TikTok a jeho nástrahy? Polícia varuje rodičov a tínedžerov

Sociálne siete sú populárne najmä medzi mladými ľuďmi. V súčasnosti sa tešia aj záujmu zo strany detí, ktoré však často nedokážu vyselektovať nevhodný obsah. Práve na týchto sieťach je totiž veľa príspevkov, grafických materiálov a videí, ktoré nie sú určené pre menšie deti. Sociálne siete ich vo veľkom formujú, rovnako aj ich názory či postoje. Rôzni odborníci preto upozorňujú pred nástrahami sociálnych sietí a vyzývajú rodičov, aby spozorneli.

31.07.2020 20:00
prekvapenie, žena, mobil Foto:
Sociálne siete so sebou prinášajú aj veľké riziká. Najviac ohrozenými sú práve deti a tínedžeri.
debata

Dnes je už drvivá väčšina tínedžerov na sociálnych sieťach. Zjednodušujú komunikáciu medzi kamarátmi, ale aj spolužiakmi a rovesníkmi. V určitom okamihu môžu byť veľmi nebezpečné a dokonca pre určitú veku skupinu aj nevhodné.

Na sociálne siete, konkrétne čínsku mobilnú aplikáciu TikTok, prednedávnom upozornilo aj Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky na svojej stránke. Tu píše o nástrahách, ktoré môžu čakať na tínedžerov, ak túto sieť používajú a varujú pred ňou samotných rodičov. Podľa ministerstva je práve TikTok šiestou najpopulárnejšou sociálnou sieťou na svete, pričom sa môže pochváliť s viac ako 800 miliónmi užívateľov. Zároveň ide o najsťahovanejšiu aplikáciu vôbec, je dostupná vo vyše 150 krajinách sveta, Slovensko nie je výnimkou.

A kto je jej hlavnou cieľovou skupinou? Väčšinou sú to mladí ľudia, ktorí majú do 20 rokov. Na druhej strane tu nájdete aj veľa tínedžerov do 15 rokov. „Policajný zbor apeluje na rodičov, ale aj samotných užívateľov, aby si dávali pozor na nástrahy, ktorá táto moderná forma komunikácie prináša,“ uvádza ministerstvo vo svojom stanovisku.

Čo môžete nájsť na TikTok-u? Sú to krátke videá aj so zvukom a užívateľov motivuje „zber“ srdiečok, ktoré znamenajú pozitívnu reakciu na dané video. Ďalej je ich motiváciou zvyšovanie počtu svojich sledovateľov. A prečo je to teda nebezpečne? Podľa ministerstva tu vzniká vysoké riziko, keďže videá sa takýmto spôsobom dostávajú k mase neznámych internetových užívateľov, medzi ktorými sú aj potenciálni páchatelia trestnej činnosti. Takto zverejnený obsah sa jednoducho povedané môže dostať ku komukoľvek a môže získať cenné informácie zo súkromia tínedžerov.

Toto je priam živnou pôdou na vznik šikanovania prostredníctvom internetu. Zo začiatku neškodné sledovanie zo strany cudzích ľudí sa podľa ministerstva môže pretransformovať do vydierania alebo kyberšikany. Čo s tým? Ako proti tomu bojovať? Riešenie je pomerne jednoduché, bude mať však dosah na už spomínaný počet sledovateľov.

„Pri každej modernej technológii a sociálnej sieti je dôležité chrániť si svoje súkromie a obmedziť obsah svojho účtu len pre priateľov, respektíve užívateľov, ktorým prístup k svojmu obsahu majiteľ účtu manuálne schváli,“ radí ďalej ministerstvo vnútra. Ministerstvo však v počte sledovateľov nevidí význam. „Hoci sa súčasná doba snaží naznačovať, že rozdiel v počtoch sledovateľov a fanúšikov je rozhodujúci a kľúčový, nie je to tak. V prvom rade musí každý dbať na svoje zdravie a bezpečnosť, ako aj na bezpečnosť svojich blízkych. Za užívateľmi, ktorí sa môžu pýšiť státisícmi až miliónmi fanúšikov, stoja komunikačné tímy a manažéri dohliadajúci práve na nebezpečné aspekty komunikácie na sociálnej sieti,“ vysvetľuje ministerstvo.

