Najčastejšie chyby na prijímačkách: Študenti, ako sa im vyhnúť?

Je stres pred prijímačkami dobrý? Ako sa čo najlepšie pripraviť na tento dôležitý deň? Kľúčové je začať včas...

03.02.2021 12:00
študentka, učenie, rozmýšľanie Foto:
V prípade testov je precvičovanie polovica úspechu. Nestačí len pochopiť spôsob riešenia, je potrebné mať ten spôsob riešenia zaužívaný.
debata

Stresu pred pohovormi sa vyhnúť dá. Pokiaľ ste sa nezačali pripravovať doteraz, určite si urobte niekoľko testov z minulých rokov. Na základe konkrétnych testov z predošlých rokov zistíte, ako na tom skutočne ste a čo sa od vás presne očakáva. Školy zvyčajne zverejňujú minimálne ukážky testov na prijímacie skúšky na webových stránkach, čiže predstavu o požiadavkách školy a náročnosti otázok si vytvoriť možno.

Zhromaždite si dostupnú literatúru, nápomocný vám určite bude internet. Prihlásiť sa môžete aj na intenzívny prípravný kurz. V takomto prípade si však dobre premyslite, či prípravu nezvládnete aj sami. Kurzy síce môžu pomôcť, ale vystresovaní uchádzači často zaplatia aj pochybným agentúram v presvedčení, že tam do nich vlejú za niekoľko hodín všetky potrebné informácie. Pri výbere kurzu sú dôležité referencie, nielen cena kurzu.

Dôležitým bodom je pri príprave stanovenie priorít. Chystáte sa na viacero prijímacích skúšok? Ktoré sú dôležité a ktoré menej? Práve odpovede na tieto otázky vám pomôžu vytvoriť si plán prípravy. Vhodné je začať sa učiť látky, ktoré vám relatívne dobre idú. Tým získate pocit istoty a o to lepšie sa vám prejde na náročnejšie učivo. Pokračujete zložitejším látkami, snažte sa ich čo najviac precvičovať. Na záver si nechajte kapitoly, pri ktorých viete, že sa už veľmi nezlepšíte, preopakovať a pozrieť sa na ne však musíte. Vhodné je učenie si rozvrhnúť do celkov a pri každom z nich si stanoviť termín, v ktorom sa mu budete venovať. Posledných desať dní alebo minimálne týždeň pred skúškami sa odporúča vyčleniť na opakovanie. K veciam, s ktorými máte problém, sa môžete v tomto čase vracať.

Najčastejšie chyby uchádzačov pred prijímačkami

Zlý plán a nevhodné úlohy

Niektorí uchádzači si pred prijímačkami neurobia žiaden alebo zlý plán prípravy. Nevhodne si rozvrhnú úlohy, neurčia si priority, nemajú prehľad, čo vedia a čo ich ešte čaká.

Častou chybou býva, že sa uchádzač sústredí na typy úloh, ktoré sú okrajové a ťažké. Študenti sa zamerajú na tie najťažšie, preto sa ne najviac pripravujú. Stáva sa však, že strávia veľa času nad typom úloh, ktorý sa v testoch objavuje zriedka. Efektívne je, keď sa človek sústredí predovšetkým na také typy úloh, ktoré sa v testoch objavujú často a vo veľkom počte a zároveň tie úlohy, pri ktorých má uchádzač najväčšiu šancu sa zlepšiť.

Testy nebývajú konštruované tak, aby niekto zvládol vyriešiť všetko, aj ten najlepší môže vynechať pomerne dosť úloh. Ak sa tam objaví jedna alebo dve ťažké úlohy, s ktorými si nebudete vedieť poradiť, pokojne ich vynechajte, výsledok to prakticky neovplyvní.

Nedostatočné precvičovanie

V prípade testov je precvičovanie polovica úspechu. Nestačí len pochopiť spôsob riešenia, je potrebné mať ten spôsob riešenia zaužívaný. V súvislosti s precvičovaním platí: dajte si pozor, nech vás v prijímačkách nepredbehne niekto, kto je rovnako šikovný a schopný ako vy a líši sa od vás len tým, že vyriešil o niekoľko stoviek úloh viac a je teda vo vypĺňaní testov zbehlejší.

Nezvládnutie teórie

V prípade niektorých typov úloh je nutné najprv zvládnuť teóriu a potom sa ešte len pustiť do konkrétnych úloh. To sa napríklad týka úloh z výrokovej logiky v analytickom myslení. To sú úlohy, ktoré uchádzači zvyčajne považujú za veľmi náročné. V skutočnosti nijako zvlášť náročné nie sú – ak človek má zažitú teóriu.

