Digitálne zručnosti pre učiteľov

Od nového školského roka sa zapojí viac ako sto učiteľov do bezplatného kurzu digitálnych zručností.

27.08.2021 10:00
učiteľka, geografia, zemeguľa, glóbus, kamera Foto:
K podpore kvalitnejšej výučby v oblasti technológií sa výrazne pridáva aj štát.
debata

Nielen pedagógovia a žiaci, ale aj mnohí rodičia mali počas dištančného vzdelávania možnosť preveriť si úroveň svojich digitálnych zručností. Z iniciatívy viacerých technologických firiem absolvujú od nového školského roku desiatky učiteľov z celého Slovenska kurz digitálnych zručností, ktorý im pomôže zlepšiť digitálne kompetencie a využívanie informačných technológií pri vyučovaní.

Bez nových technológií to nejde

V minulom školskom roku sa začal pilotný program vzdelávania učiteľov v oblasti digitálnych kompetencií. V rámci neho sa vyškolila desiatka učiteľov z celého Slovenska, tzv. digitálni koordinátori. Jednotlivé vzdelávacie podujatia boli v rámci programu dostupné aj pre účastníkov mimo pilotnej skupiny a zúčastnilo sa na nich takmer dvesto ďalších učiteľov.

Jedna z účastníčok pilotného ročníka programu, učiteľka Lucia Krištofovičová zo Základnej školy s materskou školou Milana Hodžu z Bratislavy hodnotila svoju účasť v programe pozitívne. „Na programe najviac oceňujem komunitu učiteľov, ktorá vďaka nemu vznikla, a množstvo naozaj kvalitných materiálov a webinárov. Byť súčasťou komunity je pre učiteľa veľmi prínosné, môžu si navzájom pomáhať a poskytovať informácie, ktoré získali vo svojej praxi a v práci so žiakmi. Program pomôže zdokonaľovať samotného učiteľa aj kolegov na škole.“

Okrem kombinácie prezenčných školení, webinárov a on-line workshopov mali v priebehu celého školského roka koordinátori v rámci jednotlivých tematických modulov zabezpečenú podporu lektorov prostredníctvom individuálnych alebo skupinových konzultácií.

deti, žiaci, spolužiaci, skupina, kamaráti Čítajte aj Učiť sa zoči-voči... Aký bude návrat do lavíc?

Vyučovanie bude iné

Vzdelávací program koordinátorov digitálnych kompetencií je určený primárne učiteľom základných škôl alebo osemročných gymnázií z celého Slovenska. „Úlohou vyškolených koordinátorov je prinášať na svoju školu inovatívne a praktické metódy výučby s využitím technológií. Majú tiež podporovať ostatných kolegov v rozvíjaní ich digitálnych kompetencií bez ohľadu na predmet, ktorý vyučujú. No a v neposlednom rade by mal prispieť aj ku skvalitneniu výučby informatiky a budovaniu digitálnych zručností samotných žiakov, ktorým pomôžu uplatniť sa lepšie na trhu práce,“ približuje Eva Vargová, riaditeľka organizácie Junior Achievement Slovensko, ktorá program koordinuje.

Obsah programu zodpovedá praktickým potrebám učiteľov a umožňuje efektívne využiť získané znalosti pri vzdelávaní žiakov. Medzi nosné obsahové témy patrí používanie kolaboračných a komunikačných digitálnych nástrojov vo vzdelávaní, vrátane nástrojov vhodných na podporu dištančnej výučby, učitelia sa budú venovať i metodike informatiky a nástrojom pre výučbu programovania, digitálnej bezpečnosti a projektovému vyučovaniu. Oproti pilotnému ročníku pribudne v novom školskom roku téma využitia počítačových hier vo vzdelávaní, ako aj ďalšie témy.

učiteľ, stres, nervozita, kniha Čítajte aj Ani tento školský rok ešte nebude normálny. Ako zvládať učiteľský stres

Flexibilne o nových témach

„Na príprave obsahu programu sa zúčastňujú odborníci s pedagogickou praxou a popredné technologické firmy, čo je záruka prepojenia škôl s reálnym svetom informačných technológií. Unikátny ekosystém partnerov z viacerých sektorov, ktorý sa spolupodieľa na tvorbe a realizácii programu, umožňuje zároveň flexibilne rozširovať obsah programu do budúcnosti o nové a najmä praktické témy,“ hovorí Alena Kanabová z Accenture, hlavného partnera programu.

Vytvorenie vzdelávacieho programu pre učiteľov iniciovala skupina firiem Digital Skills združená v rámci Business Leaders Forum. Medzi partnermi sú technologické firmy i mobilní operátori. V spolupráci špecialistov z firiem a odborníkov s pedagogickou praxou sa podarilo vytvoriť kvalitný vzdelávací cyklus od augusta až do júna.

Dôležitou súčasťou je možnosť zdieľať skúsenosti s ostatnými pedagógmi. Do ročníka 2021/2022 sa mohli učitelia prihlásiť do konca júna. O účasť v programe prejavilo záujem takmer tristo učiteľov, pre limitovanú kapacitu sa na úvodnom štvordňovom prezenčnom školení koncom augusta zúčastní sto z nich. Ostatní dostanú príležitosť zapojiť sa do webinárov a on-line workshopov, ktoré sa budú realizovať počas celého nového školského roka.

Branislav Gröhling Čítajte aj Gröhling: Plošné uzatváranie škôl už nebude, test nebude potrebný

Prispeje aj ministerstvo

K podpore kvalitnejšej výučby v oblasti technológií sa výrazne pridáva aj štát. Európska komisia schválila plán na digitalizáciu školstva v sume štyridsať miliónov eur. Využijú sa na zabezpečenie notebookov a tabletov pre žiakov a učiteľov, ako aj personálnu podporu do škôl. Pre základné školy plánuje Ministerstvo školstva Slovenskej republiky vyčleniť dvadsať miliónov eur na zabezpečenie asi 16-tisíc notebookov pre učiteľov, 17-tisíc tabletov pre žiakov, ďalej vybavenie asi 265 počítačových študovní a vytvorenie 150–200 pracovných miest pre koordinátorov digitálnych technológií. Ďalších 20 miliónov eur bude určených pre stredné školy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škola volá #digitálne zručnosti