Vysoké školy: K vedomostiam patrí kvalitná prax

Absolvovanie vysokoškolského štúdia je skvelým základom do života. Potvrdzujú to aj štatistiky, podľa ktorých si iba dve percentá vysokoškolsky vzdelaných ľudí dlhodobo nenájdu prácu.

30.03.2021 06:00
spolužiaci, študenti Foto:
Rozhodovanie o tom, na akú vysokú školu poslať prihlášku, môže byť ľahké, no nemusí to tak byť vždy, a práve možnosť dostať sa do praktického života skôr ako po štyroch či piatich rokoch štúdia je dnes doslova na nezaplatenie.
debata

"Viac ako tretina však potom nepracuje v odbore, ktorý vyštudovali, a mnohí uprednostňujú prácu, na ktorú stačí aj stredoškolské vzdelanie,“ hovorí Tatiana Orglerová, prezidentka profesijnej organizácie HRcomm a HR riaditeľka Knauf Insulation pre strednú a východnú Európu a Blízky východ.

Upozorňuje, že aj preto je dôležité, aby získali študenti na vysokej škole okrem vedomostí aj naozaj kvalitné základy praxe. Rovnakou nevyhnutnosťou pre úspešnú kariéru je totiž i získavanie mäkkých zručností, čiže schopnosť pracovať v tíme, presadiť sa, logicky uvažovať, dokázať sa prezentovať či zvládať stresujúce situácie. Práve tieto schopnosti môžu postupne počas praxe získavať.

Aj prorektorka pre vzdelávanie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre profesorka Jana Duchovičová hovorí, že bez praktických skúseností to jednoducho nejde. "Každý študijný program na našej univerzite má vo svojom pláne prax. Spolupracujeme s organizáciami, inštitúciami a podnikmi nielen v regióne, ale aj mimo neho. Naši poslucháči absolvujú niekoľko typov praxí – hospitačno-asistentské, výučbovo-asistentské, dobrovoľnícke a ďalšie.“ Prispievajú, ako dodáva, k tomu, aby sa študenti okrem iného naučili počúvať ľudí, vnímať, čo hovoria, boli schopní spravodlivo hodnotiť situácie a aj používať "zdravý rozum“.

Rozhodovanie o tom, na akú vysokú školu poslať prihlášku, môže byť ľahké, no nemusí to tak byť vždy, a práve možnosť dostať sa do praktického života skôr ako po štyroch či piatich rokoch štúdia je dnes doslova na nezaplatenie. Nehovoriac o tom, že spomínané mäkké zručnosti pomáhajú mladým ľuďom začať si kariéru budovať na profesionálnych základoch a získať dobré pracovné návyky. Ak chcú byť úspešní, nezaobídu sa bez nich. Jedna z istôt, ktorá ich čaká, je, že v dnešnom rýchlo sa meniacom svete budú musieť zvládať čoraz vyššie nároky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prihlášky na VŠ #vysokoškolské štúdium