7 tipov, ako získať jazykové sebavedomie

Nemám talent, nemám čas, na jazyky nie som, príliš sa hanbím. Takéto a podobné obavy vám pri učení veľmi nepomôžu. Prinášame tipy, ako sa ich zbaviť.

25.11.2021 10:00
jazyky, vlajky, muž, rozmýšľanie Foto:
Nemusíte sa vždy vyjadrovať bez chýb, dôležité je, aby ste hovorili.
debata

Základ, na ktorom je dobré stavať, je zbaviť sa obáv. Ako si ale uveriť, že hoci je vaša slovná zásoba obmedzená a rezervy máte i v gramatike, dokážete sa dohovoriť? Jazykové sebavedomie bráni nadobudnúť sedem dôvodov. Zamyslite sa nad nimi a začnite ich zdolávať.

1. Nesprávne určená jazyková úroveň
Ak sa roky márne snažíte naučiť cudzí jazyk a ste veční začiatočníci, dostali ste sa do začarovaného kruhu a neveríte si.
Riešenie: podstúpte kvalitne vypracované testy na presné určenie aktuálnej úrovne znalosti jazyka.

2. Je to nuda
Ak sa jazyk učíte iba preto, lebo musíte, a nebavia vás ani témy lekcií, ktoré sa preberajú, ani spôsob, akým sú hodiny vedené, motivácia a chuť sa vytrácajú.
Riešenie: nájdite si kurz, ktorý vás osloví aj pre štruktúrovanú výučbu. Niekto je silnejší v počúvaní, ďalší v písaní či rozprávaní. Šikovný lektor nájde spôsoby, ako štúdium čo najviac zatraktívniť.

3. Je to stres
Hovoriť pred druhými, odpovedať na otázky, konverzovať na nejakú tému je pre mnohých stresujúce aj v materinskom jazyku. Povedal som to správne? Nevyzerám ako hlupák? Ešte náročnejšie je to v cudzom jazyku.
Riešenie: individuálny jazykový kurz alebo kurz s malým počtom ľudí, kde lektor stále dáva spätnú väzbu o tom, ako vám to ide. Chváli a nehaní.

dieťa, angličtina, slovíčka, cudzí jazyk, úsmev, škola hrou Čítajte viac 6 dôvodov, prečo sa majú deti učiť cudzí jazyk

4. Nemáte veľa šancí hovoriť
Naučiť sa cudzí jazyk a nadobudnúť jazykové sebavedomie sa nedá, ak človek aktívne nekonverzuje.
Riešenie: nemusíte sa vždy vyjadrovať bez chýb, dôležité je, aby ste hovorili. Ak ste v triede alebo v jazykovom kurze, kde je veľa ľudí, často sa k rozprávaniu nedostanete. Možno práve to je dôvod, prečo máte pocit, že nenapredujete.

5. Nemali ste šťastie na učiteľa
Doterajšiu výučbu vám sprotivili učitelia.
Riešenie: cudzí jazyk sa učí najlepšie pod vedením človeka, ktorého práca naozaj napĺňa a jeho cieľom je naučiť vás čo najviac. Je plytvaním času, peňazí aj energie učiť sa s učiteľom, ktorý nemá prepracovaný systém vzdelávania, namiesto učebníc používa prefotené materiály, možno stiahnuté z internetu, a sám sa priebežne nevzdeláva a nenapreduje nielen v jazyku, ktorý učí, ale ani v metodike či pedagogike.

smartfón, mobil, SMS, telefonovanie, správa, operátor, telefón Čítajte aj Do spisovnej slovenčiny pribudli slová ako blogovať, ememeskovať či fejsbuk

6. Neviete, ako na tom ste
Učíte sa, učíte, ale naozaj ste sa zlepšili?
Riešenie: ak nedostávate o svojom napredovaní, prípadne aj o ťažkostiach spätnú väzbu, ideálne v reálnom čase, ťažko posúdite, či robíte progres. Ak máte dobrý deň, môžete si myslieť, že vám to ide skvele. No ak je deň horší, možno sa budete aj napriek pokroku cítiť skleslo a pochybovať o sebe. Dobrý lektor vám dáva spätnú väzbu stále. Okrem toho sleduje, čo vám nejde, a prispôsobí vedenie hodín tak, aby ste to viac trénovali.