Na TikTok-u je aj veľa nevhodného obsahu. Nebezpečné môžu byť rozličné výzvy, ktoré v poslednom období začali naberať na popularite. Tínedžeri sa vyzývajú medzi sebou, chcú sa zabaviť, ale neuvedomujú si, čo im môže týmto hroziť. „Súčasťou TikToku sú videá, na ktorých sa objavujú sporo oblečení tínedžeri, niekedy mladší ako 15 rokov. Pred kamerou vystupujú so zámerom pobaviť svoje publikum, splniť výzvy, alebo – napríklad v prípade aktívnych športovcov – získať uznanie za svalstvo,“ pokračuje ministerstvo.

Ďalej upozorňuje, že takýto obsah láka anonymných užívateľov, medzi nimi môžu byť aj pedofili. „Tí jednoduchým spôsobom získavajú bez vedomia majiteľa videí jeho obnažené zábery, sťahujú si ich buď pre vlastnú potrebu, alebo ich šíria medzi svojou komunitou.“ Nebezpečné reťazové výzvy majú síce humorný charakter, nájdu sa aj také, ktoré patria do skupiny nebezpečných a napodobňovateľom môže dokonca hroziť zranenie.

Existuje vôbec prevencia?

Ako zabrániť podobným aktivitám. Mali by rodičia podobné sociálne siete svojim deťom zakázať? „Rodičom tínedžerov odporúčame, aby neriešili nové technológie striktným zákazom, ktorý by ich potomkov mohol motivovať k založeniu tajného účtu. Racionálnejšie je viesť s tínedžermi debatu, kedy im vysvetlíte možné riziká,“ radí rodičom rezort vnútra.

V prípade mladistvých do 15 rokov polícia odporúča, aby bol medzi priateľmi/fanúšikmi ich účtov na sociálnych sieťach jeden z rodičov, ktorý tak bude mať možnosť kontrolovať zdieľaný obsah.

Čo zverejniť a čo už nie?

Ministerstvo ďalej v niekoľkých bodoch radí, ako čo najbezpečnejšie používať TikTok:

• Ak si odmietate uzamknúť účet pre svojich priateľov, majte na pamäti, že medzi masou neznámych priateľov sú ľudia, ktorí vám môžu a chcú ublížiť, a preto tomu prispôsobte obsah svojich videí.

• Zverejňujte iba videá, za ktoré sa niekedy v budúcnosti nebudete hanbiť.

• Nezverejňujte videá a informácie, z ktorých by neznámy človek mohol zistiť, v ktorom meste a na akej ulici bývate.

• Ak vás začnú iní užívatelia obťažovať komentármi, zablokujte si ich.

• Ak šikanovanie z ich strany bude pokračovať naďalej inou formou, obráťte sa na rodiča, kamaráta alebo učiteľa.

• Nikdy nepristupujte na podmienky ľudí, ktorí sa vás pokúšajú vydierať, nestrácajte rozvahu a vždy situáciu riešte s chladnou hlavou.

• Nepublikujte videá, na ktorých ste sporo oblečení, pretože sa tak podieľate na výrobe obsahu pre pedofilov.

• Nikdy nikomu neposielajte svoje nahé fotografie alebo videá, a to ani vo forme súkromnej správy.

• Zapájajte sa iba do výziev, pri ktorých vám nič nehrozí (ak niekto pred vami výzvu splnil, ešte neznamená, že sa to podarí aj vám).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne siete #rodičia #tínedžeri #TikTok #nástrahy na internete