Strojárina nie je len pre mužov

Viktória Chovančíková má 22 rokov a pochádza zo Žiaru nad Hronom. Študuje štvrtý rok na strojníckej fakulte v Bratislave odbor mobilné pracovné stroje na Ústave dopravnej techniky a konštruovania.

29.10.2020 12:00
Viktória Chovančíková Foto:
Viktória Chovančíková, študentka strojárčiny.
debata
Viktória Chovančíková, študentka strojáriny. Foto: Archív Viktórie Chovančíkovej
Viktória Chovančíková Viktória Chovančíková, študentka strojáriny.

Prečo ste si vybrali práve Strojnícku fakultu STU v Bratislave a prečo strojárina vo všeobecnosti?

Prvým podnetom bola určite moja sestra, ktorá na SjF STU študovala odbor energetické stroje a zariadenia. Keďže po strednej škole (gymnázium) som sa chcela zaoberať matematikou, napadla mi prvoplánovo ekonómia, ktorá ma však nikdy extra nenapĺňala. Sestra mi rozšírila obzory – bez nej by som štúdium na technickej vysokej škole v tom veku vôbec nezvažovala. Vďaka sestre som začala vnímať strojárinu ako praktickú aplikáciu prepojenia vedy a kreativity.

Ženy vo vede – ako vnímate túto oblasť? Myslíte si, že sa ženy v technických odboroch na Slovensku dokážu presadiť? Predsa len, stroje a technika sú spájané viac s mužmi.

Aj napriek tomu že v súčasnosti je to stále dominantné mužské odvetvie, myslím si, že z roka na rok sa tento stereotyp a predsudky búrajú. Stále viac počuť o ženách, ktoré sú v technike a sú úspešné v tom, čo robia – a hlavne preto, lebo ich to baví. Ja to vidím individuálne. Každý človek, ktorý chce pracovať v technike, na inováciách a nových nápadoch, môže byť pre spoločnosť len prínosom. Bez ohľadu na to, či je muž, alebo žena.

Kto je pre vás najväčším vzorom?

Vzor nemám, ale veľa ľudí je pre mňa inšpiráciou. Čo sa týka žien v technike tak určite Katherine Johnson alebo Mária Bieliková.

Čomu by ste sa chceli venovať po skončení štúdia?

Načas by som určite chcela ostať v odbore, a teda hlavne sa venovať 3D modelovaniu a virtuálnemu prototypovaniu za pomoci CAD softvérov. Ideálne by pre mňa bolo pracovať vo vývojovom tíme. Po čase by som si určite chcela skúsiť aj prácu v zahraničí, aby som sa zlepšila v jazykoch. Takým malým snom je pre mňa dostať sa do leteckého priemyslu.

Aký je váš odkaz študentom a študentkám, ktorí zvažujú podanie prihlášky práve na strojárinu?

Pre mňa asi najzásadnejšia vec, ktorú som pochopila až na škole – každý si tu nájde svoje miesto a niečo, čo ho baví. Netreba byť ani najlepší v matematike, vo fyzike, stačí mať len chuť a nadšenie pre rozvíjanie vedomostí. Na našej škole panuje spolupatričnosť a dokonca aj profesori nás nazývajú kolegami – čo veľa vypovedá o ich prístupe k nám študentom. Strojnícka fakulta je pre každého, kto chce byť možno súčasťou niečoho väčšieho, dôležitého, čo má v budúcnosti potenciál ovplyvniť ľudstvo. Každý si môže zostrojiť svoju budúcnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #vysoké školy #študentka