Rodičia pošlú deti do škôl už o pár dní. Na čo sa treba pripraviť?

Budú sa školáci opäť vzdelávať od septembra doma? Túto otázku si môžu klásť posledné dni rodičia, ale aj samotní študenti. Aký školský rok ich čaká? Ministerstvo hovorí, že školy masovo zatvárať neplánuje, všetko bude závisieť od toho, či sa v danej škole potvrdí viac prípadov ochorenia COVID-19.

24.08.2020 10:15
prváci, škola Foto:
Každá škola bude musieť vyčleniť aj miestnosť pre tých študentov, u ktorých by sa vyskytli príznaky ochorenia COVID-19.
debata

Už onedlho nastúpi do škôl 800-tisíc žiakov a študentov, 2. septembra sa totiž otvárajú brány škôl na Slovensku. Samotné ministerstvo upozornilo, že dochádzka na vyučovanie je pre žiakov povinná. Mnoho rodičov však čakajú ťažšie chvíle, pretože dlhé týždne oddychu vymenia ich deti za školské povinnosti.

Nástup do školy nemusí byť pre každé dieťa automaticky príjemný a odborníci preto odporúčajú, aby rodičia dieťa dopredu na to pripravili.

Neistý september?

Čo nás čaká v septembri, budú mať rodičia školopovinné deti doma? Ministerstvo školstva diskutuje s úradmi verejného zdravotníctva aj o situácia, ktorá by mohla v septembri nastať v súvislosti s koronavírusom. Stále visí vo vzduchu otázka, či hrozí zatváranie škôl. Sám minister túto možnosť nezvažuje, celoplošné zatváranie škôl tak zatiaľ nepotvrdil, informuje o situácii rezort na svojej stránke. „Potrebujeme to konzultovať so všetkými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva,“ hovorí minister školstva Branislav Gröhling.

Rodičia by nemali zabúdať na písomné vyhlásenie, ak dieťa zostane doma dlhšie ako tri dni, tak budú musieť opätovne vypísať vyhlásenie. „Zákonný zástupca pri prvom nástupe dieťaťa do materskej, základnej a strednej školy predloží písomné vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa, znova ho predloží, pokiaľ dieťa preruší dochádzku v trvaní viac ako tri dni,“ upozorňuje ministerstvo.

Každá škola bude musieť vyčleniť aj miestnosť pre tých študentov, u ktorých by sa vyskytli príznaky ochorenia COVID-19. Táto miesto by potom slúžila na bezprostrednú izoláciu takéhoto žiaka. „ Ak dieťa, žiak alebo študent vykazuje známky ochorenia, bezodkladne si nasadí rúško,“ upozorňuje ministerstvo.

Kto zostane doma?

A ktoré deti sa do školy nedostanú? Rodičia by mali spozornieť v prípade, ak má dieťa príznaky infekcie dýchacích ciest. „Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať príznakom COVID-19, nesmie vstúpiť do priestorov školy. Ak žiak alebo študent vykazuje niektorý z príznakov, je nutné umiestniť ho do samostatnej miestnosti a kontaktovať zákonných zástupcov,“ povedal ďalej Gröhling.

Minister minulý týždeň potvrdil, že na nový školský rok je rezort pripravený. V súvislosti s koronavírusom a prichádzajúcim novým školským rokom vytvorili manuál, ktorý stanovuje základné prevádzkové podmienky od materských až po vysoké školy po dobu trvania pandémie.

Manuál a tri fázy

Manuál tak obsahuje jednotlivé fázy – spolu tri, ku ktorým môže po otvorení škôl dôjsť. Sú rozdelené na tri farby, pričom „zelená fáza predstavuje stav, kedy škola nemá žiadneho podozrivého ani pozitívneho žiaka či pedagóga. Oranžová fáza zachytáva situáciu, kedy ma škola podozrivého žiaka alebo zamestnanca. Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade niekoľkých potvrdených prípadov u žiakov alebo pedagóga,“ píše sa v stanovisku ministerstva na stránke minedu.sk. Podľa ministra tak školy v zelenej fáze budú fungovať štandardne a školy, v ktorých sa objaví podozrenie, budú musieť dodržiavať prísnejšie hygienické opatrenia.

Naďalej tak platí dezinfekcie rúk pri vstupe do budovy, aj nosenie rúšok pre žiakov druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov, vysokoškoláci budú musieť nosiť rúška všade v interiéri školy. Na toaletách nesmie chýbať mydlo a jednorazové papierové utierky. Triedy a ostatné priestory v škole sa budú častejšie vetrať.

Momentálne sú všetky školy v poriadku, situácia sa môže zmeniť po tom, ako deti nastúpia do škôl. Minister tiež nevylúčil dištančné vzdelávanie, ku ktorému by sa však pristúpilo len v prípade červenej fázy. „Nie sme informovaní, že by sa niekde nemalo začať vyučovanie 2. septembra. Ak by niečo také nastalo, tak by sme nezatvárali celé školy, ale šli by sme na triedy, kde by sme identifikovali jednotlivých ľudí a vyučovanie by pokračovalo ďalej. Až v červenej fáze by sme prešli k dištančnému vzdelávaniu,“ povedal minister školstva.

Posledný augustový týždeň budú mať rodičia plné ruky s prípravou svojich školáčikov na september. Nakúpiť správne pomôcky a zabezpečiť im všetko, čo budú potrebovať v škole. Okrem dezinfekčných opatrení a rúšok treba myslieť aj na písacie potreby, správnu obuv či vhodnú tašku do školy. Inšpiráciu na to, ako sa pripraviť do školy, nájdete TU. A nakoniec treba myslieť aj na dostatočnú zásobu rúšok.

Začiatok školského roka je však finančne náročný. Koľko si treba pripraviť na nákup školských pomôcok? Čítajte viac TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #september #nástup do školy #školský rok 2020/2021