Dajte dieťaťu zdravý nápoj

Pre deti sú vhodné iba tri nápoje - voda, niektoré druhy čaju a v malom množstve aj riedené stopercentné prírodné šťavy. Deťom ich do školy striedajte.

30.08.2021 10:00
deti, pitie, slamka, pitný režim, limonáda,... Foto:
Hlavnou zložkou pitného režimu detí aj v škole má byť voda - čistá, neochutená, nemineralizovaná a bez bubliniek.
debata

Dostatočný pitný režim je pre rozvoj a zdravé fungovanie organizmu veľmi dôležitý. Nedostatok vody v tele negatívne ovplyvňuje termoreguláciu, vylučovanie škodlivých látok, spánkový režim aj vitalitu.

„Presné množstvo tekutín, ktoré by malo dieťa denne vypiť, sa určuje pomerne ťažko. Závisí to totiž od ročného obdobia, fyzickej aktivity, hmotnosti, zdravotného stavu aj od stravy, pretože do pitného režimu sa rátajú napríklad aj polievky. Určite nie je na škodu deťom nápoje ponúkať, napríklad po jedle alebo počas fyzickej aktivity, nie je však dobré do pitia ich nútiť,“ vysvetľuje detská lekárka MUDr. Jela Solárová.

Voda je základ

"Hlavnou zložkou pitného režimu detí aj v škole má byť voda – čistá, neochutená, nemineralizovaná a bez bubliniek. Ak ju dieťaťu pravidelne ponúkate odmalička, bude ju prirodzene uprednostňovať aj neskôr. Občas síce môže mať chuť na niekoľko hltov sýteného kolového nápoja či džúsu, no keď bude naozaj smädné, vypýta si čistú vodu,“ hovorí pediatrička.

Predstava, že „džúsik“ je zdravý, lebo je z ovocia alebo zo zeleniny, nie je celkom pravdivá, v niektorých džúsoch je viac cukru ako v kolových nápojoch. „Na spestrenie pitného režimu môžete dieťaťu občas ponúknuť stopercentnú ovocnú alebo zeleninovú šťavu, ideálne urobenú doma a zriedenú vodou v pomere 1 : 1,“ radí lekárka.

dievčatko, topánky, šnúrky, viazanie Čítajte viac Aby váš prváčik ostal zdravý...

Čaj áno, ale nie každý

Do pitného režimu školáka patrí aj čaj, dajte si však záležať na jeho výbere. „Opatrní buďte pri zelených a čiernych čajoch, obsahujú kofeín, ktorý určite nie je vhodný pre deti,“ upozorňuje Mariana Veselá zo spoločnosti Veselý Čaj.

Kofeín v čaji sa niekedy označuje aj ako teín. Ide o tú istú látku, v čaji však pôsobí inak ako v káve. „Kofeín v čaji spôsobuje postupné jemné povzbudenie, vydrží však dlhšie ako po vypití kávy, pretože v čaji je viazaný na aminokyseliny a triesloviny,“ vysvetľuje M. Veselá.

Lekári odporúčajú pri hnačkách alebo vracaní dávať deťom čierny čaj, ale nie slabý, naopak, má byť lúhovaný dlhšie, aby sa v ňom rozpustili aj triesloviny a kofeín nebol vo veľkom množstve. „Čaj odporúčam nesladený, jeho zloženie má byť primerané veku dieťatka. Čím je staršie, tým je výber bylinkových alebo ovocných čajov pestrejší. Určite odporúčam iba kvalitné prírodné čaje, pri ich výbere vedia dobre poradiť aj magistry v lekárňach,“ dodáva J. Solárová.

dieťa, ukazovanie, ruka hore, prvák, žiak Čítajte viac Čo sa naučí detská imunita

Skutočná chuť

Čaj pre deti by ste nemali dochucovať cukrom ani medom, bylinkové a ovocné chutia príjemne aj bez dochucovania. Najmä ak deťom pripravíte sypaný, s väčšími kúskami byliniek, ovocia alebo ich kombinácie.

„Obsah nálevových vreciek je zvyčajne príliš drobný, a preto príliš presušený, takže sa z neho neuvoľnia blahodarné oleje a často ani chuť. Zárukou kvality je sypaný čaj s väčšími ingredienciami,“ radí M. Veselá.

„Vhodnou alternatívnou je čaj v biokvalite v nálevových pyramídkach, v ktorých sú aj väčšie kúsky byliniek a ovocia. V pyramídkach majú dostatok priestoru nasať do seba vodu a uvoľniť zo seba chute, vône aj blahodarné látky.“

Pre deti sú vhodné:

  • voda – stolová, neochutená, bez bubliniek, úplne bez alebo s nízkym obsahom minerálov
  • v malom množstve stopercentná ovocná alebo zeleninová šťava
  • niektoré druhy ovocných a bylinných čajov bez konzervantov a umelých farbív

Pre deti sú nevhodné:

  • ochutené minerálky
  • kolové nápoje
  • silný čaj, káva
  • chinínové, energetické a iontové nápoje

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #pitný režim #zdravá výživa #nápoje #Škola volá