Slovenskí gymnazisti uspeli v Európe

High School Business Challenge (HSBC) je medzinárodná súťaž pre stredoškolákov z krajín Vyšehradskej skupiny, zameraná na riešenie reálnych ekonomických problémov vo svete. Rozvíja v študentoch podnikanie, logické myslenie, ale aj schopnosť pracovať v tíme. O slovenskej účasti v nej hovoríme so spolukoordinátorom Jozefom Barniakom.

18.03.2022 11:00
jozef Barniak, kam na skolu, Foto:
Jozef Barniak.
debata

Ktoré naše stredné školy sa do súťaže zapájajú a s akými výsledkami?

Do HSBC sa zapojili stredné odborné školy, obchodné akadémie aj gymnáziá. Najviac účastníkov bolo z gymnázií a z obchodných akadémií. Prvé tri miesta vlani v národnom kole obsadili študenti z najlepších škôl na Slovensku – z Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch a z Gymnázia na Poštovej ulici v Košiciach. Päťčlenný tím chlapcov zo sučianského gymnázia bol taký šikovný, že celú súťaž vyhral a obsadil prvé miesto v medzinárodnom finále vo Varšave.

Aké úlohy študenti počas súťaže riešia?

V prvom kole, tento rok bude 20. – 21. marca, odpovedajú na otázky z testu, pričom majú možnosť výberu aj viacerých správnych odpovedí. Od druhého kola čelia troj- až päťčlenné tímy reálnym problémom zo sveta biznisu, v podobe prípadových štúdií. V stanovenom čase riešia úlohy, s ktorými sa stretávajú rôzne firmy a podniky na trhu v skutočnom svete, majú napríklad vytvoriť novú marketingovú stratégiu a po analýze finančných dát prísť s návrhom najefektívnejšieho financovania. Vzhľadom na prebiehajúcu pandemickú situáciu budú prvé tri kolá súťaže prebiehať on-line formou cez MS Teams, medzinárodné finále, kam postúpi najlepší tím z každej krajiny, sa bude konať fyzicky vo Varšave.

Koľko študentov sa do súťaže zapája?

Vlani sa prihlásilo približne 2 000 študentov stredných škôl zo všetkých štyroch krajín V4. Najviac bolo Poliakov, vzhľadom na to, že súťaž u nich prebieha už niekoľko rokov. Tohtoročná, 8. edícia HSBC bude na Slovensku, v Česku a v Maďarsku iba druhý rok, ale po minuloročnom úspechu a pozitívnom ohlase určite očakávame vyššiu účasť ako minulý rok.

SPU, uzitocna, slovenská poľnohospodárska univerzita, Čítajte aj Krajina potrebuje našich absolventov

Čo prinesie účasť v takejto súťaži stredoškolákom?

Rozšíria si obzor v oblasti ekonómie, biznisu a celkovo podnikania ako takého. Ak sa rozhodnú študovať na vysokej škole, budú už poznať fungovanie v tíme na riešení rôznych projektov, čo je bežná súčasť štúdia na vysokej škole.

Akí odborníci sa študentom venujú?

Prípadové štúdie dôsledne pripravujú odborníci z Varšavskej univerzity SGH. Pri hodnotení a výbere najlepších tímov nám v minulom ročníku okrem našich pedagógov z Národohospo­dárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave pomáhali aj ľudia z praxe, člen predstavenstva Slovenskej sporiteľne Norbert Hovančák, riaditeľ odboru firemní klienti a verejný sektor Patrik Pajtáš a majiteľ a zakladateľ Volis International Martin Volek. Odborníci zo Slovenskej sporiteľne budú v porote aj tento rok.

Kto je za súťažou

Medzinárodnú súťaž stredoškolákov HSBC organizujú študentské organizácie z vysokých škôl ekonomického zamerania zo Slovenska, z Česka, Maďarska a Poľska, pod dohľadom a vedením European Foundation for Entrepreneurship Development (EFRP). Celú súťaž podporuje a sponzoruje Medzinárodný vyšehradský fond.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #stredoškoláci #ekonómia #tímová súťaž #logické myslenie