Veľa študentov ale tá predstava, že by sa mali naučiť teóriu, desí, a preto sa radšej snažia nájsť nejaké fígle, ktoré umožnia riešiť jednotlivé konkrétne typy úloh. Problém je, že to zaberie viac času ako systematicky prebraná teória, ale tiež to, že v teste môžu nastať menšie zmeny úloh a študent naučený na konkrétne typy úloh zrazu nevie, ako postupovať.

Falošný pocit istoty

Uchádzači, ktorí navštevujú dlhé prípravné kurzy na prijímačky, často získavajú pocit, že pre prípravu robia maximum. Pravidelné dochádzanie na kurz skrátka vyvoláva pocit dostatočnej prípravy, čomu napomáhajú aj slogany agentúr, ktoré tieto kurzy ponúkajú. Ale niečo iné je odsedieť si kurz, cvične si na ňom vyriešiť niekoľko testov – a niečo iné je intenzívne pracovať doma pri precvičovaní. A tak sa môže stať, že lepšie na prijímačkách dopadne absolvent krátkeho kurzu, ktorý nezanedbával domáce precvičovanie.

Rady a tipy na prijímačkový deň

Večer, ale najlepšie deň pred prijímačkami sa už neučte. Radšej sa venujte činnosti, ktorá vás baví a máte z nej radosť. Doprajte si ľahkú a výživnú večeru. Vyhnite sa ťažkým jedlám, predídete zaťaženiu žalúdka, prípadne aj žalúdočným ťažkostiam. Vyhnite sa potravinám, ktoré by vám mohli takzvane ležať v žalúdku.

Oblečenie si dôkladne premyslite už večer. Je dôležité, aby ste sa vo vybranom odeve cítili uvoľnene. Máte obľúbenú sukňu alebo košeľu? Viete, ktoré oblečenie vám pristane a cítite sa v ňom dobre? Máte pocit, že vám niektorá farba prináša šťastie? Teraz je naozaj vhodná príležitosť toto oblečenie využiť. Nezabudnite si zobrať so sebou aj niečo náhradné pre prípad nejakej nehody (oblejete sa, zmoknete).

Pripravte si veci, ktoré si beriete so sebou na skúšku – pozvánku, doklady, písacie potreby.

Skôr ako zaspíte, si skúste predstavovať, ako bude prebiehať samotná skúška a myslite na to, že všetko prebehne v poriadku. Nechoďte spať veľmi neskoro. Nezabudnite si skontrolovať budík.

Určite nevstávajte skôr kvôli precvičeniu nejakej látky.

Dajte si dobré a výživné raňajky. Opäť sa snažte vyhnúť jedlám, ktoré zaťažujú žalúdok alebo môžu spôsobiť zdravotné problémy.

Z domu vyrazte včas, počítajte s tým, že môže byť zápcha alebo váš vlak alebo autobus môže mať meškanie. Ak sa chystáte na prijímačky do mesta, ktoré je veľmi vzdialené, oplatí sa prísť tam o deň skôr a prespať už na mieste. Prípadné meškanie alebo nečakané udalosti na ceste vás môže stáť cenné body. V každom meste možno nájsť ubytovanie za rozumnú cenu.

Pred odchodom si skontrolujte, či naozaj so sebou máte všetky potrebné doklady a písomnosti.

Vyhýbajte sa známym, ktorí vyzerajú príliš vystresovaní a mohli by na vás svoju náladu preniesť. Radšej vyhľadaj niekoho, kto vyzerá v pohode, alebo zostaňte sami.

Vo chvíľach pred testom nemyslite na to, aké bude obsahovať otázky. Môžete pozorovať výzdobu školy, obrazy, prečítajte si niečo, robte čokoľvek, čo vás na chvíľu rozptýli.

Môžete si tiež ľahko masírovať spánky končekmi prstov alebo sa sústrediť na chuť sladkosti, ktorú si dáte na posilnenie. Upokojí vás aj pobyt na čerstvom vzduchu. Ak nie je možné čakať vonku, snažte sa stáť blízko okna.

Tesne pred tým, ako skúška začne, sa niekoľkokrát zhlboka nadýchnite nosom a vydýchnite ústami.

Nezabudnite, že trocha stresu pred skúškou pôsobí pozitívne – človeka zmobilizuje často k nečakaným výkonom. Od určitej miery má však stres na výkon deštruktívne účinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tipy #Kam na vysokú školu #prijímacie skúšky