Koľko stojí štúdium na vysokej škole?

Pri určení povinnosti hradiť školné na verejných a štátnych vysokých školách sú dôležité tri faktory – forma štúdia, jazyk, v ktorom sa študijný program uskutočňuje, a celková doba (bezplatného) štúdia v Slovenskej republike na vysokej škole.

05.02.2021 10:00
žiak, študent, prasiatko, šetrenie Foto:
Vo všeobecnosti samotné štátne občianstvo študenta nemá vplyv na určenie školného.
debata

1. Z pohľadu formy štúdia zjednodušene platí, že v dennej forme štúdia sa školné platí len v určitých prípadoch.

2. Z pohľadu jazyka, v ktorom sa študijný program uskutočňuje, platí, že štúdium v cudzom jazyku je spoplatnené, štúdium v štátnom jazyku alebo v jazyku národnostných menšín je spoplatnené len v určitých prípadoch v závislosti od celkovej doby štúdia. V študijných programoch uskutočňovaných v cudzom jazyku je určenie výšky školného plne v kompetencii vysokej školy a jeho výška nie je regulovaná.

V prípade študijného programu v jazyku národnostnej menšiny sa rozlišuje, či je poslaním vysokej školy alebo fakulty výchova odborníkov s vysokoškolským vzdelaním patriacich k príslušnej národnostnej menšine. To znamená, že študijný program uskutočňovaný v maďarskom jazyku alebo v nemeckom jazyku môže byť v niektorých prípadoch bezplatný, v iných spoplatnený v závislosti od poslania vysokej školy / fakulty.

Vo výnimočnom prípade, ak by v danom študijnom odbore a stupni nebolo možné v Slovenskej republike s ohľadom na jazyk uskutočňovania študijného programu študovať bezplatne, bezplatne sa uskutočňuje aj študijný program v cudzom jazyku (to neplatí pre občanov z tretích štátov).

3. Z pohľadu celkovej doby štúdia študent v dennej forme štúdia neplatí školné, ak neprekročil štandardnú dĺžku študijného programu. Každý študijný program má samostatne určenú štandardnú dĺžku štúdia, takže sa nezohľadňuje, že bakalárske štúdium má štandardnú dĺžku štúdia tri alebo štyri akademické roky, ale to, či je štandardná dĺžka konkrétneho študijného programu tri akademické roky alebo štyri.

V celkovej dobe štúdia sa zohľadňuje aj predchádzajúce štúdium na vysokej škole (napr. jeden rok štúdia iného študijného programu na inej vysokej škole v SR), ak toto nebolo spoplatnené (napr. štúdium na súkromnej vysokej škole alebo štúdium externou formou). Doba, počas ktorej bol študent zapísaný na štúdium študijného programu v príslušnom akademickom roku, sa na účely školného zaokrúhľuje na celý akademický rok. Celková doba štúdia sa osobitne zohľadňuje pre jednotlivé stupne štúdia. Takže po prijatí na magisterský alebo inžiniersky program druhého stupňa nie je rozhodujúci počet rokov štúdia bakalárskych študijných programov.

Celková doba štúdia nie je rozhodujúca, ak študent študuje dennou formou na verejných vysokých školách viac programov dennou formou (súbežné štúdium). V takom prípade si študent musí vybrať, v ktorom študijnom programe chce študovať bezplatne (ak má na takéto štúdium ešte nárok) a toto oznámi danej vysokej škole na začiatku akademického roka. Toto platí len v prípade bezplatne uskutočňovaných študijných programoch (teda nie napr. pre študijné programy uskutočňované v cudzom jazyku).

V prípade, že sa študent rozhodne zanechať štúdium, je dôležité, aby tak spravil do konca akademického roka (31. 8.), inak bude považovaný aj za študenta v ďalšom akademickom roku, ktorý sa mu zohľadní v celkovej dobe štúdia.

Maximálne školné v dennej forme štúdia (okrem programov v cudzom jazyku) je ohraničené päťnásobkom základu na určenie školného a poplatkov spojených so štúdiom.

Vo všeobecnosti samotné štátne občianstvo študenta nemá vplyv na určenie školného. V niektorých prípadoch môže mať prednosť pred zákonom zmluva medzi štátmi, ktorá upravuje konkrétne podmienky aj v oblasti školného a poplatkov spojených so štúdiom.

Štúdium na verejnej alebo štátnej vysokej škole externou formou

V externej forme štúdia sa uhrádza školné. Jeho výška je vopred určená na štandardnú dĺžku štúdia. Výška školného je ohraničená opatrením ministerstva.

Štúdium na súkromnej vysokej škole

Súkromné vysoké školy sú oprávnené požadovať školné a poplatky spojené so štúdiom od svojich študentov. Výška školného a poplatkov spojených so štúdiom nie je zákonom obmedzená. Rovnako zákon neurčuje podmienky na úhradu školného. Jedinou povinnosťou súkromnej vysokej školy je zverejnenie školného a poplatkov spojených na štúdium na nasledujúci akademický rok najmenej dva mesiace pred termínom na podávanie prihlášok na štúdium. Školné je v prípade súkromných vysokých škôl obvykle hlavným zdrojom ich príjmu.

Štúdium na zahraničnej vysokej škole

Štúdium študentov zahraničných vysokých škôl sa riadi ustanoveniami právnych predpisov podľa sídla zahraničnej vysokej školy. To znamená, že ak má zahraničná vysoká škola sídlo v Českej republike, povinnosť uhradiť školné alebo poplatky spojené so štúdiom na vysokej škole sa riadi podľa českého práva. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky tak nie je oprávnené kontrolovať dodržiavanie právnych predpisov v oblasti školného na týchto vysokých školách ani informovať študentov zahraničných vysokých škôl o ich právach a povinnostiach v otázke školného a iných úhrad spojených so štúdiom na zahraničnej vysokej škole. V prípade problému je potrebné kontaktovať orgán v štáte sídla zahraničnej vysokej školy.

Zdroj: www.minedu.sk

Chýbajú najmä informatici a strojári

Na Slovensku je dlhodobo nedostatok technicky zameraných špecialistov. Záujem zamestnávateľov sa sústreďuje najmä na absolventov informatiky, strojárstva a ekonomiky. Portál Profesia.sk vyhodnocuje každoročne uplatnenie jednotlivých absolventov vysokých škôl na trhu práce. Súčasná situácia sa zrejme nebude meniť ani v najbližšom období.

Rebríček univerzít podľa záujmu o absolventov:

1. Ekonomická univerzita
2. Slovenská technická univerzita
3. Univerzita Komenského
4. Technická univerzita v Košiciach
5. Žilinská univerzita

Rebríček fakúlt podľa záujmu o absolventov:

1. Fakulta informatiky a informačných technológií STU
2. Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK
3. Fakulta elektrotechniky a informatiky STU
4. Fakulta medzinárodných vzťahov EUBA
5. Fakulta hospodárskej informatiky EUBA

Zdroj: Profesia.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kam na vysokú školu #školné