Online priestor ponúka učiteľom a žiakom nekonečné možnosti vo vzdelávaní

Pedagógovia čelili od marca tohto roku novej výzve, s ktorou prichádzalo niekoľko otázok. Ako viesť školu online, adaptovať sa na slovné hodnotenie a dávať spätnú väzbu z pohľadu učiteľov, ale aj ako sa motivovať z pohľadu žiakov pri učení sa z domu? Prispôsobiť vyučovanie situácii museli tak učitelia okamžite a za posledné týždne vzniklo viacero iniciatív, vďaka ktorým si mohli svoju prácu uľahčiť.

22.05.2020 11:50
počítač, laptop, chalan, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nezisková rozvojová organizácia LEAF v uplynulých dňoch zverejnila mediálnu knižnicu, v ktorej si učitelia a študenti mohli nájsť kvalitný obsah.

Program organizácie je zameraný na učiteľov, a tak prišiel s dvomi typmi online stretnutí – workshopmi pre učiteľov a Rannou kávou riaditeľov s hosťom. „Káva pre riaditeľov je nový koncept, ktorým sme chceli podporiť vedenia škôl v tejto neľahkej a nečakanej situácii”, opisuje Jana Balážová, učiteľka, mentorka a koučka, ktorá v LEAF vedie Individuálny rozvojový program učiteľov. Témy stretnutí postupne prispôsobovali požiadavkám učiteľov na problémy, ktorým čelili.

Podobné aktivity sa tešia záujmu učiteľov. Technológie prinášajú okamžité riešenia, a tak niet divu, že je záujem aj o workshopy „Už je akýmsi pravidlom, že workshopy pre učiteľov sú naplnené do dvoch hodín od zverejnenia,” približuje štatistiky za posledné vyše dva mesiace Jana Balážová. Na učiteľské workshopy sa doteraz prihlásilo viac ako 350 učiteľov a 500 členov vedení škôl zas na koncept ranných káv.

Odovzdávať si svoje skúsenosti medzi sebou – aj o tom je práca učiteľov či riaditeľov. Mnohí mohli načerpať inšpiráciu od tých, ktorým sa podarilo vyrovnať sa s novou situáciou. Pre riaditeľov LEAF pripravil napríklad „rannú kávu” o tom, ako konkrétna škola prešla vďaka korone k tímu.

Ako viem, či a čo sa študenti naučili a ako to ohodnotiť? Aký typ zadaní mi pomôže odhaliť, aké vedomosti a zručnosti si študenti osvojili a ako ich vedia uplatniť? Ako sa z toho všetkého nezblázniť? Toto sú zas otázky, ktoré trápia učiteľov. Tí si mohli vypočuť tipy na hodnotenie od pedagógov z LEAF Academy, strednej školy, ktorá pod LEAF tiež spadá. „Situácia je ťažká, ale môžeme sa na ňu pozerať ako na príležitosť,” opísala na webinári učiteľka Jana Klagová.

Propagátor toho, ako dostať neformálne vzdelávanie do formálneho, je všestranný Dávid Králik, mentor, kouč či lektor. V rámci svojho webinára odprezentoval koncept escape rooms, ktoré fungujú v offline aj v online verzii. Žiaci na základe nadobudnutých vedomostí odomykajú zámky, aby sa tak z tejto takzvanej „eskejpky” dostali von. „Je to super príprava na vysporiadanie sa so situáciami v budúcnosti,” tvrdí Králik, podľa ktorého takáto formy výučby rozvíja zručnosti potrebné aj pre trh práce ako spolupráca, vytrvalosť či samostatnosť.

Organizácie si uvedomili silu sociálnych sietí, preto svoje aktivity začali vysielať na viacerých platformách súčasne. „LEAF v tomto období prišiel aj s ojedinelou novinkou, keď študentské webináre streamuje na troch platformách súčasne, a teda na Youtube, Facebooku a Instagrame. Chce tým docieliť, aby si každé publikum našlo ten svoj kanál.

Žiaci si mohli vybrať zo širokého portfólia webinárov, na ktorých ich odborníci učili špecifické zručnosti, ako napríklad koncept brandingu s brand manažérkou Ivanou Dietrich. Hostkou bola aj známa astrobiologička Miška Musilová. Okrem toho sa študenti mohli zdokonaliť aj v time-managemente, učení sa doma či motivácii v čase korony,“ opisuje bližšie Jana Lednárová z LEAF.

Otváranie škôl však nezastaví to, aby organizácie vo svojich aktivitách pokračovali. „Aj keď sa školy pomaly otvárajú, LEAF s aktivitami nekončí a uvedomuje si, že o niektorých témach treba hovoriť stále, rovnako ako podávať pomocnú ruku riaditeľom, učiteľom a žiakom,“ pokračuje ďalej Lednárová. „Do konca mája plánujeme podujatie Ako na záverečné slovné hodnotenie, Feedforward a reflexia v triedach. Študenti zas absolvujú webinár s youtuberom Jurajvie a mnohé iné."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #LEAF #koronavírus #mediálna knižnica