenti ľahšie prenikajú do tajov riadenia procesov.

"V trojrozmernom prostredí si vytvárajú napríklad scénu s dopravníkmi, vkladajú do nej robotické ramená, osádzajú ich aktuátormi a snímačmi a následne namapujú vstupy a výstupy na riadiaci systém,“ opisuje nové možnosti vedúci laboratória Ladislav Körösi.

Laboratórium môžu využívať študenti bakalárskeho aj inžinierskeho štúdia. Poslucháči, ktorí úspešne absolvujú záverečný test, získajú automaticky certifikát, ktorý im pomôže v ďalšom uplatnení.

Ďalším spôsobom prepojenia štúdia a praxe sú stáže priamo v priestoroch firiem. Príkladom môže byť ročná odborná stáž pre študentov priemyselného dizajnu v technologickom centre Adient v Trenčíne. Počas jedného školského roka majú študenti príležitosť riešiť reálne zadanie. Ich úlohou je navrhnúť a následne skonštruovať automobilové sedadlo podľa vlastných predstáv.

"Študenti majú možnosť zistiť, s akými obmedzeniami sa denne stretávajú dizajnéri pri tvorbe akéhokoľvek produktu, ktorý musí spĺňať kritériá pre výrobu, funkčnosť a cenovú efektívnosť,“ približuje výhody praxe Dušan Valient, riaditeľ Technologického centra Adient v Trenčíne. Študenti počas stáže navrhujú dizajn originálnych automobilových sedadiel. Postupne prechádzajú reálnymi krokmi ich vývoja – od tvorby kovovej štruktúry cez vyrezávanie pien až po šitie poťahov. Študenti majú v prvej fáze teoretickú prípravu dizajnu sedadla, následne dostávajú k dispozícii konkrétny materiál a skutočne sedadlo vyrábajú.

Zo strany firmy dostávajú odbornú pomoc od špecialistov aj špičkových odborníkov na priemyselný dizajn. Študenti svoje riešenia zasielajú na korekcie do nemeckej centrály. Okrem ročnej stáže ponúka trenčianske centrum možnosti aj pre šesťtýždňovú letnú prax.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská technická univerzita #duálne vzdelávanie