Do škôl sa môžu vrátiť aj starší žiaci

Pandémia ovplyvnila fungovanie škôl na celom Slovensku. Takmer po troch mesiacoch sa život vracia do normálnych koľají, školy nie sú výnimkou, a tak sa postupne zaplnia aj školské lavice ešte pred letnými prázdninami.

10.06.2020 09:35
trieda, učiteľka, žiaci, matematika, lavice,... Foto:
Šiestaci až deviataci ZŠ a žiaci stredných škôl sa môžu ešte pár dní pred letnými prázdninami vrátiť do svojich lavíc.
debata

Ministerstvo školstva zverejnilo informáciu o zmenách, ktoré sa týkajú fungovania škôl. Do školských lavíc si ešte na pár dní zasadnú šiestaci až deviataci, ale i stredoškoláci. „Posledný týždeň pred letnými prázdninami sa budú môcť do tried vrátiť aj šiestaci až deviataci základných škôl a žiaci stredných škôl. A už od najbližšieho pondelka budú môcť školy zjemniť prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré prijali proti šíreniu ochorenia Covid-19,“ informuje ministerstvo školstva na svojej stránke.

O týchto zmenách rozhodlo Konzílium epidemiológov. „Konzílium epidemiológov rozhodlo o zmene v otvorení materských škôl a základných škôl a Úrad verejného zdravotníctva SR tieto zmeny povolil,“ informoval na tlačovej konferencii minister školstva Branislav Gröhling.

V rámci návratu do škôl sa rušia aj niektoré opatrenia, či už meranie teploty žiakov alebo maximálny počet žiakov v triede. „Od pondelka 15. júna 2020 tak už nebude povinné meranie teploty žiakov pri vstupe do školy a zrušia sa tiež mimoriadne obmedzenia na maximálny počet žiakov v triede alebo skupine,“ informuje ministerstvo na svojej stránke.

Podľa rezortu tak búdu môcť učitelia opäť zlúčiť rozdelených spolužiakov do jednej triedy, pretože bude zrušený zákaz zmiešavania detí v triedach. Zmeny ale nie sú povinné. „Denná prevádzka škôl bude rozšírená z pôvodných deviatich hodín na desať. Tieto opatrenia sa od pondelka stávajú len odporúčanými, nie povinnými,“ píše sa ďalej na stránke rezortu.

A kedy sa vrátia aj starší žiaci do škôl a bude dochádzka žiakov vôbec povinná? „Stredné školy a šieste až deviate ročníky základných škôl budú otvorené na sedem pracovných dní od 22. júna do 30. júna 2020. Dochádzka žiakov v tomto období nebude povinná, ale dobrovoľná. Rodičom, ktorí nedajú svoje deti do školy, ale ostanú s nimi doma bude preplatené ošetrovanie člena rodiny,“ hovorí ministerstvo.

Bude sa posledné dni vyučovať? Ministerstvo potvrdilo, že neočakávajú od učiteľov skúšanie či testovanie študentov za účelom hodnotenia, skôr len na preverenie úrovne ich vedomostí, aby sa vedeli doučiť zameškané počas letných prázdnin. „Predpokladáme, že školy využijú tieto dni najmä na odovzdanie vysvedčení, prípadne na odovzdávanie učebníc a ukončenie ročníka. Určite nebudeme odporúčať žiadne skúšanie ani testovanie,“ hovorí minister školstva Branislav Gröhling. Školy však podľa neho môžu využiť návrat študentov a žiakov do tried na zistenie a overenie úrovne ich vedomostí, aby sa vedeli pripraviť na leto a nový školský rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stredné školy #koronavírus #Covid-19 #zatvorené školy #otvorenie škôl