Úspešní Slováci: Sedem príbehov o štúdiu na Slovensku a získaní práce v zahraničí

Ako si nájsť vysnívanú prácu po vysokej škole? Nie je to vôbec jednoduché a aj posledné prieskumy ukazujú, že absolventom trh práce až tak veľmi nepraje. Môže za to aj súčasná situácia v súvislosti s koronavírusom. Pri hľadaní si práce je však dôležitá príprava – príprava už počas štúdia na vysokej škole. Sú to rôzne podporné programy v rámci vzdelávania, mimoškolské aktivity, projekty a dosť môže pomôcť aj samotný Erasmus+, ktorý často slúži ako odrazový mostík pre študentov.

07.07.2020 14:00
vysokoškoláci, prednáška Foto:
Autentické príbehy mladých ľudí, ktorí študovali na Slovensku, ale tvrdou prácou a poctivým štúdiom sa nakoniec uplatnili v zahraničí.
debata (2)

Pracovať v odbore, ktorý si človek vyberie a vyštuduje – sen či skutočnosť? Žilinská univerzita priniesla v týchto dňoch sedem inšpiratívnych príbehov svojich absolventov, ktorí sa uchytili aj v zahraničí. Poctivo študovali, pracovali na sebe a videli potenciál aj v cudzích jazykoch, ktorý im v určitom okamihu otvoril dvere.

Tvrdé roky driny sa im oplatili. „Naši absolventi, Slováci žijúci v zahraničí, sú tým, čím chceli byť, sú samy sebou. Žijú to, čo chcú žiť, pracujú hlavne pre radosť a naplnenie. V odbore, ktorý študovali na Žilinskej univerzite v Žiline (UNIZA), zostávajú aj v zahraničí,“ hovorí na úvod Adriana Valentovičová, PR manažérka UNIZA.

Sedem úspešných absolventov

Zaujímavý príbeh mladej Slovenky, ktorý by jej mohli závidieť mnohí absolventi, nezostal nepovšimnutý. Andrea Brezonaková, ktorá študovala na Fakulte prevádzky a ekonomiky dopravy a spojov (FPEDAS) UNIZA na Katedre leteckej dopravy už v štvrtom ročníku ako 21-ročná získala pracovnú ponuku kopilotky na typ Boeing 737 pre spoločnosť Seagle Air. „Teória a výcvik na univerzite jej umožnili rozlet v kariére,“ približuje prvý príbeh Adriana Valentovičová.

Brezonakovej kroky viedli do zahraničia, pričom ju tam zaviala globálna ekonomická kríza. Okrem toho však mala príležitosť pre nové skúsenosti v medzinárodnom prostredí a navyše si zdokonalila angličtinu. Vo výbore je jedinou ženou po veľmi dlhom období. V oboch krajinách sa tiež angažuje v spájaní dopravných pilotiek do skupín, v ktorých môžu vzájomne komunikovať a vymieňať si skúsenosti.

Ďalším úspešným Slovákom v zahraničí je Peter Blaško, ktorý vyštudoval odbor Priemyselné inžinierstvo na Strojníckej fakulte (SjF) UNIZA. Odrazovým mostíkom bolo štúdium Erasmus+ v druhom semestri na Technickej univerzite v Berlíne. Po ukončení štúdia na SjF sa zamestnal v inžinierskej kancelárií v Nemecku, pracoval pre Mercedes-Benz v Sindelfingene. Aktuálne sa môže pochváliť prácou na projekte pre BMW.

Tomáš Piatrik ešte počas svojho štúdia na Fakulte elektrotechniky a informačných technológií (FEIT) UNIZA na Katedre multimédií a IKT stretol talentovaných ľudí, priateľov a kolegov zo všetkých kútov Slovenska. Počas doktorandského štúdia na FEIT sa dozvedel o otvorenej doktorandskej pozícii na Queen Mary University of London. „Piatrik tu dodnes pracuje ako vedecký pracovník a projektový manažér výskumného pracoviska Multimedia and Vision Research Group. Rovnako je zakladateľom spoločnosti Opinyour s.r.o. vyvíjajúcej novú generáciu sociálnej mobilnej aplikácie, ktorej cieľom je zjednotiť ľudí z celého sveta pre dobročinné ciele a aktivity,“ informuje Valentovičová.

