Deviatakov čaká nová škola. Ako si ju vybrať?

Školská psychologička Eliška Kostelníková hovorí, že dnes žiadne všeobecné rady neexistujú.

25.02.2021 10:00
spolužiaci, kamaráti, partia Foto:
Rodičia by spolu s potomkom mali zvažovať všetky pre a proti.
debata

Ani pokiaľ ide o výber štúdia po základnej škole. "Všetko sa neuveriteľne rýchlo mení a dnešné deti žijú v úplne iných podmienkach ako ich rodičia, nehovoriac už o starých rodičoch. Zákerný koronavírus zmenil aj spôsob vzdelávania a mnohí žiaci budú mať rozhodovanie, kam ísť po základnej škole, sťažené aj tým, že výučba je úplne iná ako po iné roky.“

Názory odborníkov na to, aký to bude mať dosah na mladú generáciu, sa rôznia. "Ani nie tak preto, či a aké to bude mať následky, ale skôr preto, či to, čo sa deti dnes učia, budú vo svojom živote aj naozaj potrebovať. Lebo objektívne, nemajú to jednoduché, vôbec netušíme, čo nás čaká o desať či dvadsať rokov a oni budú vtedy v produktívnom veku.“ Aj preto nadobúda rozhodnutie o tom, kam si podať prihlášku, veľký význam.

Budúci študenti majú na výber spolu vyše päťsto škôl – gymnáziá, stredné školy či konzervatóriá. Výhodou je, ak dieťa vie, k čomu inklinuje, má nadanie na šport či prírodné vedy. Mnohé však nevedia, akú školu si vybrať. V takých prípadoch môže pomôcť, ak absolvujú rôzne testy u odborníka, ktorý po vyhodnotení načrtne ich vhodné budúce smerovanie a pomôže pri prvom vážnom životnom rozhodovaní.

Rodičia by spolu s potomkom mali zvažovať všetky pre a proti. Akú šancu má dostať sa na školu, či má vybrané štúdium perspektívu, akú má šancu ho zvládnuť, aj nadanie či schopnosti dieťaťa. Poznajú ho predsa najlepšie. Nemali by ho nútiť, aby študovalo to, čo sa páči im, hoci ono po tom netúži, a splniť si tak možno svoje nenaplnené ambície.

"Našťastie, s takýmto postojom sa nestretávam, skôr opačne, rodičia niekedy odrádzajú dieťa od svojho povolania, ak je náročné. Dnešné deti musia premýšľať ďaleko do budúcnosti a brať do úvahy aj to, čo sa deje okolo nás teraz. Tento rok si napríklad ani jeden z mojich žiakov nedal prihlášku na odbor kuchár – čašník, ktorý bol veľmi populárny. Keď vidia, aká situácia je v tomto odvetví, ani sa veľmi nečudujem,“ dodáva Eliška Kostelníková.

V každom prípade, na rozhodovanie potrebujú deti dostatok času a informácií. Dozvedia sa ich z webových stránok škôl, ich zriaďovateľov, ale aj viacerých organizácií a inštitúcií zaangažovaných v školstve. Nájdu na nich nielen zoznamy škôl, ale i rôzne aplikácie, ktoré im pri rozhodovaní môžu pomôcť. Poradiť môžu, samozrejme, aj starší súrodenci či kamaráti.

"Jedným zo spôsobov, ktorý sa začína presadzovať, je, aby rodičia už od malička dieťa viedli k rozvíjaniu jeho silných stránok. Ich uvedomovanie si a využitie im v rozhodovaní môže veľmi pomôcť,“ uzatvára Eliška Kostelníková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stredná škola #Kam na strednú školu