Prvý krok k dospelosti. Ako si dobre vybrať strednú školu

Rád, kam ísť študovať, si budúci stredoškoláci nájdu v dnešných časoch habadej. Napriek tomu pre mnohých nemusí byť rozhodovanie ľahké.

09.02.2022 11:00
žiaci, uniforma, užitočná, študenti, Foto:
V posledných rokoch sú pre firmy čoraz cennejší absolventi, ktorí už počas štúdia získali prax.
debata

V štrnástich či pätnástich rokoch vedia čím chcú byť obvykle talenty v športe, v umení či napríklad v prírodných vedách. Tí, ktorí nie sú jednoznačne vyhranení alebo zameraní, to majú ťažšie. Nehovoriac o tom, že deti zažívajú pandemické časy so všetkými negatívami. Chtiac-nechtiac museli prijať realitu dištančného vyučovania a úplne iného fungovania nielen v škole, ale aj v rodinách. Oproti starším generáciám musí tá dnešná rátať aj s tým, že nové technológie radikálne a rýchlo menia nároky a požiadavky vo všetkých oblastiach života a škola je len prvý krôčik do budúcnosti.

Napriek všetkému pri výbere strednej školy stále je a aj bude pre mladého človeka dôležité rozmýšľať nad tým, či ho bude štúdium baviť, akú šancu má dostať sa na školu, nevybrať si ju iba preto, lebo tam ide kamarátka či kamarát. Úplne najdôležitejšie však je myslieť dopredu a uvažovať, aká je perspektíva, že si vo vybranom odbore nájde prácu a bude sa ňou živiť.

chlapec, žiak, notebook, úsmev Čítajte aj Vyberať si strednú školu môžete aj virtuálne

V posledných rokoch sú pre firmy čoraz cennejší absolventi, ktorí už počas štúdia získali prax. Aj preto sa viaceré zapojili do duálneho vzdelávania, v ktorom študenti prepájajú praktické vedomosti s praxou a reálnym svetom. Pomôže im to aj v získavaní mäkkých zručností, ktoré zamestnávatelia vyžadujú oveľa viac ako kedysi. Schopnosť kriticky myslieť, navrhovať riešenia, zvládať stresujúce situácie, byť disciplinovaný, zodpovedný a spoľahlivý je pre nich mimoriadne dôležité. Ich základy môžu deti získavať okrem rodiny práve na strednej škole, aj preto je také dôležité vybrať si dobre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profesia #budúcnosť #stredná škola #Kam na strednú školu #výber strednej školy #vzdelávacie programy