Dušan Cáder je absolventom Stavebnej fakulty (SvF) UNIZA, ktorý sa po ukončení prvého ročníka štúdia rozhodol navštíviť svoju vysnívanú krajinu Nórsko. „Pracoval ako tesár, učil sa nórsky jazyk a rozličné spôsoby staviteľstva aj v nórskej škole. Keďže vzdelanie a diplom otvárajú dvere do sféry vyššieho poznania a príležitostí, rozhodol sa aj diaľkovo doštudovať staviteľstvo,“ hovorí ďalej Valentovičová. V Nórsku podľa nej považujú Slovákov s univerzitným diplomom za všestranne talentovaných a kreatívnych. S rozsiahlymi znalosťami rôznych odborov sú preto veľmi žiadanými a oceňovanými. Cáder v súčasnosti pracuje ako asistent stavbyvedúceho v regionálnej firme a založil si živnosť v odbore staviteľstvo.

Absolvent Pavel Nerheš študoval program Bezpečnostný manažment na Fakulte bezpečnostného inžinierstva (FBI) UNIZA. Získal tak komplexný základ v odbore bezpečnosti, pričom svoje prvé skúsenosti s SBS získal v českej firme. Ďalej už pokračoval v kariére Projekt Managera v spoločnosti G4S v ČR, ktorá je celosvetovým lídrom v oblasti integrovaných bezpečnostných riešení a služieb. Momentálne je na pozícii Project & Development Manager na tuzemských a zahraničných projektoch a v oblasti bezpečnostného poradenstva v ČR.

Ďalší odchovanec UNIZA Ján Janovic úspešne absolvoval Fakultu riadenia a informatiky (FRI), odbor Aplikované sieťové inžinierstvo. Už počas štúdia našiel uplatnenie v žilinských IT firmách, ale aj v študentskej organizácii UNIZA zabezpečujúcej internet a sieťové služby ubytovaným študentom na internátoch. „Podarilo sa mu získať niekoľko víťazstiev v národných kolách odbornej súťaže Networking Academy Games a ďalšie ocenenia za bakalársku a diplomovú prácu, ktoré sa týkali vývoja open-source sieťových protokolov. Tieto výsledky mu umožnili účasť na viacerých medzinárodných konferenciách a vytvorený zdrojový kód je dnes súčasťou oficiálnej a voľne dostupnej distribúcie softvérového balíka FRR, určeného pre operačné systémy Unix/Linux,“ približuje úspechy mladého Slováka Valentovičová. Momentálne pracuje v českej medzinárodnej spoločnosti ALEF NULA na pozícii Team Leader pre Datacenter Networking tím. Implementuje sieťové riešenia pre medzinárodných klientov a získal aj jeden zo svetovo najcennejších sieťových certifikátov Cisco Certified Networking Expert.

Jana Khahil žije v Izraeli. Tu si po 20-ročnej úspešnej kariére v leteckej doprave uvedomila, že má nesplnené sny. „Khahil tak nakoniec vyštudovala seniorskú školu žurnalistiky na Univerzite tretieho veku (U3V) UNIZA a zároveň sa sama stala lektorkou prednášok “ Cesty vzdelávania” pre študentov U3V,“ hovorí Valentovičová.

Tieto príbehy môžu slúžiť ako inšpirácie pre tých, ktorí zvažujú štúdium na vysokej škole a nevedia, ako popritom získať prvé skúsenosti už počas štúdia. Vytrvalosť, svedomitosť a nadšenie pre štúdium a prácu môže priniesť aj takéto „ovocie“.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #vysokoškolskí absolventi #UNIZA #úspešné príbehy