Vedomosti naberajú iný smer. Pribudlo 74 nových študijných programov

Skvelou správou pre budúcich vysokoškolákov je, že ich čakajú nové možnosti a smery štúdia. Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo akreditovala 74 nových študijných programov.

15.03.2022 07:00
mladá žena, laptop, šťastná žena, dievča,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Sú predzvesťou modernizácie výučby tak, aby boli absolventi lepšie pripravení zvládnuť rýchlo sa meniace požiadavky trhu práce a nároky zamestnávateľov. Niektoré z nových študijných programov si vyžiadala aj pandémia koronavírusu. Zdôraznila biele miesta vo vzdelávaní a odhalila rezervy, okrem iného aj to, ako veľmi nám chýbajú napríklad odborníci v sociálnej starostlivosti. Odborníci, aj zo zahraničia, pri akreditačnom procese posudzovali viaceré kritériá, v súlade s európskymi štandardmi a usmerneniami. Napríklad aj to, či dokážu vysoké školy dôsledne prehodnocovať ciele vzdelávania a zabezpečiť previazanosť jednotlivých predmetov.

Jednou z požiadaviek pre akreditovanie je, aby boli zo škôl otvorenejšie inštitúcie reflektujúce realitu, aby pripravovali odborníkov, ktorých naozaj potrebujeme a ktorí sa dokážu presadiť aj vo svete. Prispieť k tomu môže aj fakt, že vysoké školy zrušili takmer tisíc študijných programov, ktoré neboli perspektívne.

uzitocna, vysoke skoly, knihy, student, Čítajte viac Chcete študovať? Rozdelenie vysokých škôl na Slovensku a ich kompletný zoznam

Aj preto by maturanti, ktorí premýšľajú o tom, ktorú vysokú školu si vyberú, mali okrem prospechu, záujmov či nadania brať do úvahy najmä to, či sa po skončení štúdia uplatnia v praxi. Pri rozhodovaní im môžu pomôcť i rebríčky úspešnosti univerzít a fakúlt, ktoré ako jedno z najdôležitejších kritérií zohľadňujú práve to, či ich absolventi uspeli na trhu práce. Aj preto je nevyhnutnou súčasťou štúdia na vysokej škole prax, dnes sa hádam už ani nenájde firma alebo iný zamestnávateľ, ktorí by ju od absolventov nechceli.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #študijný odbor #Prihlášky na VŠ #rebríček univerzít