Slováci sa so svojou nabíjačkou na pohyb dostali do trojice najlepších nápadov na svete

Čoraz viac sa hovorí o technológiách a ich budúcnosti. Odborníci upozorňujú, že bez nich si neporadíme a ich vplyv je pre náš život zásadný. Jednoducho povedané, technológiám patrí svet a dôkazom toho môže byť i súčasná situácia. Tá ukazuje, aký dôležitý je pokrok. Mladí ľudia majú šancu meniť svet k lepšiemu, vymýšľať inovácie a smart riešenia, ktoré zefektívnia mnohé, často zdĺhavé, procesy. Trojici mladých Slovákov sa v uplynulých dňoch podarilo preraziť vo svetovej konkurencii nápadov so svojím unikátnym projektom – prenosnou nabíjačkou, ktorá sa dobíja pohybom.

21.12.2020 10:00
Erik Tomasak - Red Bull Content Pool  3 Foto:
Branislav Brozmann, Andrej Zlámala a Martin Janák z tímu Charging Revolution vymysleli powerbanku, ktorú dobijete iba pohybom ruky.
debata (7)

Študenti z Bratislavy Branislav Brozmann, Andrej Zlámala a Martin Janák sa rozhodli prihlásiť do inovátorskej súťaže Red Bull Basement. Organizátori súťaže práve tento rok informovali o tom, že technologickí nadšenci z vysokých škôl zo Slovenska sa mohli po prvýkrát vôbec zapojiť do tohto projektu. Traja vysokoškoláci so svojou powerbankou najskôr presvedčili porotu na lokálnej úrovni, keď vyhrali národné kolo. Z celkového počtu 3800 študentských tímov z celého sveta sa v každej zo zapojených krajín vybral iba jeden najlepší. V medzinárodnom kole sa Slovákom podarilo preraziť a na decembrovom finále skončili v top trojke najlepších nápadov roka 2020.

A v čom spočíva nápad slovenských študentov? Prenosná nabíjačka premieňa mechanickú energiu na elektrickú, pričom je inšpirovaná posilňovacou pomôckou Powerball. Powerbanka sa dobíja vlastným pohybom, čím vytvára čistú energiu bez emisií.

Víťazným nápadom roka 2020 sa stal projekt Lava Aqua X z Veľkej Británie. Dvojica Paramveer Bhachu a Joanna Power vymyslela prenosnú udržateľnú práčku, ktorá dokáže filtrovať vodu zachytenú v sprchovacom kúte a následne ju použije na pranie oblečenia.

Powerbanka, ktorú mladí Slováci z tímu Charging... Foto: Erik Tomašák/Red Bull Content Pool
Erik Tomasak - Red Bull Content Pool 2 Powerbanka, ktorú mladí Slováci z tímu Charging Revolution vymysleli, sa dobíja vlastným pohybom, čím sa zároveň vytvorí čistá energia bez emisií.

Kto to vymyslel?

Slovenskí inovátori veria, že práve ich nabíjačka, ktorá sa dobije iba pohybom ruky, môže zmeniť prístup k energii a spôsob nabíjania elektronických zariadení. A kto prišiel s nápadom? Nápad vznikol v hlave Branislava Brozmanna, ktorý sa zamýšľal nad tým, ako by si nabil mobil jednoducho – mechanickou silou, a teda otáčaním rukou. Bývalí spolužiaci zo základnej a strednej školy dali hlavy dokopy, až nakoniec dotiahli nápad do úspešného konca.

„Guľu v nabíjačke človek šikovne roztočí s využitím gyroskopického momentu. Na povrchu tejto gule sú magnety otočené striedavo sever/juh a rýchle otáčanie magnetov na guli spôsobí zmenu magnetického poľa. V tomto magnetickom poli sa nachádza natočený medený drôt, nazývaný cievka. Elektromagnetickou indukciou – to je jav ktorý pred skoro 200 rokmi objavil veľký vedec Michael Faraday (áno, ten s tou klietkou) – sa začnú posúvať malé častice nazývané elektróny. Ich usmernené posúvanie v medenom drôte je vlastne elektrický prúd. Prúd je striedavý, to znamená, že raz tečie na jednu a raz na druhú stranu. Usmerníme ho mostíkom, na ceste je ešte zopár elektronických komponentov a náboj sa uchová v nabíjateľnej batérii, tak ako vo vašej powerbanke," opisujú vývojári svoj vynález.

Často nás tlačili termíny dodania rôznych komponentov.

Pri vymýšľaní a konštruovaní inovácií sa na začiatku treba vedieť pozrieť kriticky aj na slabé stránke projektu, resp. na to, s čím sa treba potrápiť. A čo bolo najťažšie počas súťaže a pri vývoji spomínanej nabíjačky práve pre trojicu študentov? „Stretli sme sa s množstvom menších či väčších problémov, s ktorými sa bolo treba popasovať. Okrem tých, ktoré vyplývali zo samotného vývoja produktu, nás často tlačili termíny dodania rôznych komponentov,“ hovorí exkluzívne pre Pravdu Branislav Brozmann.

A tak nechýbali výzvy, ktorým museli aj oni čeliť. „Výzvou, najmä pre mňa, bolo zosúladiť všetky procesy, aby sme po uplynutí celého mesiaca mali naozaj čo odprezentovať na globálnom finále. Okrem toho sme všetci aj pracujúci študenti, takže sme si skutočne siahli na dno svojich možností,“ pokračuje ďalej Brozmann.

