Ktoré univerzity sú TOP

Rebríček QS World University Rankings patrí spolu s rebríčkom THE a šanghajským rebríčkom medzi celosvetovo najprestížnejšie akademické rankingy. Od roku 2004 za ním stojí poradenská a konzultačná spoločnosť Quacquarelli Symonds Limited (QS). Do hodnotenia je zaradených viac než 1 600 najlepších svetových univerzít, poradie je zverejňované v skupine TOP 1 000.

16.03.2022 11:00
vysokoškoláci Foto:
Technické smery štúdia patria k najžiadanejším.
debata

Metodológia hodnotenia zohľadňuje šesť kategórií – 50 % hodnotenia tvorí reputácia univerzít medzi akademikmi a zamestnávateľmi absolventov, 20 % počet citácií v databáze Scopus a Elsevier, 20 % je pomer počtu študentov na počet akademických pracovníkov, 5 % hodnotenia tvorí podiel zahraničných akademikov a 5 % podiel zahraničných študentov.

Najlepšie slovenské

V aktuálnom vydaní pre rok 2021 sa v prvej tisícke umiestnili až štyri slovenské univerzity. Slovenská technická univerzita Bratislava si oproti minulému roku mierne pohoršila, keď sa zo skupiny 751.-800. zosunula o poschodie nižšie na pozíciu 801.-1 000. Dôvodom je mierne zhoršenie v kategórii pomeru počtu študentov na počet akademických pracovníkov. Na rovnakej pozícii sa spolu s ňou umiestnila Technická univerzita v Košiciach. Naopak, medziročne si mierne polepšila Univerzita Komenského v Bratislave, ktorá sa zo skupiny 751.-800. posunula o poschodie vyššie, do skupiny 701.-750. Najlepšou slovenskou univerzitou sa podľa QS rankingu pre rok 2021 stala Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá sa dostala do siedmej stovky na pozícii 651.-700. Ide pritom o jej vôbec prvé umiestnenie v tomto rebríčku. Zaznamenala vysoké skóre v pomere počtu študentov na počet akademických pracovníkov a tiež v počte zahraničných študentov.

České, rakúske a poľské

Medzi tisícku najlepších sa aktuálne dostalo až 10 českých univerzít. Najlepšia je tradične Karlova Univerzita v Prahe – 260. miesto, za ňou nasleduje Vysoká škola chemicko-technologická v Prahe – 342. miesto. Treťou v poradí je České vysoké učení technické v Prahe, v porovnaní s predchádzajúcim rokom skončila o 66 miest vyššie, na 432. mieste.

Zo susedných krajín sa najlepšie darilo rakúskym univerzitám: Viedenská univerzita sa umiestnila na 150. mieste a Technická univerzita Viedeň na 191. mieste. Z Rakúska sa v rebríčku umiestnilo osem vysokých škôl.

uzitocna, vysoke skoly, knihy, student, Čítajte viac Chcete študovať? Rozdelenie vysokých škôl na Slovensku a ich kompletný zoznam

Z poľských univerzít obsadila najvyššiu pozíciu Varšavská univerzita – 321. miesto a o päť miest za ňou Jagelovská univerzita na 326. mieste. Do rebríčka sa dostalo spolu pätnásť poľských vysokých škôl.

V skupine TOP 1 000 pre rok 2021 sa umiestnilo aj osem maďarských a šesť ukrajinských univerzít. V prestížnej skupine TOP 500 skončila Národná technická univerzita v Charkove na 477. mieste. Technická a hospodárska univerzita v Budapešti sa zaradila do rovnakej skupiny ako Slovenská technická univerzita v Bratislave a Technická univerzita v Košiciach – 801.-1000. miesto.

Na špičke sú Američania

Aktuálne zverejnenému rebríčku tradične, už po deviaty raz za sebou, dominuje Massachusettský technologický inštitút, nasledovaný univerzitami v Stanforde a Harvarde. Americké univerzity tvoria polovicu TOP 10 rebríčka. Druhú polovicu medzi najlepšími desiatimi tvoria európske školy. Z nich je najlepšia Oxfordská univerzita na 5. mieste, šieste miesto patrí Švajčiarskemu federálnemu technologickému inštitútu v Zürichu. Nasledujú Univerzita Cambridge, Imperial College London a University College London. Rebríček potvrdil silný nástup ázijských škôl – do prvej stovky sa dostalo až 26 z nich.

Zdroj: www.stuba.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #Prihlášky na VŠ #rebríček univerzít