Nedostatok talentov na Slovensku dosiahol rekordnú úroveň

Pri rozhodovaní o štúdiu na strednej škole je dôležité zvážiť i to, či si mladí ľudia po jej absolvovaní dokážu nájsť prácu a čo od nich očakávajú zamestnávatelia. Okrem vedomostí napríklad aj kritické myslenie, disciplínu a schopnosť zvládať stres.

16.02.2022 11:00
uzitocna, skola, zrucnosti, Foto:
Prieskum zisťoval, ktoré pracovné pozície sa zamestnávateľom obsadzujú najťažšie, a ktoré tvrdé či mäkké zručnosti sú pre nich najdôležitejšie.
debata

Nedostatok zamestnancov s potrebnými zručnosťami rastie, je najväčší za posledných 15 rokov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v polovici minulého roku zverejnila spoločnosť ManpowerGroup Slovensko. Prieskum zisťoval, ktoré pracovné pozície sa zamestnávateľom obsadzujú najťažšie, a ktoré tvrdé či mäkké zručnosti sú pre nich najdôležitejšie.

„Pandémia len urýchlila potrebu posunúť svet práce na novú úroveň. Vzhľadom na preskupenie životných priorít si zamestnanci želajú zmeniť existujúci stav. Chcú viac flexibility, lepšie skĺbiť svoj pracovný život s osobným, hľadajú nové príležitosti pre svoj kariérny rast a menia sa aj ich mzdové nároky. Z pohľadu efektivity je pre firmy čoraz dôležitejšie udržať si svojich zamestnancov, pretože nábor nových zamestnancov je v konečnom dôsledku vždy nákladnejší,“ hovorí Zuzana Rumiz, generálna riaditeľka ManpowerGroup Slovensko.

Kde sú talenty

Nedostatok talentov na Slovensku dosiahol rekordnú úroveň, a to za celú históriu skúmania nedostatku talentov s potrebným profilom. Až 68 % slovenských zamestnávateľov zúčastnených v prieskume uviedlo, že majú ťažkosti s náborom nových zamestnancov, 22 % s obsadzovaním voľných pracovných miest problémy nemá, 10 % firiem si nie je v tejto otázke istých.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná, Čítajte aj Duálne vzdelávanie: V škole aj v práci

ManpowerGroup Slovensko sa do globálneho prieskumu zapojilo v roku 2012. Vtedy hlásilo ťažkosti pri obsadzovaní voľných pracovných pozícií len 17 % slovenských firiem. Najviac sa s nedostatkom talentov boria menšie podniky od 10 do 49 zamestnancov, až 78 % nemôže dlhodobo nájsť dostatok vhodných uchádzačov. Ťažkosti s obsadením pracovných miest uviedla viac ako polovica – 61 % veľkých firiem nad 250 zamestnancov a tiež mikropodnikov s menej ako 10 zamestnancami. V stredne veľkých podnikoch s 50 až 249 zamestnancami sa s nedostatkom talentov stretáva 71 % firiem.

Chýbajú aj stredoškoláci

Do oblasti zamestnávania významne zasiahla pandémia. „Firmy s najnižšou úrovňou flexibility, rovnako ako pracovné pozície, ktoré je možné vykonávať len na pracovisku, čelia najväčším problémom pri obsadzovaní voľných pracovných miest,“ prízvukuje Z. Rumiz. Prvé tri priečky z tohto hľadiska obsadili doprava a logistika – 43 %, výroba a spracovateľský priemysel – 36 % a predaj a marketing – 8 %. Medzi najťažšie obsadzovanými pozíciami sa neocitli iba vysokokvalifikovaní IT špecialisti a lekári, ale aj certifikovaní špecialisti ako zvárači, technici, mechanici, vodiči, účtovníci, ďalej nekvalifikované pracovné pozície, napríklad montážnici, operátori výroby, skladníci, alebo personál v sektore ubytovania a stravovania.

Vzácne mäkké zručnosti

Pandémia dočasne ovplyvnila dopyt po niektorých zručnostiach, no v dlhodobom horizonte spôsobila urýchlenie už prebiehajúcich štrukturálnych zmien, ktoré sa dejú na trhu práce. Napríklad klesajúci záujem ľudí o prácu vo výrobnom sektore, zvyšujúca sa rýchlosť, s akou firmy menia svoje procesy prostredníctvom nových technológií – robotizácia a softvérová automatizácia, to všetko si žiada v krátkom čase rekvalifikovať veľké množstvo pracovníkov. Tieto zmeny ešte viac posilnili dôraz, ktorý firmy kladú na mäkké zručnosti zamestnancov. Najnáročnejšie hľadajú u nich zodpovednosť, spoľahlivosť, disciplínu, schopnosť zvládať stres, byť členom tímu, argumentovať a riešiť problémy, kreativitu, ale tiež kritické myslenie, chuť do ďalšieho sebarozvoja a vodcovstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #zručnosti #mladé talenty #Kam na strednú školu #digitálne zručnosti #výber strednej školy #soft skills #sociálne zručnosti