Vysoké školy prihlášky berú, ale nie všetky

Viaceré univerzity a vysoké školy ešte stále prijímajú dodatočné prihlášky na štúdium. Vyberať možno z rôznych odborov.

13.07.2020 08:00
škola, spolužiaci, žiaci, študenti, kamaráti,... Foto:
Aj napriek tomu, že školy prihlášky prijímajú vo väčšine prípadov do konca februára, stále existuje možnosť v septembri zasadnúť do školských lavíc.
debata

Zvažujete, že sa predsa len prihlásite na vysokoškolské štúdium, chcete si doplniť alebo zvýšiť vzdelanie, prípadne vás nevzali na vybranú vysokú školu?

Aj napriek tomu, že školy prihlášky prijímajú vo väčšine prípadov do konca februára, stále existuje možnosť v septembri zasadnúť do školských lavíc. Rozhodovať sa možno medzi humanitnými, prírodovednými aj technickými odbormi. Najvyhľadávanejšie fakulty a odbory síce majú plné stavy, pokiaľ však chcete študovať, školu si určite vyberiete. No do úvahy treba vziať, že zrejme nepôjde o vysnívanú školu ani odbor, prípadne budete musieť ísť študovať do iného mesta, ako ste pôvodne chceli.

Poslať si prihlášku študenti môžu na štátne aj súkromné vysoké školy. Podrobný prehľad o tom, ktoré vysoké školy to sú a dokedy treba prihlášku poslať, nájdete na stránkach Ústavu informácií a prognóz školstva. Dodatočné termíny súvisia s tým, že viaceré školy majú voľné miesta, prípadne počítajú s tým, že nie každý prijatý uchádzač sa skutočne aj zapíše na štúdium.

Viaceré školy ponúkajú možnosť podať prihlášku elektronicky, ak to nie je možné, využite tlačivo ŠEVT, ktoré si môžete stiahnuť na internetových stránkach s informáciami o štúdiu na vysokých školách, prípadne na stránkach samotnej školy, kde chcete študovať, alebo ho kúpiť v príslušných predajniach. Ak si podávate prihlášky na rôzne školy, oplatí sa vedieť, že systém elektronických prihlášok nie je jednotný ako pri tlačených verziách. Čo sa týka termínu, rozhoduje dátum osobného podania prihlášky, dátum odoslania elektronickej prihlášky alebo dátum na pečiatke pošty.

V prípade, ak podávate prihlášku v poslednej chvíli, snažte sa dať pozor, aby v nej nič nechýbalo. Stačí chýbajúci dokument alebo chybne vyplnené údaje a škola neakceptuje prihlášku a nepozve vás na prijímacie pohovory. Podrobné informácie poskytnú študijné oddelenia a internetové stránky jednotlivých fakúlt a vysokých škôl. Nájdete tu presné pokyny na vypĺňanie elektronickej a papierovej prihlášky, aký je poplatok za prijímacie konanie, spôsob dokladovania platby, požadované prílohy prihlášky a termíny prijímacích skúšok. Zistiť tu možno, aké potvrdenia škola vyžaduje a čo navyše sa oplatí priložiť. Niektoré školy totiž zarátavajú body za rôzne súťaže a olympiády. Priložiť k prihláške možno aj rôzne jazykové certifikáty. Na základe získaného certifikátu z jazyka vám škola napríklad môže odpustiť prijímacie skúšky z cudzieho jazyka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #Prihlášky na VŠ #prijímacie skúšky