Do NTU Ranking sa dostala len jedna slovenská univerzita. Česko má v rebríčku tri

O rebríčkoch vysokých škôl vás informujeme pravidelne. Aj dnes vám prinášame umiestnenie jednej slovenskej univerzity v celosvetovom rebríčku. Univerzite Komenského sa podarilo dokonca polepšiť si o niekoľko priečok.

20.10.2020 09:00
vysokoškoláci, prednáška Foto:
Rebríčky jednotlivých univerzít sa aktualizujú pravidelne. Umiestnenie tej-ktorej univerzity môže byť motiváciou študentov pri výbere vysokej školy.
debata

Do rebríčka, ktorý hodnotí výkonnosť vedeckých prác a následne sú ukazovatele určené na porovnanie kvality a množstva vedeckých prác na každej univerzite, sa dostala ako jediná vysoká škola zo Slovenska Univerzita Komenského v Bratislave (UK). NTU Ranking – National Taiwan university Ranking – podľa UK porovnáva vedeckú aktivitu svetových univerzít založenú striktne na akademických publikáciách a to konkrétne z troch pohľadov – produktivita výskumu, dosah výskumu a excelentnosť výskumu. Samotný rebríček upozorňuje, že aj keď skúma dlhodobý výkon a krátkodobé výskumné úsilie, hľadá i ďalšie objektívne hodnotenie ako aj referenciu pre rozmanitý výskum na univerzitách po celom svete.

A aké miesto sa ušlo našej univerzite? Darilo sa jej napríklad v predmete fyziky, tu si polepšila o 18 priečok. „UK dosiahla významný úspech v rebríčku NTU Ranking. V predmete fyzika sa vo svete umiestnila na 252. mieste a oproti minulému roku si polepšila o 18 miest,“ informuje o svojich úspechoch UK na svojej stránke. Ranking tak ponúka celkové hodnotenie vysokých škôl spolu s hodnotením v šiestich odboroch a 24 predmetoch.

Aké celkové hodnotenie sa ušlo slovenskej VŠ? „Celkovo sa UK umiestňuje na 601. – 650. mieste, čo je oproti minulému roku postup zo 651. – 700. miesta. Podľa odboru dosiahla umiestnenie v prírodných vedách, a to 401. – 450. miesto a potvrdila postavenie z minulého roka,“ vysvetľuje ďalej univerzita na svojej stránke.

Susedom sa darilo lepšie

Našim susedom sa tiež podarilo umiestniť v medzinárodnom rebríčku, s tromi univerzitami majú tak na konte lepšie skóre oproti nám.

A ktoré svetové univerzity sú najlepšie? Medzi najlepšími sú opäť najznámejšie inštitúcie, ktoré sa umiestňujú aj v rámci iných rebríčkoch.

Do prvej trojky sa dostali Harvardská univerzita, Stanfordská univerzita a Univerzita v Toronte.

Naši susedia sa môžu pochváliť zaujímavým umiestnením svojich troch univerzít a to konkrétne Univerzita Karlova v Prahe, ktorá získala 200. miesto, ďalej sú to Masarykova univerzita v Brne (651. – 700. miesto) a České vysoké učení technické v Prahe (701. – 750. miesto).

Väčšie univerzity, lepšie univerzity

A sú teda na tom väčšie univerzity automaticky lepšie, dosahujú vyššie skóre v rebríčku? Samotný rebríček hovorí, že áno. Napriek tomu sa pokúša neutralizovať nepriaznivé vplyvy z hľadiska veľkosti univerzity prostredníctvom použitia ukazovateľov, akými sú priemerné citácie na príspevok. Stále sa však akosi kladie dôraz na priaznivejšie zastúpenie väčších univerzít. A tak s prihliadnutím na veľkosť univerzity NTU Ranking ponúka aj ďalšie hodnotenie, ktoré pri výpočte skóre začleňuje čísla fakúlt.

Ako rebríček postupuje pri hodnotení a čo berie do úvahy? Podľa UK pri produktivite výskumu skúma rebríček počet publikácií za posledných 11 rokov a ich počet za posledný rok. Dosah výskumu zas prihliada na počet citácií za posledných 11 rokov a ich počet za posledné dva roky, ako aj priemerný počet citácií za 11 rokov. Najvýznamnejším kritériom s váhou 40 percent je excelentnosť výskumu, ktoré berie do úvahy H-index, počet vysoko citovaných publikácií a tiež počet článkov vo vysoko impaktovaných časopisoch za posledný rok.

Univerzite Komenského sa darí aj v iných rebríčkoch, pričom len tento rok sa v Šanghajskom rebríčku nachádza na 601. – 700. mieste. Vo svetovom rebríčku Round University Ranking je aktuálne na 394. mieste. V prestížnom rebríčku Best Global Universities jej patrí 563. miesto a v QS World University Rankings je na 701. – 750. mieste.

Zdroj: UK, NTU Ranking

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #Univerzita Komenského v Bratislave #NTU Ranking #rebríčky vysokých škôl