Vysoká škola: Ako si správne vybrať

Vysoké školy u nás produkujú každý rok tisíce absolventov, no v nejednom prípade sa po skončení štúdia zamestnajú v úplne inom odbore, ako je ten, v ktorom získali diplom, a často na pozíciách, kde ho ani nepotrebujú. Ako postupovať, aby ste si vybrali správne?

24.03.2022 11:00
vysoká škola, vysokoškoláčka, študentka Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Zamyslite sa nad tým, čo vás baví

Prvou dôležitou vecou, ktorú by ste si mali ujasniť predtým, než vôbec začnete premýšľať nad vysokou školou, je vedieť, čo vás baví. Darmo budete študovať jadrovú fyziku, keď vás napĺňa napríklad pomoc zvieratám. Skúste si položiť niekoľko základných otázok – Čo rád robím?, Dokáže ma to, čo ma baví, aj uživiť a bude ma to baviť celý život? Ak si na tieto otázky odpoviete kladne, máte jasný smer, ktorým sa pri výbere uberať. Ak vás baví kresliť, môžete skúsiť napríklad grafický dizajn, ak ste empatický, môže byť pre vás cestou psychológia.

2. Premýšľajte o zamestnaní

Nie je žiadne tajomstvo, že absolventi niektorých vysokých škôl sa uplatnia jednoduchšie ako iných. Ak vyštudujete medicínu alebo informačné technológie, asi len ťažko skončíte s diplomom na úrade práce. Naopak, niektoré humanitné odbory sa takou výsadou pochváliť nemôžu. Šanca uplatniť sa je v každom odbore, ale pri mnohých musíte k štúdiu pridať nadstavbu vo forme napríklad stáží, aby ste boli pre zamestnávateľa zaujímavý.

Ďalšou vecou, ktorá s uplatnením súvisí, je výber správnej vysokej školy spomedzi viacerých, ktoré ponúkajú rovnaký odbor. V takom prípade si naštudujte referencie od študentov či absolventov. Tak sa najlepšie dozviete, či má daná škola dobrú úroveň a ako sú s ňou študenti spokojní.

uzitocna, vysoke skoly, knihy, student, Čítajte viac Chcete študovať? Rozdelenie vysokých škôl na Slovensku a ich kompletný zoznam

3. Radšej doma alebo v zahraničí?

S množstvom vysokých škôl a možnosťami cestovania si môžete vybrať nielen medzi slovenskými vysokými školami, ale i zahraničnými. Dôležité je ujasniť si, či ste ochotný dochádzať stovky kilometrov a bývať v internáte alebo v podnájme s viacerými osobami. Alebo dáte prednosť škole v príjemnej vzdialenosti a môžete tam denne dochádzať. Každá možnosť má svoje za i proti.

4. Urobte si prieskum

Ste študijný typ alebo zastávate názor, že všetkého veľa škodí a občas sa treba i zabaviť? Tak či onak, aj od tohto závisí výber vysokej školy. Ak sa popri štúdiu chcete venovať aj iným veciam a aktivitám, asi nie je najlepším riešením vybrať si školu s nabitým rozvrhom a vysokými nárokmi. Väčšina vysokých škôl svoje rozvrhy zverejňuje na svojich webových stránkach, takže je dobré spraviť si malý prieskum, aby ste videli, aké predmety vás čakajú a zároveň, ako budete časovo vyťažený.

5. Nezabudnite na zadné dvierka

Je rozumné mať aj plán B, pre prípad, že vás na vybranú školu neprijmú. Podajte si prihlášku aspoň na dve vysoké školy. Ešte pred výberom školy si ujasnite, či chcete študovať denne, alebo externe, všade sú iné podmienky.

Zdroj: www.praxuj.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prihlášky na VŠ