Prečo sa oplatí mať vysokoškolský titul? Ktorí absolventi zarábajú najviac?

Vysokoškolské vzdelanie je na Slovensku ohodnotené výrazne lepšie ako maturita. Titul pred menom tak často otvára zamestnancom nové možnosti.

23.10.2020 10:00
spolužiaci, kolektív, skupina, tím, úsmev,... Foto:
Nástupné platy čerstvého absolventa vysokej školy a maturanta s 5-ročnou praxou sú rovnaké len na začiatku, potom sú rozdiely čoraz výraznejšie.
debata (4)

Vysoký záujem o vysokoškolský titul môže mať svoje opodstatnenie. Zamestnanci s univerzitným vzdelaním 2. stupňa majú výrazne lepšie platy ako pracovníci s maturitou. Analýza portálu Platy.sk ukázala, že zamestnanci s vysokou školou majú viac možností na platový rast. Štúdium na vysokej škole sa teda Slovákom vypláca. Podľa spomínanej analýzy sú platové rozdiely medzi zamestnancami so sledovanými stupňami vzdelania výrazné vo všetkých krajoch na Slovensku.

Najväčšia platová priepasť je v Bratislavskom kraji

Najvýraznejší rozdiel je pritom práve v Bratislavskom kraji. Zamestnanec s maturitou tu zarobí priemerne 1¤307 eur v hrubom. Pracovník s vysokou školou až o 490 eur viac. Najmenší rozdiel medzi platmi je v Prešovskom kraji. Rozdiel medzi zamestnancom s maturitou a zamestnancom s vysokou školou predstavuje 235 eur, čiže zhruba 26 percent. Jeden z dôvodov, prečo sú rozdiely najväčšie práve v Bratislave a najnižšie v Prešove, môže byť možnosť kariérneho rastu. Vyššie manažérske pozície zamestnávatelia často podmieňujú dosiahnutým vysokoškolským vzdelaním, pričom najviac ich je práve v hlavnom meste.

Vplyv má aj vek

Pohľad na zárobky ľudí s maturitou a s vysokoškolským titulom rozdelené podľa veku napovedá, že Slováci s titulom zažívajú mzdový progres dlhšie. Kým v súčasnosti platí, že zamestnanec s maturitou dosahuje rýchly platový progres do 34 rokov, pri zamestnancovi, ktorý má vysokoškolský titul 2. stupňa, je to priemerne až do 44–45 rokov. Neskôr už začínajú platovo skôr stagnovať. Práve to spôsobuje, že rozdiely medzi platmi ľudí so strednou školou a ľudí s titulom z vysokej školy sú najvýraznejšie vo vyššom veku. Kým pri vekovej kategórii od 25 do 34 rokov je rozdiel približne 26 percent, pri zamestnancoch vo veku od 45 do 54 rokov je rozdiel viac ako 60-percentný. Analýza mapuje tiež rozdiely medzi maturitou a univerzitným vzdelaním ihneď po nástupe vysokoškolských absolventov na trh práce.

Priemerný základný nástupný plat 24-ročného absolventa univerzity predstavuje aktuálne 1085 eur v hrubom. Je to takmer rovnaký plat, aký majú ich rovesníci s maturitou, ktorí majú 5-ročnú prax. Priemerný základný plat týchto pracovníkov na Slovensku predstavuje 1082 eur v hrubom. Podobné platy majú tak v priemere zamestnanci s rozdielnym vzdelaním iba chvíľu. Platové rozdiely sú od tohto momentu čoraz výraznejšie.

Najlepšie zarábajúci absolventi vysokých škôl
Názov fakulty a školy priemerný nástupný plat (v eurách)
1. Fakulta informatiky a informačných technológií STU v Bratislave 2 199
2. Fakulta elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave 2 116
3. Strojnícka fakulta STU v Bratislave 1 743
4. Fakulta ekonómie a podnikania, Paneurópska vysoká škola v Bratislave 1 732
5. Fakulta medzinárodných vzťahov, Ekonomická univerzita v Bratislave 1 657
6. Lekárska fakulta, Univerzita Komenského 1 657
7. Fakulta manažmentu, Univerzita Komenského Bratislava 1 640
8. Fakulta matematiky, fyziky a informatiky, Univerzita Komenského Bratislava 1 613
9. Fakulta práva, Paneurópska vysoká škola v Bratislave 1 598
10. Strojnícka fakulta, Žilinská univerzita 1 598
Zdroj: Trexima

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoké školy #vysokoškolský titul