Harvard či MIT? Certifikáty z prestížnych univerzít sú dostupnejšie vďaka online kurzom

Či už študujete na vysokej škole, alebo si aktuálne hľadáte prácu, stále rozmýšľate nad tým, ako mať čo najlepší životopis. Ovládate cudzí jazyk, máte vynikajúce počítačové znalosti, ale potrebujete niečo viac. Ako však vyniknúť medzi všetkými absolventmi? Nie je to vôbec jednoduché.

09.08.2020 13:30
Harvard, Oxford, Cambridge Foto:
Certifikáty z tých najlepších svetových univerzít vám môžu pomôcť pri hľadaní si práce.
debata

Už počas štúdia na svojej vysokej škole môže každý študent urobiť čosi navyše. Motiváciou by pre študentov mohla byť vidina lepšieho zamestnania. Online priestor ponúka široké možnosti práve v oblasti vzdelávania, tak prečo to nevyužiť? Mnohé svetové univerzity majú vo svojom portfóliu rôzne podporné programy či kurzy nielen pre svojich vlastných študentov, ale otvárajú dvere aj tým ostatným. A tak si dnes môže študent z Európy, Ameriky, Ázie a z ktoréhokoľvek miesta na svete urobiť nejeden kurz, získať certifikát a nemusí nikam cestovať. Stačí mu k tomu počítač, internetové pripojenie a trošku viac trpezlivosti, pretože bude musieť obetovať tomu nejaký čas.

Získať certifikát z uznávanej univerzity ale nemusí byť vôbec na škodu. Práve takúto aktivitu vo vašom voľnom čase môže oceniť váš potenciálny zamestnávateľ, ktorý si vás vyhliadne spomedzi tisícky životopisov, ktoré sa k nemu počas náboru môžu dostať. Odlíšiť sa od konkurencie sa oplatí a podobná „kolonka“ s certifikátom z medzinárodnej univerzity v životopise môže byť niečo, čo vás posunie vpred. Nezabúdajte na to, koľko životopisov dnes dostávajú firmy a koľko životopisov denne čítajú mnohí personalisti.

Napríklad taký certifikát z „Harvardu“ môže zaujať personalistu, keďže spomínaná univerzita, ktorej vznik sa datuje od roku 1636, sa radí medzi najstaršiu univerzitu v Spojených štátoch amerických. Zároveň sa môže pochváliť s viac ako 360-tisíc absolventmi po celom svete, pričom títo ľudia dnes pracujú na popredných miestach. Toto už vôbec neznie zle.

Čoraz viac možností – kedy, ak nie teraz?

Online vzdelávanie dnes naberá na obrátkach. Počas koronavírusu na Slovensku mali všetci študenti možnosť vyskúšať si, síce nedobrovoľne, štúdium na diaľku a online. Teraz je možno ten najvhodnejší čas, ako študovať na prestížnej univerzite zdarma. Študenti mali možnosť si to vyskúšať a vedia sa už s tým „popasovať“ aj sami. A ako sme už spomínali, mnohé inštitúcie vo svete poskytujú študentom príležitosť vyskúšať si takéto online štúdium formou kurzov.

Rovnakú príležitosť ponúka aj neziskový projekt edX, ktorý založila Harvardova univerzita spoločne s MIT (Massachusetts Institute of Technology). Takto si môžu študenti po celom svete vyskúšať, ako vyzerá štúdium na spomínaných univerzitách, ale nielen to. Do projektu sa zapojili aj ostatné vysoké školy a inštitúcie a spoločne ponúkajú množstvo kurzov, ktoré nájdete na stránke projektu.

Mnohé inštitúcie sa snažia poukázať na neustálu potrebu zlepšovania vzdelávania, a tak vznikajú podobné projekty. „Cieľom tejto iniciatívy je vytvoriť globálnu komunitu študentov online a zároveň tak zlepšiť vzdelávanie pre všetkých,“ vysvetľuje vznik projektu edX.

Pri rozhodovaní, ktorý kurz si zvoliť, budete musieť vyberať poriadne. Projekt ponúka viac ako 2800 online kurzov z niekoľkých oblastí – napríklad IT, jazyky, veda, humanitné smery, ekonómia, manažment, ale aj rôzne inžinierske programy. Kurzy sú otvorené pre všetkých, certifikát však získa len ten študent, ktorý si ho skutočne zaslúži na základe vedomostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškoláci #Harvardova univerzita #edX