Matematické zručnosti si žiaci môžu zdokonaliť aj online

Online vyučovanie je dnes už bežnou súčasťou života žiakov a študentov. Postupne vznikajú rôzne iniciatívy či projekty, ktoré im umožňujú zjednodušiť toto náročné obdobie. Jedným takým je projekt Khan Academy, ktorý poznajú študenti po celom svete. Aktuálne prichádza i na Slovensko, dostupný bude v slovenčine.

18.01.2021 10:00
dievča, škola, úsmev, tablet Foto:
Udržať pozornosť žiaka nie je jednoduché. Na odpútanie pozornosti stačí málo.
debata

Jeden z najvýznamnejších priekopníkov novej generácie online vzdelávania bude onedlho prístupný aj slovenským žiakom. Khan Academy je vzdelávací portál, ktorý si vo svete získal milióny fanúšikov. Jeho pozitívny dopad na matematické zručnosti žiakov potvrdili aj výskumy. Iniciatíva, ktorá projekt zastrešuje, oceňuje aj dotáciu na 600 videí od ministerstva školstva. „Začíname lokalizáciou matematiky a kurzov osobného rozvoja, tiež aj v oblasti kariéry a financií,“ vysvetľuje na začiatok Peter Rášo, ambasádor Teach For Slovakia (TfS), ktorý zastrešuje projekt lokalizácie Khanovej školy pre slovenských žiakov v spolupráci s Inštitútom pre podporu a rozvoj mládeže V.I.A.C.

A čo to teda slovenským žiakom prinesie? Podľa Veroniky Pavlíkovej Klindovej z TfS práve videá môžu predstavovať veľký posun vpred. Sú dostupné pre všetkých online a zadarmo. Doteraz chýbal slovenský preklad, ktorý by ich sprístupnil aj tým, ktorí nevedia po anglicky. Snahy o slovenskú lokalizáciu sa objavili už dávnejšie, teraz sa ich vďaka medzinárodnej spolupráci podarilo realizovať. Čoskoro tak bude dostupná aj slovenská platforma. „S nápadom na preklopenie stránky spolu s výukovými materiálmi aj do slovenského jazyka prišla česká organizácia Khanova škola. Oslovili môjho kolegu z Teach for Slovakia Rada Chalupku. Pred nástupom do programu pôsobil v Prahe na Karlovej univerzite. Rado teraz učí na škole na sídlisku Luník IX a vtiahol do toho mňa,“ približuje Rášo.

Pozornosť dieťaťa

O tom, ako rýchlo dokáže dieťa stratiť záujem či pozornosť hovorí aj Rášo. Rušivé momenty sú všade naokolo. Občas stačí len nejaký šum odvedľa a dieťa sa automaticky zaujíma o to, čo sa deje.

Udržať pozornosť žiaka nie je jednoduché. Na odpútanie pozornosti stačí málo.

„Chceme vytvoriť videá v slovenčine, dostupné pre všetkých, všade a zadarmo. Ja ako žiak som často strácal pozornosť. Stačilo sa na chvíľu pozrieť von z okna, nezachytil som vysvetlenie a už som sa celú hodinu nezapojil, iba odpisoval z tabule. Vtedy by mi veľmi pomohlo, keby som mal možnosť si výklad ešte raz pozrieť, aby som ho lepšie pochopil. Navyše, nie každému dieťaťu môže pomôcť rodič alebo starší súrodenec. Postupne sa rozbiehame a hľadáme podporu,“ vysvetľuje ďalej.

Na čo všetko sú dobré takéto videá? Pavlíková Klindová hovorí napríklad o tom, že vzdelávací a motivačný potenciál videí Khanovej školy potvrdili viaceré výskumy, ktorých sa zúčastnili učitelia aj žiaci. „Používanie matematických výkladových videí Khanovej školy počas vyučovania v kombinácii s cvičeniami zlepšilo výsledky žiakov v testovaní, pomohlo žiakom odbúrať stres z matematiky a zvýšilo ich sebadôveru pri riešení matematických úloh,“ hovorí.

Ako vznikla Khan Academy?

Nezisková organizácia Khan Academy vznikla v roku 2008. Založil ju Američan Salmanom Khan, absolvent Massachusettskej technická univerzita a Harvardu. V roku 2005 pracoval Salmanom ako finančný analytik a chcel pomôcť svojej neteri s matematikou. Bývala v inom meste, svoj výklad jej preto nahral na video a doplnil jednoduchými animáciami. Keďže si jeho videá chceli pozrieť aj ďalší z rodiny, začal ich nahrávať na Youtube. Po čase si všimol, že tam majú oveľa viac pozretí, ako by si dokázali kliknúť jeho synovci a neter.

Dnes Khan Academy ponúka viac ako 5000 videí, ktoré sú orientované nielen na matematiku, ale aj prírodné a humanitné vedy, finančné plánovanie alebo emočnú inteligenciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #matematika #online vzdelávanie #Khan Academy