Študenti prezradili, prečo ich baví študovať techniku

Technické študijné programy patria jednoznačne k tým najžiadanejším. Častokrát stredoškolákom nie je úplne jasné, čomu presne sa budú počas štúdia venovať.

11.03.2022 00:00
STU, PR, nepozivat

Práve preto sme oslovili študentov, aby nám priblížili študijné programy na Strojníckej fakulte STU v Bratislave. Strojársky priemysel čelí v súčasnosti veľkým výzvam. V spoločnosti ešte stále prevláda názor, že strojarina je o ťažkej fyzickej práci, čo už dávno nie je pravda. Študovať strojarinu znamená študovať moderné technológie a vývoj, ktoré sú potrebné a nevyhnutné k tomu, aby spoločnosť napredovala a reagovala na aktuálne témy či problémy.

O programe Aplikovaná mechanika a mechatronika nám prezradil viac študent Tomáš Koščo. Venujú sa napríklad pevnostným posúdeniam. Konkrétne pevnostnému posúdeniu mostu SNP či dimenzovaniu ložiska na moste Apollo. Pracujú na pevnostných posudkoch plynovodov, prívesov či automobilových komponentov. Riešia aj oblasť dynamiky. Môžete si pod tým predstaviť napríklad skúmanie nestability leteckých krídel či merania raketových motorov.

Čo všetko skrýva názov Automatizácia strojov a procesov nám ozrejmil študent Marek Noga. Študenti sa na tomto programe stretnú s programovaním priemyselných automatov či robotov. Naučia sa programovať v systéme MATLAB a zvládnu aj programovanie mikropočítačov.

Niekomu môžu byť bližšie skôr autá ako roboty a práve pre tých študentov je určený študijný program Automobily a mobilné pracovné stroje. Od Mateja Kurillu a Mateja Minárika z Ústavu dopravnej techniky a konštruovania sme sa ozvedeli, že študentov učia inovatívnym technológiám laboratóriu generatívneho konštruovania. Môžu sa venovať širokému spektru mobilných pracovných strojov, spaľovacím motorom, však ôraz sa kladie aj na alternatívne palivá či smart mobilitu. Informácie o prvom autonómnom aute obleteli celé Slovensko a jeho tvorcami boli výskumníci zo SjF STU v Bratislave.

V súčasnosti sú veľmi zaujímavé témy ako energetika, vzduchotechnika, hydroenergetika, alternatívne zdroje energie. Študenti sa môžu zaoberať práve týmto okruhom tém na študijnom programe nergetické stroje a zariadenia. Študent Vladislav Chovanec nám dokonca vysvetlil, že teplom je možné aj chladiť prostredníctvom tzv. Fresnelových panelov. S kolegami vytvorili dokonca projekt vzduchovej clony, ktorá chráni proti vírusom a baktériám.

Vývoj a návrh strojov a zariadení v oblasti environmentálnej techniky je súčasťou skutočne perspektívneho štúdia budúcnosti. Študijný program Environmentálna výrobná technika ponúka študentom veľa možností uplatnenia. Študenti sa na cvičeniach doslova hrajú, pretože sa učia hravou formou programovať stavebnice a roboty. Prezradila nám to Iveta Čačková z Ústavu výrobných systémov, environmentálnej techniky a manažmentu kvality, ktorá tieto cvičenia so študentmi vedie.

Meranie je jav, s ktorým sa stretávame bežne, ale mnohí vôbec netušíme, že ho môžeme študovať aj na vysokej škole. Študenti sa učia meradlá kalibrovať či vyhodnocovať. Študenti sa po absolvovaní študijného programu Meranie a manažérstvo kvality môžu stať úspešnými manažérmi kvality, bez ktorých sa nezaobíde žiadna úspešná spoločnosť.

Nesmieme zabudnúť ani na základ strojného inžinierstva, na ktorom je postavený študijný program Strojárske technológie a materiály. Obsah štúdia nájdeme v podstate všade okolo nás. Branislav Vanko z Ústavu technológií a materiálov nám uviedol konkrétne príklady ako sú zlievanie, odliatky, zváranie konštrukcií či tvárnenie. Technológ je rozhodne potrebný v akomkoľvek modernom priemyselnom podniku.

Na študijnom programe Technika ochrany životného prostredia sa študenti doslova učia pretvoriť kakaové bôby na čokoládu alebo obyčajný prášok na tablety. Všetky teoretické vedomosti si môžu študenti vyskúšať aj v praxi, keďže fakulta aktívne spolupracuje so spoločnosťami, ktoré patria k lídrom v priemysle.

Unikátnou novinkou je študijný program Profesijný bakalár. Študuj, praxuj a zarábaj. Heslo, ktoré stručne vystihuje podstatu daného študijného programu. Študent a zároveň úspešný športovec Martin Nemček nám v krátkosti povedal o výhodách štúdia. Ocenil najmä prax počas štúdia priamo v prestížnej medzinárodnej spoločnosti, mentora počas štúdia či podnikové štipendium.

Na Strojnícku fakultu STU v Bratislave uchádzačov príjmu bez prijímačiek. Podať prihlášku si môžete do 31.3. 2022.

Študujte moderné technológie na škole s tradíciou.

www.studujstrojarinu.sk

chyba