Študenti - prváci, zvládnete to!

Začiatky bývajú ťažké a prechod zo strednej školy na vysokú je veľká zmena pre každého mladého človeka. Zvlášť v súčasnom období pandémie koronavírusu. Čo by mali vedieť prváci?

14.04.2021 11:00
žiačka, študentka, prváčka, okej, OK, radosť,... Foto:
Rodičia i učitelia už roky hovoria, že dnešný školský systém kreativitu skôr potláča ako rozvíja. Študenti na praxi vo firme určite zabodujú, keď prídu s niečím novým.
debata

Strach nie je dobrý radca

  • prvý semester, odlišný spôsob výuky, nový rytmus života, nával povinností aj vysoké nároky môžu zamávať sebavedomím aj dovtedy úspešného študenta. Netreba sa však hneď roztriasť, rozhliadajte sa okolo seba, nasávajte čo najviac informácií, vedomostí, skúseností, a ak zistíte, že ste si nevybrali správny odbor, neberte to tragicky. Stále máte šancu skúsiť niečo iné, to, čo vás naozaj baví.

Samostatne a zodpovedne

  • na vysokej škole nesiete zodpovednosť sami za seba hneď od začiatku štúdia, je len na vás, či získate dostatočný počet kreditov, či urobíte skúšky v termíne a splníte všetky požiadavky a nároky vyučujúcich

Pýtajte sa

  • nikto učený z neba nespadol a nikto nie je dokonalý. Ak vám nie je niečo jasné, nebojte sa spýtať.

Myslite aj na oddych

  • naučte sa postupne zvládať nápor počas skúškového obdobia. Seminárne práce, testy a ďalšie povinnosti sú neraz vyčerpávajúce, naučte sa dobre si rozložiť čas na štúdium. Nedopujte sa energetickými nápojmi či kávou, a nezačnite sa učiť zopár hodín pred skúškou. Aj mozog potrebuje oddych, všetko robte s mierou.

Čo pomôže v škole i v kariére

Možnosť získať praktické skúsenosti počas štúdia na vysokej škole je doslova na nezaplatenie. Mäkké zručnosti sa hodia každému.

Mäkké zručnosti – soft skills

  • pomáhajú mladým ľuďom začať si kariéru budovať na profesionálnych základoch a získať dobré pracovné návyky. Sú univerzálne, hodia sa riaditeľovi firmy aj účtovníkovi. Patrí k nim napríklad kritické myslenie, schopnosť rýchlo sa adaptovať na nové podmienky, organizovať si dobre čas, ale aj vedieť sa rozprávať s ľuďmi. Ovládanie širokého spektra mäkkých zručností je dôležitý predpoklad pre to, aby ste mohli pomýšľať na povýšenie v práci.

Hovoriť je úspech

Možno sa vám zdá, že komunikovať, vie každý. Zďaleka to tak nie je. Mnohí majú problémy s tým, aby vedeli vyjadriť to, čo cítia, prežívajú či potrebujú. Rovnako ako s tým, že nedokážu počúvať druhých. Oboje sa dá naučiť v kolektíve alebo v tíme. Schopnosť komunikácie je kľúčom k úspechu, ideálne je, keď ju študenti získajú čím skôr.

Pracovať v tíme

Patrí k zručnostiam, ktoré sa dajú rozvíjať už od útleho veku, už deti v škole sa učia spolu existovať či spolupracovať. Spája v sebe aj rozvíjanie ďalších zručností – schopnosť komunikovať či prezentovať svoje myšlienky a nápady. Vysokoškoláci počas praxe v tíme môžu zistiť, aká úloha alebo pozícia im vyhovuje, či sú skôr pasívni, alebo asertívni, či majú radi hlavné slovo, alebo sú tichší.

Byť kreatívny

Rodičia i učitelia už roky hovoria, že dnešný školský systém kreativitu skôr potláča ako rozvíja. Schopnosť vidieť veci z iných uhlov pohľadu, vymyslieť inovatívne riešenia v rôznych oblastiach, urobiť zo stereotypnej, rutinnej činnosti niečo nové, sa bude ceniť čoraz viac. Študenti na praxi vo firme určite zabodujú, keď prídu s niečím novým.

Vystupovanie na verejnosti

Podobá sa komunikačným zručnostiam, rozdiel je, že pri vystupovaní na verejnosti musí byť prejav podaný zrozumiteľne, sebaisto, musí vedieť zaujať a mať logiku. Základy získavajú študenti v škole, pri prezentovaní projektov a prác. V mnohých firmách je prezentovanie pred kolegami, alebo aj pred širším publikom samozrejmosťou.

Aktívne počúvať

Keď aktívne počúvate, venujete plnú pozornosť osobe, ktorá s vami hovorí. Pamätajte si, že zamestnávatelia majú veľmi radi aktívnych poslucháčov. Byť dobrým aktívnym poslucháčom si môže vyžadovať určité úsilie, ale určite stojí za to sa v tejto zručnosti zlepšiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prváci #Prihlášky na VŠ #vysokoškolské štúdium