Technológie sú v kurze. Študentom môže pomôcť prepájanie s odborníkmi z praxe

Vývoj autonómnych systémov, mobilné aplikácie a inžinierske nástroje. Tieto a mnohé ďalšie oblasti sú aktuálne veľmi populárne a mnohí zamestnávatelia hľadajú odborníkov práve v spomínaných odboroch. Svet techniky nie je vôbec nuda, stačí len správna motivácia a vhodnou formou predstaviť mladým ľuďom to, čo všetko im moderné technológie ponúkajú.

02.09.2021 10:00
TCC 2020 Rakovec 005 Foto:
TCC 2020 v Brne - archívna snímka z minuloročného podujatia
debata (1)

Začína sa nový školský rok a s ním prichádzajú aj rôzne podujatia, ktoré môžu študentov nielen inšpirovať, ale i podať pomocnú ruku v ich ďalšom smerovaní a kde môžu zároveň stretnúť mnohých odborníkov a nahliadnuť viac do sveta moderných technológií. Podobné podujatia sú dôležité nielen z hľadiska nových inšpirácií, ale aj kontaktov a motivácie. Práve súčasná situácia nám za uplynulé mesiace ukázala, aké sú moderné technológie nevyhnutné. Mládež sa bez nich nezaobíde, o to viac ich môže využiť aj popri štúdiu či v budúcnosti – v profesnom živote.

Študenti a všetci tí, ktorí sa zaujímajú o inžinierske nástroje, techniku a celkovo technológie majú možnosť prihlásiť sa na v poradí už 8. ročník technických výpočtov a počítačových simulácií Technical Computing Camp 2021 (TCC), ktorý sa bude konať 9. a 10. septembra 2021 v Brne. Dvojdnodňová akcia je dostupná zdarma, stačí sa len zaregistrovať.

Martin Foltin počas prednášky medzi študentmi. Foto: Martina Baumann
Martin Foltin Martin Foltin počas prednášky medzi študentmi.

O krok bližšie k príležitostiam

K motivácii môže stačiť napríklad i názorná ukážka toho, ako vedia mladí ľudia techniku využiť v praxi. „Záleží nám na tom, aby sme najmä mladej generácií ukázali, aké majú príležitosti. Ako sa môžu ďalej uplatniť v dnešnej dobe. Veď práve súčasná situácia nás presvedčila, aké dôležité sú technológie. Študentom a mladým ľuďom treba pomôcť aj v tom, že im predstavíme, čo všetko im technika umožňuje či už v rámci ich pracovného života, v súkromí a ako ich ďalej môže posunúť,“ vysvetľuje Martin Foltin zo spoločnosti Humusoft, ktorá akciu pravidelne organizuje.

Práve Foltin, bývalý vysokoškolský pedagóg, už pravidelne upozorňuje na dôležitosť moderných technológii a vidí v nich budúcnosť. Ako nadšenec matematiky a technológii tiež spoluorganizuje množstvo podujatí pre študentov. „Podobné aktivity a mimoškolské akcie môžu študentom pomôcť. Okrem toho nám záleží na tom, aby sme prepájali mladých s ľuďmi z praxe. Chceme ich predstaviť odborníkom z rôznych spoločností. A aj tieto kontakty a stretnutia sú pre nich o to dôležitejšie. Zvlášť dnes, keď vidíme, že sa bez technológii nepohneme,“ pokračuje ďalej.

Čo čaká študentov v Brne?

Návštevníci sa už tradične dozvedia viac o aktuálnych trendoch a novinkách v prostredí MATLAB, Simulink, dSPACE, ale to nie je všetko. Zaujímavých tém je pripravených viac, pre lepšiu predstavu študentov a ďalších návštevníkov nemôžu preto chýbať i interaktívne ukážky, mobilné aplikácie, kamery, roboti. Hostia sa dozvedia viac o vývoji autonómnych systémov či bezdrôtových komunikačných systémoch, ale rovnako nebude chýbať aj téma vývoja systémov pre autonómne riadenie vozidiel.

Počas živých ukážok bude k nahliadnutiu napríklad aj také programovanie výrobnej linky, vizualizácia dynamických systémov v prostredí virtuálnej reality alebo model systému vodíkového palivového článku.

Študenti sa môžu zapojiť so svojím projektom

Pravidelnou súčasťou podujatia je tiež súťaž o Najlepší užívateľský projekt. V čom spočíva? Súťažiaci si pripraví projekt alebo aplikáciu vytvorenú v MATLAB-e či COMSOL-e. Obsah, respektíve zameranie projektu je na študentovi – sám si zvolí, čo ho najviac osloví – napríklad ako pomôcka môže byť spolupráca s hardvérom, spracovanie obrazu/signálu, matematické modelovanie a mnohé iné. Do súťaže sa môže prihlásiť jednotlivec, ale i skupina. študent však môže zapojiť aj svoju bakalársku či diplomovú prácu. Na súťaž je potrebné si priniesť vlastné hardwarové vybavenie (notebook,..).

Organizátori sa snažili nájsť čo najlepšiu a zároveň i najpútavejšiu formu prednášok, ukážok a diskusií a aj preto zahrnuli do večerného programu napríklad Hlavné večerné správy z televízneho štúdia MATLAB. Nemôže chýbať aj spoločné neformálne posedenie pri občerstvení, grilovanie či bowling. „Posledný rok a pol bol naozaj náročný. Sme vďační, že sa nám podarilo zorganizovať akciu pre študentov v úvode nového školského roka – tomu sa určite povie dobrý štart. Po všetkých ‚formalitách‘ – aj keď v skutočnosti to bude viac neformálne a skôr zážitkové, a po prednáškach, diskusiách sa s hosťami a rečníkmi radi stretneme na konci dňa a dáme si napríklad spoločnú partičku v bowlingu,“ uzatvára Martin Foltin.

A aké sú hlavné témy TCC:

• Deep Learning, Machine Learning a nástroje pre Big Data.

• Model-Based Design a vývoj embedded aplikácií, Low-Cost Hardware.

• Digital Twins a Industry 4.0, Prediktívna údržba systémov, Robotika.

• Computer Vision, systémy ADAS a autonómne riadenia vozidiel.

• Simulácie v reálnom čase, Rapid Control Prototyping a HIL.

• Počítačové simulácie fyzikálnych javov.

• Elektromobilita.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #moderné technológie #Technical Computing Camp #Matlab #Martin Foltin #TCC 2021