Študentská prax je kľúč k zamestnaniu

Pre budúcnosť ekonomiky budú kľúčoví schopní ľudia s technologickými zručnosťami. Tie mnohým chýbajú, čo znižuje produktivitu i ziskovosť firiem. Sústreďujú sa preto na zvyšovanie kvalifikácie nielen terajších zamestnancov, ale aj študentov.

19.11.2021 10:00
študenti, spolužiaci, spolupráca, učenie, žiaci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pre študentov je mimoriadne dôležité získavať praktické skúsenosti vo svojom odbore. „Je zásadné, aby praxou popri škole nadobudli nové zručnosti a zvyšovali svoju pridanú hodnotu. Problémom je málo ponúk tohto typu. U nás aktuálne pracujeme na nastavení systému spolupráce s univerzitami, ktoré študentom umožní pracovať na zadaniach z praxe," hovorí Jozef Matušov z firmy Energo – Aqua. V rámci dôležitého celoeurópskeho IPCEI projektu vyvíjajú systém batériových úložísk elektrickej energie založený na technológii regenerovaných batériových modulov z elektromobilov.

Firma Dell Technologies má ucelený program vzdelávania študentov a absolventov, napojený na uplatnenie po škole. „Študentov vysokých škôl počas platenej stáže automaticky zaraďujeme do rozvojového programu. V rámci neho sa vzdelávajú aj s prvkami gamifikácie. (Technika marketingu, ktorá má pomôcť zamestnancovi s jeho prácou. Prostredníctvom hry sa účinne motivuje, čo mu umožňuje sledovať svoj progres a na konci programu získať certifikát – pozn. red). Prostredníctvom programu sa nám darí vychovávať si úspešných budúcich zamestnancov. Sme radi, že počet stážistov u nás každoročne rastie,“ hovorí Lucia Nováková z Dell Technologies Slovensko, zodpovedná za vzťahy s univerzitami.

dievča, žena, študentka, trieda, počítač, úsmev Čítajte viac IT Fitness Test: Overte si počítačové zručnosti

Digitálne zručnosti pre ženy

IT spoločnosť Accenture sa snaží v spolupráci s partnermi posilniť záujem o kvalitnejšiu výučbu informatiky už na základných školách. „Iniciovali sme program #DigitalSkills, v ktorom dostalo od roku 2016 viac ako 1 700 učiteľov návod, ako hravo vyučovať programovanie a ako sa so žiakmi rozprávať na tému digitálnej bezpečnosti,“ vysvetľuje Zuzana Guller, HR riaditeľka Accenture Slovensko, Česká republika, Rumunsko a Maďarsko. Ako dôležitú vnímajú v Accenture i tému inklúzie a rovnosti príležitostí. „Dôležité je pre nás podporovať ženy, ktorých je v IT akútny nedostatok. Viackrát do roka robíme kurzy, ktoré im pomáhajú získať pokročilé digitálne zručnosti a základy programovania aj s možnosťou neskoršieho zamestnania,“ dodáva Z. Guller.

V študentskej sieti s manažérmi

Na stredoškolákov sa orientuje vzdelávací program FutureME, ktorý už šesť rokov približuje študentom a učiteľom stredných škôl svet technologických firiem. „V spolupráci s ôsmimi partnerskými školami organizujeme webináre s topodborníkmi z našej firmy či konverzáciu v cudzích jazykoch. Študentov tiež zapájame do odbornej praxe. Doteraz ju u nás absolvovalo 35 stredoškolákov, z ktorých máme už dnes deväť úspešných kolegov,“ hovorí Lucia Nováková.

Henkel Slovensko má vo svojich radoch stovku študentov, získavajú cenné zručnosti, ktoré im škola počas štúdia nevie poskytnúť. „Všetci sú zapojení do takzvanej študentskej siete, v ktorej si vymieňajú skúsenosti a diskutujú s členmi manažmentu. Študenti môžu z radov skúsených zamestnancov získať aj mentora, ktorý im pomáha profesionálne rásť,“ uvádza Alica Štepánová Kolárová, riaditeľka HR v Henkel Slovensko. Pre študentov je podstatné, že každý z nich je plnohodnotným členom tímu a po ukončení štúdia má možnosť sa vo firme zamestnať. „V takom prípade má zásadnú výhodu, keďže už pozná procesy a kariérnu cestu a prináša firme výsledky oveľa rýchlejšie.“

virtuálna realita, IT, digitálne zručnosti, žena, virtuálne okuliare, moderné technológie Čítajte viac Najviac bodujú digitálne zručnosti. Kto je ešte žiadaný?

Rozvíjajú osobnosť i profesionálne zručnosti

Osobitnou kategóriou sú trainee programy pre absolventov. Od klasického nástupu do zamestnania sa líšia oveľa vyššou intenzitou vzdelávania a zároveň väčšou mierou starostlivosti. „Do nášho trainee programu môžu nastúpiť absolventi stredných alebo vysokých škôl do dvoch rokov po skončení školy. Počas dvojročného programu pracujú v štandardnej pracovnej pozícii systémom „on the job“ pod dohľadom skúseného kolegu. Intenzívne vzdelávanie rozvíja ich osobnosť i profesionálne zručnosti. Môžu sa zorientovať v sektore a vybrať si, na ktorú oblasť sa chcú kariérne zamerať,“ hovorí Jana Riebová, personálna riaditeľka Samsung Electronics Czech and Slovak. Väčšina absolventov tohto programu pokračuje v kariére v Samsungu na výrazne seniorských pozíciách.

Finančné centrum Dell už 15 rokov rozvíja finančný absolventský program pod názvom Finance Graduate Program. „Program je kombináciou fulltime pozície na niektorom z finančných oddelení a tréningov na rozvoj zručností v profesionálnom prostredí. Každý účastník má svojho mentora a celý program je pod záštitou skúsených lídrov, ktorí absolventom pomáhajú v rozvoji,“ vraví Lucia Nováková. Dell Technologies v Bratislave ako kľúčové finančné centrum týmto programom inšpirovalo aj iné zahraničné pobočky. Z viacerých zo 160 absolventov sú dnes úspešní manažéri a manažérky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vzdelávanie #digitálne zručnosti