Šport zvyšuje produktivitu a výkon. Dôkazom sú aj títo vysokoškoláci

Štúdium na vysokej škole prináša často náročné obdobie, ktoré si vyžaduje mnoho odriekania, zaťaté päste a vytrvalosť. Napriek tomu mnohí študenti aktívne fungujú aj v rámci športu alebo iných aktivít. Zrelaxovať telo po náročnom období skúšok či vyvetrať si hlavu pred skúškou fyzickou aktivitou odporúčajú aj odborníci. Podľa nich je akákoľvek fyzická aktivita zdraviu prospešná, uvoľňuje stres a človek príde na iné myšlienky, a preto by malo byť pravidelné športovanie samozrejmosťou aj pre študentov.

10.09.2020 11:15
cvičenie, zdravie, aktivita, pohyb, životospráva, Foto:
Zladiť štúdium a excelovať v športe sa dá.
debata

Z niektorých vysokoškolákov sú však aj úspešní športovci. Príkladom sú napríklad študenti Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA). „Štúdium a šport im prinášajú nielen naplnenie a radosť, ale aj úspech a zážitok, ktorý chcú zažiť aj na Letnej univerziáde LU SR 2020. Niekoľko našich študentov sa zviditeľnilo už dávno, na majstrovstvách Slovenska alebo na letnej olympiáde (OH 2016) v Rio de Janeiro,“ vysvetľuje na začiatok Adriana Valentovičová z UNIZA.

Jedným takým je napríklad Dalibor Jakal z Fakulty riadenia a informatiky UNIZA, úspešný atlét a bežec. Jeho cesta odvážneho a vytrvalého bojovníka na atletickej dráhe bola podľa Valentovičovej vyvrcholením na Letnej univerziáde SR 2020 (LU SR 2020). Tu sa prepracoval z desiateho miesta celkom vpred a dokázal uspieť aj počas nepriaznivého počasia a dostať sa na stupienok víťazov, pričom získal druhé miesto v behu na 5000 m. On sám považuje za svoj najväčší úspech to, že na LU SR 2020 dosiahol svoj osobný rekord.

A ako sa dostal k športu? Bol to otec, ktorý ho podporuje od začiatku, začínal s futbalom, ale neskôr prišli zranenia, a tak sa rozhodol pre beh. „Športové zázemie na UNIZA je perfektné, aj keď ideálne by bolo vymeniť škvaru na atletickej dráhe za tartan. Môj najbližší cieľ je zlepšiť si osobný čas a na budúcej univerziáde vyhrať,“ povedal Dalibor Jakal. A ako dokáže zladiť štúdium so športom? Naplnenie v športe ho vedie k lepším výkonom v štúdiu, jeho myseľ je po fyzickom zaťažení kompletne zregenerovaná.

Študent Strojníckej fakulty Patrik Kováčik sa zúčastnil LU SR. Nie je to tak dávno, čo vstúpil do atletiky. „Ako bývalý triatlonista vstúpil do atletiky len pred pár mesiacmi. Má rád výzvy a súťaže. Jeho túžbou je byť členom atletického klubu na UNIZA a komunity športovcov – atlétov zároveň. Pri výbere štúdia prihliadal aj na športové zázemie univerzity. Presvedčil ho široký výber dostupných športov na UNIZA, 50 m dlhý bazén v meste Žilina a veľa ďalších možností,“ vysvetľuje Valentovičová.

Richard Rožánek má tiež zaujímavé športové výsledky. Ako najlepší strelec druhej najvyššej slovenskej basketbalovej súťaže minulého roka sa môže pochváliť tiež množstvom medailí z majstrovstiev Slovenska v mládežníckych kategóriách. Je študentom Fakulty bezpečnostného inžinierstva UNIZA. Pochádza z basketbalovej rodiny, takže tento šport je pre neho číslo jedna. On sám považuje basketbal za ťažký šport. Podľa neho je to totiž rýchly, dynamický šport a rovnako potrebné je rýchle rozhodovanie a to je niekedy zložité. Kolektívne športy naučia študentov pracovať v tíme, dôkazom toho je aj sám Rožánek, ktorý hovorí, že sa mu na basketbale páči aj to, že je to kolektívny šport a vlastnosti, ktoré sú potrebné pri basketbale sú potrebné aj pri štúdiu.

Účasť na olympiáde

Boris Baláž už má za sebou aj účasť na OH v Rio de Janeiro v roku 2016 ako jeden z najmladších účastníkov olympiády. Talentovaný lukostrelec je tiež víťazom zimnej univerziády vo Zvolene. Študuje na Strojníckej fakulte UNIZA. Má za sebou niekoľko významných účastí na európskych hrách, napríklad v Baku v roku 2015 získal 33. miesto, na Mládežníckych olympijských hrách Nanjing v roku 2014 to bolo 17. miesto, MS vo Wuxi 2013 získal 9. miesto. Je tiež viacnásobným majstrom Slovenska v juniorských a mužských kategóriách a bude súťažiť na LU SR 2020.

„Pol roka po nástupe na UNIZA prestal s vrcholovým športom, pokračoval v ňom už ako tréner a rozhodca. Kedysi denne trénoval päť hodín, dnes si čas rozložil medzi šport, štúdium a priateľov. Na UNIZA pôsobí v badmintonovom klube, kde dosahuje pravidelné umiestnenia.. „Zvedavosť je najlepší učiteľ, keď sa pýtate trénerov a odborníkov, skúšate metódou pokus-omyl, nachádzate riešenia, potom môžete trénovať aj sám,“ hovorí Baláž, ktorý považuje šport za duševnú hygienu, bez ktorej si nevie predstaviť bežný život, zvládnutie náročných situácií či skúškového obdobia.

Boris Baláž už má za sebou aj účasť na OH v Rio... Foto: UNIZA
Boris Balaz Boris Baláž už má za sebou aj účasť na OH v Rio de Janeiro v roku 2016, či na hrách v Baku v roku 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškoláci #UNIZA #šport a škola