Medzi tisíckou najlepších univerzít sveta sú aj slovenské

Rebríček QS World University Rankings patrí spolu s rebríčkom THE a so šanghajským rebríčkom medzi celosvetovo najprestížnejšie akademické rankingy.

02.11.2020 12:00
STU Foto: ,
Slovenská technická univerzita v Bratislave si mierne pohoršila.
debata

Od roku 2004 za ním stojí poradenská a konzultačná spoločnosť Quacquarelli Symonds Limited (QS). Do hodnotenia je zaradených viac ako 1 600 najlepších svetových univerzít, poradie je zverejňované v skupine TOP 1 000.

Metodológia hodnotenia je postavená na šiestich kategóriách. 50 % hodnotenia tvorí reputácia univerzít medzi akademikmi a zamestnávateľmi absolventov, 20 % tvorí počet citácií v databáze Scopus a Elsevier, 20 % je pomer počtu študentov na počet akademických pracovníkov, 5 % hodnotenia tvorí podiel zahraničných akademikov a 5 % podiel zahraničných študentov.

Slovenské univerzity a postavenie STU

V aktuálnom vydaní pre rok 2021 sa v prvej tisícke umiestnili až štyri slovenské univerzity. STU si oproti minulému roku mierne pohoršila, keď sa zo skupiny 751. – 800. zosunula o poschodie nižšie na pozíciu 801. – 1 000. Dôvodom je mierne zhoršenie v kategórii pomeru počtu študentov na počet akademických pracovníkov. Na rovnakej pozícii sa spolu so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave umiestnila Technická univerzita v Košiciach (TUKE). Naopak, medziročne si mierne polepšila Univerzita Komenského, ktorá sa zo skupiny 751. – 800. posunula o poschodie vyššie do skupiny 701. – 750.

Najlepšou slovenskou univerzitou sa podľa QS rankingu pre rok 2021 stala Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá sa dostala do siedmej stovky na pozícii 651. – 700. Ide pritom o vôbec prvé umiestnenie UPJŠ v tomto rebríčku. Zaznamenala vysoké skóre v pomere počtu študentov na počet akademických pracovníkov a tiež v počte zahraničných študentov.

Európa a svet

Medzi tisícku najlepších sa aktuálne dostalo až desať českých univerzít. Najlepšia je už tradične Karlova univerzita (260. miesto), za ňou nasleduje Vysoká škola chemicko-technologická v Prahe (na 342. mieste). Treťou v poradí je ČVUT, ktorá si medziročne výrazne polepšila – v porovnaní s minulým rokom skončila o 66 miest vyššie na 432. mieste. Do rebríčka boli tento rok zaradené aj brnianska Masarykova univerzita (531. – 540. pozícia), Univerzita Palackého v Olomouci (591. – 600.), Technická univerzita v Liberci (751. – 800.), Česká poľnohospodárska univerzita (801. – 1 000.) a Univerzita Pardubice (801. – 1 000.). Nováčikom v rebríčku je Mendelova univerzita v Brne s umiestnením v skupine 701. – 750.

Zo susedných krajín sa najlepšie darilo rakúskym univerzitám: Viedenská univerzita (University of Vienna) sa umiestnila na 150. mieste a viedenská technika (Vienna University of Technology) na 191. mieste. Z Rakúska sa v rebríčku umiestnilo osem vysokých škôl.

Z poľských univerzít obsadila najvyššiu pozíciu Varšavská univerzita (University of Warsaw) na 321. mieste a o päť miest za ňou Jagelovská univerzita (Jagiellonian University) na 326. mieste. Do rebríčka sa dostalo spolu pätnásť poľských vysokých škôl.

V skupine TOP 1 000 pre rok 2021 sa umiestnilo aj osem maďarských a šesť ukrajinských univerzít. V prestížnej skupine TOP 500 skončila vysoká škola v Charkove (V. N. Karazin Kharkiv National University) na 477. mieste. Technika v Budapešti (Budapest University of Technology and Economics) sa zaradila do rovnakej skupiny ako STU a TUKE (801. – 1 000.).

Aktuálne zverejnenému rebríčku už tradične, po deviaty raz v rade, dominuje Massachusetts Institute of Technology (MIT), nasledovaná univerzitami v Stanforde a Harvarde. Americké univerzity tvoria polovicu TOP 10 rebríčka. Druhú polovicu medzi najlepšími desiatimi tvoria európske školy.

Z nich najlepšou je univerzita v Oxforde s umiestnením na 5. mieste. Šieste miesto obsadila švajčiarska ETH v Zürichu. Nasledujú Cambridge University, Imperial College London a University College London. Rebríček potvrdil silný nástup ázijských škôl – do prvej stovky sa dostalo až 26 z nich.

Zdroj: STU

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoké školy #rebríček kvality #rebríček škôl