Prišli i skeptické otázky

Pri inováciách sú už samozrejmosťou aj reakcie okolia. Ako vnímali projekt s powerbankou ostatní spolužiaci a priatelia? „Od doby, čo sme s naším nápadom vyšli na svetlo internetu, sa nám začali ozývať rôzni ľudia. Od blízkych priateľov, ale aj od tých, o ktorých sme už dlhšie nepočuli, sa nám dostávajú slová podpory. Na Instagrame nás oslovujú aj ľudia, ktorých vôbec nepoznáme, ale fandia nám a to nás takisto posúva vpred,“ hovorí Brozmann. Podľa neho totiž úplne na začiatku ich nápad vzbudil aj počudovanie a občas tiež skeptické otázky. „Tie sú však veľmi prínosné, pretože sme stále iba v počiatkoch,“ vysvetľuje mladý inovátor, ako vnímajú názory svojich rovesníkov. Okrem toho ale potvrdzuje, že po tomto úspechu v rámci celosvetovej súťaže sa chcú posúvať vpred.

Medzi súťažnými tímami boli inšpiratívne nápady, v medzinárodnom kole medzi sebou súperilo 38 tímov. Ktorý nápad zaujal slovenských študentov najviac? „Mne osobne sa veľmi páčil napríklad nápad od chalanov z Kene. Nedostali sa síce do top trojky, ale myslím si, že právom vyhrali v hlasoch od komunity. Chcú spraviť appku, ktorá funguje ako online repozitár kultúr jednotlivých národov sveta. Niečo ako mix Pinterestu a svetového dedičstva UNESCO,“ odpovedá Brozmann.

Zároveň však hovorí, že všetky súťažné projekty mali potenciál a boli zaujímavé, inšpiratívne. „Nedá sa však jasne povedať, ktorý nápad bol najlepší, aj keď vyhral nápad z Británie. Vo finále, kde bolo 38 tímov, boli samé zaujímavé nápady a sme radi, že môžeme byť s týmito inšpiratívnymi ľuďmi v kontakte. Česi sa nám už ozvali a radi by išli v Brne na pivo. Teraz je to ale kvôli pandemickej situácii nemožné, ale v budúcnosti veľmi radi prídeme,“ opisuje Branislav Brozmann.

Na snímke revolučná powerbanka, ktorú vymyslela... Foto: Erik Tomašák/Red Bull Content Pool
Erik Tomasak - Red Bull Content Pool 1 Na snímke revolučná powerbanka, ktorú vymyslela trojica študentov z Bratislavy.

Mentoring a prepojenie s praxou

Vo vývojovej fáze dostalo trio vývojárov všetko potrebné vybavenie a zároveň i veľmi dôležitý mentoring od vysokoškolských profesorov a odborníkov v rámci podpory Univerzitného technologického inkubátora STU. „Mentoring bol náročný, pretože doba COVID nepraje osobným stretnutiam a vyvíjať technické zariadenie na diaľku je pomerne náročne. Chlapcom sa to ale podarilo a uspeli. Môj možno naozaj malinký podiel na úspechu projektu spočíval v tom, že sa mi podarilo prepojiť chlapcov so šikovným vývojárom Samom Kacejom,“ hovorí mentor Martin Foltin zo spoločnosti Humusoft, ktorý je zároveň bývalým vysokoškolským pedagógom. Okrem toho sa ale dlhodobo venuje vzdelávaniu a spoluorganizuje množstvo podujatí pre študentov.

„Následne plánujeme aj prepojenie s našimi vývojármi v Prahe a budeme celý produkt simulovať pomocou metódy konečných prvkov a optimalizovať rozmiestnenie jednotlivých súčiastok,“ pokračuje Foltin.

A čo si o celom produkte myslí? „V prvom rade je dôležité, že sa vôbec do niečoho pustili a je skvelé, že sa im podarilo urobiť finálny produkt, ktorý naozaj funguje a má pred sebou podľa mňa perspektívu. Obávam sa trošku, že pri celosvetovom presadzovaní produktu môžu naraziť na tvrdý konkurenčný boj a veľmi ťažko si obhája svoj produkt pomocou patentov. Vieme, že v Číne vám takýto produkt okopírujú v priebehu pár hodín a potom prídu s nižšou atraktívnejšou cenou. Každopádne, chalani urobili kus práce, presadili sa na medzinárodnom fóre a to je nesmierne dôležité,“ približuje svoje pocity o revolučnej powerbanke z dielne slovenských vysokoškolákov Foltin.

Ľudia si môžu uvedomiť, koľko veľa energie je ukrytej v malom mobilnom telefóne.

A má podľa neho nabíjačka predpoklady na úspech? „Produkt má šancu na úspech z dvoch pohľadov. Je to naozaj užitočné zariadenie, pretože si dokážete na odľahlom mieste nabiť baterku, viete si nabiť telefón. Vidím tu aj istý ‚fun‘ faktor, keď si ľudia môžu uvedomiť, koľko veľa energie je ukrytej v malom mobilnom telefóne. Na to, aby ste mobil nabili, sa musíte pomerne dosť napracovať. A týmto si ľudia uvedomia, koľko energie v skutočnosti v tej maličkej baterke v telefóne je a koľko síl stojí, aby ste ju nabili,“ hovorí Foltin.

Podľa neho by bolo dobré rozvinúť projekt ďalej. „Dnes už ľudia chcú mať na všetko aplikáciu. Možno by bolo zaujímavé tento gadget prepojiť s nejakou aplikáciou, ktorá bude počítať percentá, prípadne to, koľko energie ste dostali pomocou tohto zariadenia. No a v nakoniec sa dajú sa s tým organizovať súťaže a podobné záležitosti,“ uzatvára Martin Foltin.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #vysokoškoláci #powerbanka #inovatívne riešenia #prenosná nabíjačka