7. Nemáte čas
Niekedy je otázka času výhovorka, niekedy nie.
Riešenie: aby ste sa naučili cudzí jazyk, štúdiu sa musíte venovať systematicky a pravidelne aspoň niekoľko hodín do týždňa. Jedna lekcia raz za sedem dní je málo. Súčasné on-line možnosti a komunikačné aplikácie umožňujú vybrať si kurz, ktorý sa vám časovo prispôsobí. Lekciu môžete mať pokojne aj o polnoci a je jedno, kde pritom budete, stačí, aby ste mali pripojenie na internet. Môžete študovať bez toho, aby to narúšalo váš ostatný program, čo znižuje sústredenie aj chuť.

Klaudia Bednárova Čítajte viac Seniori nie sú pri angličtine flákači, vraví šéfka jazykovky

Každý ďalší jazyk je ľahší

Peter Baláž je polyglot a koordinátor... Foto: Archív Petra Baláža
Peter Baláž Peter Baláž je polyglot a koordinátor občianskeho združenia edukácia@internet, ktoré organizuje najväčšie svetové podujatie pre polyglotov Polyglot Genering.

Kedy ste sa začali učiť cudzí jazyk a ktorý to bol?

Ruský jazyk na základnej škole.

Koľko jazykov ovládate dnes?

Viac-menej sedem, niektoré na dobrej úrovni a niektoré skôr pasívne.

Ako dlho vám trvalo, kým ste ich zvládli?

Asi nie som typický polyglot, sám seba označujem za polyglota z donútenia, každý ďalší jazyk som sa učil preto, lebo to priniesol život, a učil som sa ich rôzne. Dĺžka bola ovplyvnená prostredím, spôsobom aj motiváciou učenia. Napríklad ruštinu som sa učil v škole, esperanto ako samouk, poľštinu kvôli priateľke. Určite však platí, že čím viac jazykov viete, tým sa každý ďalší učíte o niečo ľahšie.

Dá sa jednoznačne zhodnotiť, ktorý jazyk je ľahký a ktorý ťažký?

Jazyky príbuzné materinskému sa učia ľahšie. Čím je jazyk odlišnejší, napríklad písmom, melódiou, vetnou skladbou, tým sa, aspoň mne, učí náročnejšie. Paradoxne je pre mňa aktuálne najväčšou výzvou poľština. Je to síce slovanský jazyk, ale neraz sa mi stalo, že som v nej použil slovo, o ktorom som bol presvedčený, že je správne, sedelo mi tam, no ukázalo sa, že v poľštine má úplne iný význam ako napríklad v ruštine. A tak občas vznikajú komické, ale aj menej príjemné situácie.

žena, úsmev, komunikácia, cudzí jazyk, cudzie jazyky, polyglot Čítajte viac Cudzí jazyk bez stresov

Nestáva sa vám, že keď hovoríte jedným jazykom, „skáče“ vám do toho druhý?

Môže sa to stať, ak jazyk neovládate naozaj dobre. Polyglotovi sa tiež stáva, že ak sa učí jazyk príbuzný tomu, ktorý už pozná, nový jazyk v hlave nahradí starší. Napríklad pre poľštinu „stratíte“ ukrajinčinu. No ak jazyk ovládate na vysokej úrovni, neskáču vám doň slovíčka z inej reči.

Treba na učenie sa jazykov talent alebo nie?

Každý sa vie naučiť cudzí jazyk, ale nie každý na takej úrovni, aby mohol byť napríklad prekladateľom. Je to ako keď sa sto detí učí hrať na klavíri. Všetky sa to naučia, pokiaľ sa tomu venujú, ale nebudeme tu mať zrazu sto Mozartov. Samozrejme, vďaka vhodnej metóde a iným nástrojom sa dá v jazyku výrazne zlepšovať. No dosiahnuť úroveň cudzieho jazyka porovnateľnú s materinským si podľa mňa vyžaduje trochu daností alebo veľa, veľa rokov štúdia a práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #vzdelávanie #cudzie jazyky #polyglot