Čo sa naučí detská imunita

Medzi najčastejšie detské ochorenia patria zápaly slizníc horných dýchacích ciest, v súčasnosti sú hrozbou nové varianty koronavírusu. Myslite na to, že posilnenie imunity u detí pred návratom do škôl je viac než dôležité.

23.08.2021 08:00
dieťa, ukazovanie, ruka hore, prvák, žiak Foto:
Deti sa narodia s istou imunitnou výbavou, so schopnosťou organizmu brániť sa proti nepriateľom z vonkajšieho prostredia. Ich imunita je však nezrelá a musia sa naučiť reagovať na nové podnety.
debata (1)

Vyšší výskyt vírusových ochorení detí v jesenných mesiacoch nie je žiadna novinka. Zápaly slizníc horných dýchacích ciest väčšinou nespôsobujú väčšie ťažkosti, môžu sa však skomplikovať, ak sa infekcia rozšíri do stredného ucha, prinosových dutín, hrtanu a priedušiek, prípadne do pľúc. Vzácne bývajú príznaky kataru horných dýchacích ciest. Pôvodcami ochorení bývajú vírusy alebo baktérie a nákaza sa obvykle prenáša kvapôčkami pri kýchaní. O spôsobe liečby rozhoduje pediater, ktorý v rámci diferenciálnej diagnostiky rozlíši, o aké ochorenie ide, a podľa toho určí liečbu. Pri vírusových ochoreniach stačí symptomatická, čiže pitie čaju, užívanie vitamínov a liekov proti horúčke. Pri bakteriálnych je nevyhnutná liečba antibiotikami. V oboch prípadoch sa dieťa musí liečiť doma a do školy sa má vrátiť až po úplnom vyliečení.

Katarína Ackermanová Čítajte aj Deti trápi pandémia depresiami, ale aj závislosťami

Ochrana sa vyvíja postupne

Deti sa narodia s istou imunitnou výbavou, so schopnosťou organizmu brániť sa proti nepriateľom z vonkajšieho prostredia. Ich imunita je však nezrelá a musia sa naučiť reagovať na nové podnety. „Imunita dieťaťa sa vyvíja už počas tehotenstva, postupne sa tvoria jednotlivé zložky takzvanej nešpecifickej a špecifickej imunity a po narodení sa ďalej vyvíjajú. Malé deti sú pre nezrelosť imunitného systému náchylnejšie na infekcie,“ vysvetľuje pediatrička MUDr. Zora Szitásová.

Pripomína, že ak dieťa trápi výraznejší a častejší kašeľ či sfarbený soplík, môže ísť o infekciu a malo by zostať doma. Nielenže môže nakaziť ostatných v kolektíve, ale k miernej infekcii sa môžu pridať ďalšie príznaky. V súčasnosti navyše môžu znamenať, že ide o covid, ktorý našťastie väčšina detí prekoná bez závažnejších problémov, infekciu však môžu prenášať bez toho, aby sa u nich prejavovali akékoľvek príznaky.

Podľa Z. Szitásovej je u detí dôležité dávať pozor na alergie či intolerancie. „Vždy je potrebné veľmi precízne posúdiť, či ide o infekciu v dôsledku nezrelej imunity, respektíve jej prechodného oslabenia, alebo o poruchu imunity. Preto je pri ťažkostiach rozumné dať dieťa vyšetriť u detského lekára, ktorý zváži, či je nutné, aby sa na dieťa pozrel aj imunológ,“ hovorí. "Žiadnu chorobu netreba podceniť, ale ani zbytočne bez názoru odborníka preceňovať,“ zdôrazňuje pediatrička.

očkovanie, Sputnik, Čítajte viac Mladí spustia kampaň za očkovanie, nechcú mať školy ako ohniská nákaz

