Pripravte sa na nový školský rok

Návrat do školy bude tento rok iný. Sprevádzať ho budú povinnosť nosiť rúško a nevyhnutné dezinfekčné opatrenia. Napriek tomu sa treba na začiatok školského roka poriadne nachystať.

22.08.2020 06:00
deti, žiaci, škola, rúška Foto:
Problémy môže spôsobiť nielen nesprávna taška, ale aj obuv.
debata

Nákup školských pomôcok, najmä tašky alebo batoha, netreba podceniť. Zlá taška či prezuvky môžu spôsobiť dieťaťu zdravotné problémy. Keď sa spýtate detí, akú chcú školskú tašku, vyberať budú predovšetkým podľa farieb a motívov. Vy ako rodič však musíte dohliadnuť na dôležitejšie kritériá. Doktori totiž často pripisujú problémy s chrbtom dospelých noseniu nevhodnej školskej tašky v detstve. Ak totiž školákovi taška nesadne, dieťa si automaticky upraví držanie tela tak, aby si uľavilo. To môže viesť k nesprávnemu postoju a preneseniu ťažiska dopredu.

Pri výbere školskej tašky treba zohľadniť predovšetkým hmotnosť dieťaťa, ale aj ergonomické tvarovanie a materiál, z ktorého je taška vyrobená. Najmä najmenší školáci nosievajú neraz tašky, ktoré sú oveľa ťažšie, ako by mali byť vzhľadom na ich vek.

"Nadmerná záťaž z tašky zvyšuje riziko chybného držania tela a vzniku skoliózy. Ak sa nelieči včas, môže sa chrbtica poškodiť tak, že sa v dospelom veku už nebude dať napraviť,“ upozornila Jana Hamade, vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR. Pri kúpe školskej tašky si má rodič overiť, či má certifikát a či je vyrobená zo zdraviu neškodných materiálov.

„Ideálne je, ak je čo najľahšia, ak kopíruje prirodzený tvar chrbtice a zaisťuje dieťaťu stabilitu. Všímajte si tiež popruhy, nesmú byť veľmi úzke a majú byť nastavené tak, aby chrbát neťahali. Dieťa má tašku stále nosiť na oboch pleciach, nie iba na jednom,“ uviedla Hamade.Taška nesmie dieťa tlačiť ani byť príliš ťažká

Popruhy batohu alebo tašky by mali byť minimálne 4 cm široké a vystužené, aby uniesli váhu učebníc a zároveň dieťa nerezali. Správne nastavené popruhy naliehajú celou svojou plochou na plecia školáka. Spodná strana siaha maximálne po vrchol krížovej kosti a hore by batoh nemal brániť pohybu krku. Až si dieťa prvýkrát nasadí novú školskú tašku a vyrazí do školy, skúste, či nepotrebuje dostatočné utiahnutie popruhov. Nechajte dieťa prejsť sa s batohom, otočiť sa, pobehnúť a ak sa mu taška nekĺže zo strany na stranu, všetko je v poriadku. Ak sa taška kĺže, je nutné popruhy ešte utiahnuť.

Problémy môže spôsobiť aj nesprávna obuv – a to rôzne deformity, trvalé poškodenie kostry chodidla, ale aj skoliózu. Prezuvky by mali byť vyrobené z prírodných materiálov, ako sú napríklad prírodné usne a textil – sú mäkké, priedušné, absorbujú zvýšenú fyziologickú vlhkosť detskej nohy, prispôsobia sa anatomickému tvaru chodidla a nedráždia kožu. U detí v najmenších vekových skupinách treba preferovať nízku členkovú obuv z čo najľahších materiálov.

„Nevhodnými materiálmi sú rôzne plasty, poroméry a koženky, pretože sú tvrdé, nepriedušné, ťažko sa prispôsobujú tvaru chodidla a pre malú schopnosť odvádzať vlhkosť z povrchu kože môžu byť príčinou nepríjemných plesňových ochorení,“ povedala Hamade. Dôležité je podľa nej vyberať obuv podľa účelu jej používania, upozorňuje, že prezuvky nie sú to isté čo obuv do telocvične a nemožno ich zamieňať. Na aktivitu je určená športová obuv s mohutnejšou a trvanlivejšou konštrukciou a pevnou protišmykovou podošvou.

Hmotnosť tašky

Odporúčané maximálne hmotnosti školských aktoviek podľa ročníkov základnej školy, predstavujú zhruba 10 percent hmotnosti dieťaťa daného veku:

žiaci 1. a 2. ročníka – 2,5 kg,

žiaci 3.a 4. ročníka – 3,5 kg,

žiaci 5. a 6. ročníka – 4,5 kg,

žiaci 7. až 9. ročníka – 5 kg.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #začiatok školského roka #Škola volá