Školáci si môžu rozhýbať telo aj doma. Pomôcť im má 10-dielny videoseriál

Izolácia môže pôsobiť na ľudí veľmi stresujúco, výnimkou nie sú ani deti a mládež. Navyše počas domáceho vyučovania sa žiaci koncentrujú vo svojich domovoch - v interiéroch, kým v školskom prostredí majú telesnú výchovu, vyjdú si na školský dvor, prejdú sa ráno či poobede po ceste zo školy. Celkovo toho pohybu môžu mať momentálne oveľa menej, pokým sa nevenujú vlastným športovým aktivitám v podmienkach, ktoré im to dovoľujú.

01.02.2021 12:00
Pohyb, deti, šport Foto:
Deti trávia veľa času na počítačoch. Dôležitý je pravidelný pohyb a správne držanie tela, aby sa zamedzilo bolestiam detského chrbátika.
debata

A tak pohyb je pre žiakov veľmi dôležitou súčasťou bežného dňa, netreba na to zabúdať ani na dištančnom vzdelávaní. Síce na sociálnych sieťach nájdu rodičia a študenti veľa video materiálov, ktoré ich môžu namotivovať k cielenému cvičeniu, stále treba myslieť na to, že by pohyb mal byť pravidelný. Video ako motivácia je vynikajúcou pomôckou, ale pravidelnosť hrá významnú úlohu pri tom, aby takéto cvičenie malo efekt. O to viac, ak sa dieťa častejšie „hrbí“ pred obrazovkami počítača. Trpí chrbtica, školáci môžu pociťovať zvýšenú únavu či stres a k tomu sa už veľmi jednoducho pridruží zlá nálada. Zároveň sa môže u detí prejaviť aj náchylnosť na priberenie.

Práca s mládežou rozvíja podľa ministerstva mladých ľudí v každej oblasti ich života. „Prináša im nové vedomosti, zručnosti, buduje charakterové vlastnosti. Veľmi dôležitou oblasťou je aj rozvoj fyzickej zdatnosti, pretože pohyb pôsobí pozitívne aj na ľudskú psychiku,“ informuje rezort na svojej stránke.

A tak vznikol počas pandémie 10-dielny videoseriál IUVENTY – Slovenského inštitútu mládeže s názvom Sharuj, lajkuj, cvič: HOME CHALLENGE. „Sila, kondícia, zdravie, držanie tela. To sú pojmy, ktoré úzko súvisia s cvičením. Videoseriál Shareuj, lajkuj, cvič: HOME CHALLENGE vznikol v spolupráci s Lenkou Zubrikovou z BigHugGym v Petržalke a Mišom Zubrikom zo Športového klubu MEDVEDiCA,“ vysvetľuje ministerstvo ďalej.

Najzákladnejšou potrebou bola podpora aktívneho pohybu detí a rovnako mládeže práve doma. „Prvotným impulzom pre natočenie tohto typu videí bola myšlienka podporiť aktívny pohyb detí a mladých ľudí v domácom prostredí a poskytnúť im kreatívnu a hravú alternatívu k tráveniu voľného času za počítačom. Výber cvičiteľov bol vopred jasný. Lenka a Michal vedia namotivovať a navrhnúť cvičenie tak, aby bolo pútavé, zábavné a zvládol ho ktokoľvek bez ohľadu na vek či fyzickú kondíciu,“ hovorí Peter Lenčo, generálny riaditeľ IUVENTY – Slovenského inštitútu mládeže.

Cvičiť sa dá aj v obývačke

Cieľom cvičebného videoseriálu je podľa ministerstva aj za pomoci spomínaných videí ukázať, ako efektívne precvičiť celé telo. „Každé video sa venuje určitej časti tela a jeho pridanou hodnotou je nielen vysvetlenie daných cvikov, ale aj následná inštruktáž profesionálnymi trénermi. Cvičenie je teda bezpečné a efektívne. Nie sú potrebné žiadne špeciálne pomôcky a ponúka alternatívy pre mladších i starších, resp. viac i menej fyzicky zdatných. Súčasťou videí je aj rozcvička, ktorá pripraví celé telo na aktivitu.“

Iniciatíva vznikla s ohľadom na situáciu a nastavenie mládeže. Veď práve teraz trávia v online priestore toľko času, ako nikdy predtým. A tak tieto videá si môžu zdieľať medzi sebou. „Na základe pozitívnych spätných väzieb vieme, že videá sú pozerané, zdieľané a vďaka nim cvičia aj deti a mladí ľudia, pre ktorých telesná výchova nebola vždy zaujímavý predmet,“ dodáva Lenčo.

A pre koho sú videá vhodné, kto môže podľa nich cvičiť? Ministerstvo hovorí, že cvičiť môžu nielen žiaci, pridať sa môžu pokojne aj rodičia. „Sú vhodné pre každého žiaka základnej školy či študenta strednej školy, ktorý trávi za počítačom podstatnú časť dňa, ale aj pre rodičov. Rodiny si teda môžu zacvičiť spolu. Keďže sú cviky detailne vysvetlené, daný materiál môže poslúžiť aj učiteľom, pretože sa dá aplikovať ako inšpirácia, prípadne adekvátna náhrada hodín telesnej výchovy prenesenej do online prostredia,“ píše ministerstvo na svojej stránke.

Celý cvičebný materiál môžete nájsť TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #Iuventa #pandémia #Covid-19 #dištančné vzdelávanie