Potrebuje podnety

Detský kolektív, v ktorom sú bežné infekcie prirodzené, je pre imunitu dieťaťa dobrou výzvou, aby sa naučila niečo nové, a tým sa posilňovala. „Detská imunita sa s väčšinou ochorení stretáva prvý raz a niektoré jej môžu dať viac zabrať, keďže na ne organizmus ešte nepozná vhodnú odpoveď. Potrebuje preto správne stimuly a mala by byť vo vhodnej miere vystavovaná podnetom, aby sa na ne učila reagovať," vraví odborník na imunitu Adrián Doboly z biotechnologickej spoločnosti Natures. Upozorňuje tiež, že deti do jedného roka by nemali prichádzať do styku s infikovanými ľuďmi. Ich imunita a organizmus sú ešte veľmi nezrelé a aj bežné ochorenie im môže spôsobiť vážnejšie problémy či trvalé následky, ktoré nemusia byť hneď zjavné v útlom veku.

Väčšie riziko ochorení majú deti s obezitou, astmou, chronickými ochoreniami dýchacích ciest, cukrovkou, genetickými, neurologickými alebo metabolickými ochoreniami, kosáčikovou anémiou, tie ktoré sa liečia imunosupresívami, a deti s chronickými ochoreniami postihujúcimi viacero častí tela.

Jedlo, spánok aj pohyb

Podnetov, ktoré zvyšujú odolnosť dieťaťa proti chorobám, je viac. Na prvom mieste je vyvážená strava s obsahom vitamínov, stopových prvkov a vlákniny, dostatočný pitný režim bez zbytočne pridaného cukru alebo kofeínu, ale aj dostatok spánku či pravidelný pohyb. Nemenej významná je hygiena, najmä správne umývanie rúk pred jedlom a po návšteve toalety.

Odborníci odporúčajú aj otužovanie. Dieťa nemusíte sprchovať v studenej vode, začnite občasnou vlažnou sprchou, ak máte možnosť, pridajte aj saunovanie a primerane ročnému obdobiu ho obliekajte. Dbajte na to, aby netrávilo dlhý čas v prekúrených miestnostiach.

Branislav Gröhling Čítajte viac Gröhling: Plošné uzatváranie škôl už nebude, test nebude potrebný

Všetko s mierou

V súčasnom pretrvávajúcom pandemickom období sa viacerí odborníci prikláňajú k posilňovaniu imunity aj vhodnými doplnkami výživy. Okrem vitamínu C, D a zinku odporúčajú zvážiť v rámci doplnkovej prevencie aj užívanie imunomodulátorov ako beta glukán. „Dôležitým stavebným prvkom imunity sú makrofágy a NK-bunky, ktoré rozpoznávajú a ničia poškodené bunky. Je dokázané, že beta glukány dokážu regulovať a posilňovať nielen makrofágy, ale aj ďalšie bunky zodpovedné za správne fungujúcu imunitu,“ vysvetľuje A. Doboly. „Vyberajte si produkty, v ktorých je beta glukán extrahovaný z čerstvej hlivy ustricovitej a upravovaný mikronizáciou. Takto spracovaný sa lepšie vstrebáva do organizmu a má vyššiu účinnosť,“ radí odborník.

Upozorňuje zároveň, že s dávkovaním to nemusíte preháňať. „Imunitu u dospelých a u detí zvlášť je vhodné posilňovať systematicky, priebežne a s rozvahou. Napriek tomu, že nie sú známe žiadne nežiaduce vedľajšie účinky beta glukánu, nie je návykový a dá sa užívať dlhodobo, vždy odporúčame začať s menšími dávkami a zvýšiť ich až v období chorobnosti,“ pripomína A. Doboly.

5× lepšia imunita

1. Vyvážená strava s vitamínmi, so stopovými prvkami a s vlákninou

2. Pitný režim bez sladených nápojov

3. Dostatok spánku

4. Pravidelný pohyb

5. Dodržiavanie hygieny

deti, hra, deň detí, priateľstvo, prázdniny, tábor Čítajte aj Pohyb a šport patria k deťom

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #Škola volá #návrat do školy