Druhý najpočetnejší slovanský jazyk na svete sa môžete učiť pomocou e-learningu

Naučiť sa cudzí jazyk je pre niektorých motiváciou, záľubou, nevyhnutnosťou, ale i hotovou katastrofou. Mnohí ľudia túžia ovládať čo najviac jazykov, plynule sa dohovoriť v anglicky hovoriacich krajinách, pozrieť si film v nemčine, španielčine, francúzštine alebo si prečítať dobrú knihu v ďalších jazykoch. Platiť hodiny za lektora môže byť zas na druhej strane aj finančne náročné, a tak jazykovým nadšencom často nezostáva nič iné, ako učiť sa cudzí jazyk svojpomocne.

30.07.2020 11:10
Stačí leto na znalosť cudzieho jazyka? Foto:
Nová platforma ponúka multimediálne materiály, interaktívne cvičenia, texty na čítanie, ale aj fórum.
debata

Dnes už je, našťastie, veľa online portálov, ktoré ponúkajú tie najrôznejšie výučby cudzích jazykov a práve mnohé z nich sú dostupné zdarma. Jednou takou je aj novinka v podobe e-learningovej platformy polski.info, ktorá poteší samoukov cudzích jazykov po celom svete.

A ako vznikla spomínaná platforma? Vyvinulo ju združenie Edukácia@Internet v spolupráci s kolektívom medzinárodných partnerských organizácii a je určená pre všetkých, ktorí by sa chceli naučiť poľský jazyk. „Poľština je po ruštine druhým najpočetnejším slovanským jazykom na svete, počet hovoriacich je približne 50 miliónov,“ hovorí Peter Baláž, koordinátor združenia.

Efektívne učenie prostredníctvom online platforiem zažíva v dnešných časoch asi najväčší rozmach. Výučba prostredníctvom internetu je podľa Baláža v súčasnosti jednou z najprístupnejších a najefektívnejších foriem vzdelávania. „Pre jazykové vzdelávanie to platí dvojnásobne," hovorí Baláž. Interaktívny e-learningový portál vám podľa neho pomôže spoznať základy tohto jazyka.

Spomínaná platforma je navyše k dispozícii zdarma a tí, ktorí s ňou začnú pracovať sa naučia nielen jazyk, ale aj zopár zaujímavosti o Poľsku. „Portál je určený pre všetkých, ktorí chcú začať aktívne používať poľštinu a rozšíriť si svoje znalosti o Poľsku, jedinečnej európskej krajine s bohatou históriou a kultúrou. Jednotlivé lekcie obsahujú základné informácie o každodennom živote v Poľsku, tunajších tradíciách, výrazy a spojenia typické pre bežne používanú poľštinu. To všetko užívateľom umožní nielen naučiť sa základné komunikačné zručnosti, ale tiež lepšie pochopiť Poliakov, ich život a dokonca si zvýšiť svoju šancu na trhu práce,“ vysvetľuje ďalej Peter Baláž.

Platforma Polski.info Foto: Polski.info
Polskiinfo Platforma Polski.info

Aké úrovne jazyka ponúka?

Čo tu nájdete? Portál obsahuje kurz poľštiny na úrovni A1 a A2 (vrátane úvodnej lekcie výslovnosti), sprievodcu gramatikou a slovník so zvukovým záznamom správnej výslovnosti. Nájdete tu multimediálne materiály, interaktívne cvičenia, texty na čítanie, ale aj fórum, ktoré ponúka užívateľom možnosť používať praktický jazyk na vzájomnú komunikáciu.

Úroveň A1 sa skladá z 22 lekcií, zatiaľ čo úroveň A2 ich obsahuje až 20. Každá lekcia ponúka užívateľom možnosť oboznámiť sa s kultúrnymi špecifikáciami typickými pre danú tému a tiež možnosť preskúmať odkazy na konkrétny gramatický jav v širšom kontexte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Baláž #Edukácia@Internet