O absolventov ktorých vysokých škôl je najväčší záujem?

Medzi zamestnávateľmi je najväčší záujem o absolventov informatiky, strojárstva a ekonomiky. Rebríček portálu Profesia.sk naznačuje, že minuloroční absolventi mali na rozdiel od svojich predchodcov omnoho náročnejšie podmienky. Každoročná analýza mapuje úspech absolventov na trhu práce počas predchádzajúceho roka.

14.07.2021 10:00
študenti, štúdium, kamaráti, spolužiaci, partia Foto:
Spomedzi fakúlt má na Slovensku najžiadanejších absolventov opäť Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity.
debata

Umiestnenie závisí od toho, koľko zamestnávateľov si prehliada životopisy absolventov, ktoré boli uverejnené na pracovnom portáli Profesia.sk. Rebríček tak nehodnotí úroveň vyučovania, ale zameriava sa na uplatnenie jednotlivých absolventov na trhu práce.

Rok 2020 bol pre absolventov náročný

Slováci, ktorí vlani skončili vysokoškolské štúdium, prichádzali na trh práce v náročnej situácii. Koronakríza znížila počet pracovných príležitostí. Napríklad zamestnávatelia uverejnili v máji 2020 iba 1 242 ponúk, v ktorých požadovali vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa. Najviac dostupné boli najmä pozície, pri ktorých majú zamestnávatelia dlhodobý problém s hľadaním vhodných kandidátov. Išlo napríklad o učiteľov a učiteľky, lekárov/ky, farmaceutov/ky a IT pozície. Čísla z roku 2021 však nasvedčujú, že mohlo ísť iba o krátkodobý stav. Máj 2021 priniesol na portál Profesia.sk 2 248 ponúk pre vysokoškolsky vzdelaných. Ďalšou nepriaznivou zmenou, s ktorou sa museli vyrovnať minuloroční absolventi, bola nižšia ochota zamestnávania ľudí bez praxe. Kým v roku 2019 nepožadovalo prax zhruba 18,5 percenta ponúk, vlani išlo iba o 16,3 percenta.

Záujem firiem o životopisy absolventov klesol

Menej pracovných príležitostí priniesol aj fakt, že zamestnávatelia si v roku 2020 menej prehliadali absolventské životopisy. Nižší záujem o absolventov bol viditeľný pri všetkých odboroch. Či ide o informatiku, techniku, umenie, šport, alebo právo, pri všetkých zameraniach platí, že zamestnávatelia si pozerali životopisy čerstvo doštudovaných menej ako v roku 2019. Aj v roku 2020 stále platilo, že na trhu práce najviac bodovali absolventi informatiky. Zaujímavosťou je, že medzi prvým miestom a zvyšnými odbormi vidíme pomerne výraznú priepasť. Na druhom mieste skončilo stavebníctvo. Kým životopis absolventa informatiky si prezreli viac ako štyria zamestnávatelia, absolventi stavebníctva získali skóre 2,5. Na spodku rebríčka skončili absolventi umeleckých a športových smerov.

spolužiaci, študenti Čítajte aj Vysoké školy: K vedomostiam patrí kvalitná prax

Na prvom mieste sa udržala Ekonomická univerzita

Spomedzi slovenských verejných vysokých škôl bol vlani na Profesia.sk najväčší záujem o absolventov Ekonomickej univerzity. Na druhom mieste skončila opäť Slovenská technická univerzita. Treba však zdôrazniť, že rozdiel medzi týmito školami sa medziročne výrazne znížil. V predchádzajúcom rebríčku viedla Ekonomická univerzita o 0,9 bodu, aktuálne je to iba 0,1 bodu. V rebríčku sa prepadla Univerzita Komenského. Kým v predchádzajúcom rebríčku bola na treťom mieste, aktuálne je šiesta. V umiestnení si polepšila Žilinská univerzita, ktorá sa z predchádzajúceho piateho miesta dostala na bronzovú pozíciu a podarilo sa jej predbehnúť aj Technickú univerzitu v Košiciach.

Spomedzi fakúlt má na Slovensku najžiadanejších absolventov opäť Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity. Na druhom mieste skončila Fakulta hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity. Tá na tomto mieste oproti predchádzajúcemu rebríčku nahradila Fakultu matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského, ktorá z TOP 3 vypadla a patrí jej štvrté miesto. Do najlepšej trojice patrí ešte Fakulta elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity. V TOP 8 je iba jedna fakulta, ktorá nesúvisí s informatikou. Ide o Farmaceutickú fakultu Univerzity Komenského, ktorá si medziročne polepšila o desať priečok.

Skokanom roka sa stala Stavebná fakulta Technickej univerzity v Košiciach, ktorá si medziročne polepšila až o 21 priečok. Medzi 20 najlepších fakúlt sa dostala z predchádzajúceho 41. miesta. V rebríčku výrazne poskočila aj Fakulta ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, ktorá si polepšila o 17 miest. Z predchádzajúceho 33. miesta si polepšila na 16. pozíciu.

dievča, žena, študentka, notebook, práca, učenie Čítajte viac Absolventi zarábajú už počas štúdia. Len polovica vo svojom odbore

Rebríček odborov podľa záujmu firiem o absolventov

  1. Informatika
  2. Stavebníctvo
  3. Ekonomika
  4. Technika
  5. Strojárstvo
  6. Spoločenské vedy
  7. Právo
  8. Zdravotníctvo
  9. Filozofia
  10. Prírodné vedy
  11. Teológia
  12. Pedagogika
  13. Umenie
  14. Šport

Rebríček univerzít podľa záujmu firiem o absolventov

  1. Ekonomická univerzita v Bratislave
  2. Slovenská technická univerzita v Bratislave
  3. Žilinská univerzita
  4. Technická univerzita v Košiciach
  5. Slovenská poľnohospodárska univerzita
  6. Univerzita Komenského
  7. Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici
  8. Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave
  9. Trenčianska univerzita A. Dubčeka v Trenčíne
  10. Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
PS progresívne slovensko šimečka bihariová Čítajte viac PS predstavilo opatrenia, ktoré majú pomôcť študentom zvládnuť dosahy pandémie

Rebríček fakúlt podľa záujmu firiem o absolventov

  1. Fakulta informatiky a informačných technológií STU
  2. Fakulta hospodárskej informatiky EUBA
  3. Fakulta elektrotechniky a informatiky STU
  4. Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK
  5. Fakulta riadenia a informatiky ŽU
  6. Fakulta elektrotechniky a informačných technológií ŽU
  7. Fakulta elektrotechniky a informatiky TUKE
  8. Farmaceutická fakulta UK
  9. Fakulta medzinárodných vzťahov EUBA
  10. Fakulta podnikového manažmentu EUBA
  11. Národohospodárska fakulta EUBA
  12. Fakulta managementu UK
  13. Materiálovotechno­logická fakulta STU
  14. Stavebná fakulta STU
  15. Strojnícka fakulta STU
  16. Fakulta ekonomiky a manažmentu SPU
  17. Obchodná fakulta EUBA
  18. Stavebná fakulta ŽU
  19. Ekonomická fakulta TUKE
  20. Stavebná fakulta TUKE

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoké školy #Profesia.sk #trh práce #vysokoškolskí absolventi