Ku kľúčovým zručnostiam patrí - byť si vedomý skutočnej hodnoty peňazí

Finančná gramotnosť, čiže praktické a efektívne hospodárenie s peniazmi, nepatrí k našim silným stránkam. Slováci majú podľa viacerých prieskumov v tejto oblasti značné medzery. Aj to bol impulz pre žiakov základných a stredných škôl, aby sa zúčastnili na súťaži Innovation Camp.

18.05.2022 10:00
Psychológovia: peniaze musia deti poznať už od... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vzdelávacia organizácia Junior Achievement Slovensko (JA Slovensko) ju zorganizovala, aby žiakov podnietila k rozvíjaniu kreativity, komunikačných a prezentačných zručností a podporila inovácie vo finančnej oblasti. Zúčastnilo sa na nej 60 žiakov zo základných a stredných škôl, ktorí pracovali v zmiešaných tímoch. Zadaním bola výzva – Ako naučiť deti a mladých ľudí prakticky a efektívne hospodáriť s peniazmi. Dôraz mali klásť aj na to, ako motivovať deti a priblížiť im svet financií v hravej podobe.

Slováci vo všeobecnosti zaostávajú vo finančnej gramotnosti, zorientovaná v nej je iba štvrtina dospelých. Problém sa začína už v školách. Žiaci sa v prieskumoch o znalostiach financií umiestňujú pod priemerom OECD, na chvoste rebríčkov, čo potvrdzujú aj testovania PISA. Podľa dát 365 bank je finančná gramotnosť detí vo veku od 8 do 15 rokov priemerná, chýbajú im najmä praktické skúsenosti s peniazmi, predovšetkým s platbou kartou, výberom hotovosti a čítaním výpisu z účtu.

vreckové, deti, dieťa, sporenie Čítajte viac Vreckové naučí deti základom finančnej gramotnosti

Ako rodičia, tak aj deti

Podľa prieskumu European Consumer Payment Report 2020 si len 19 % mužov a 26 % žien myslí, že sú dostatočne finančne vzdelaní. Správne vypočítať úročenie vkladu zvládli len dve tretiny Slovákov, čo nás v medzinárodnom porovnaní európskych krajín radí na koniec druhej desiatky rebríčka.

Najväčším vzorom pre deti sú rodičia. Ak vidia, že si peniaze odkladajú a nemíňajú ich na zbytočnosti, je veľmi pravdepodobné, že sa budú správať rovnako. Je dôležité, aby mali rodičia svoje financie v poriadku a aby mali pripravený finančný plán na zabezpečenie života, zdravia a majetku. Ku kľúčovým zručnostiam patrí – byť si vedomý skutočnej hodnoty peňazí, naučiť sa s nimi efektívne hospodáriť a vedieť si určiť priority. Byť finančne vzdelaný znamená rozumieť financiám a vnímať aj riziká, ktoré sú s nimi spojené. Práve vedomosti a zručnosti pomáhajú nestratiť sa vo finančných povinnostiach, a preto je dobré ich nadobúdať už v detstve.

náklady, živnostník, financie, Čítajte viac Domácnosti majú problém hospodáriť. V úsporách a príjmoch sú na chvoste Európy

Na peniaze s technológiami

Za najlepší nápad označila porotca súťaže aplikáciu pre deti od 6 do 12 rokov, ktorej súčasťou boli aj hodinky s možnosťou platby. Zuzana Sliacka, Patrik Jadroň, Sandra Mistríková a Daniel Šrank spojili tri prvky – mať peniaze na každý deň, možnosť sporenia a bezpečnosť. Samozrejmosťou by bola rodičovská kontrola.

Druhé miesto získala štvorica Jakub Szöke, Norbert Vass, Janka Jasencová a Kristína Švolíková s hrou Hugova zelená cesta financiami. Hra by bola založená na on-line platforme a hlavný hrdina Hugo by si v nej musel nájsť prácu, odolať lákavým reklamám na kúpu rôznych vecí a naučiť sa sporiť. Súťažiaci zároveň navrhli zavedenie povinného predmetu o financiách v školách a ich hra by bola jednou z možností učenia.

Tretia priečka patrí Viktórii Belkovej, Samuelovi Hutkaiovi, Patrikovi Vargovi a Štefanovi Herákovi. Navrhli realizáciu workshopov pre žiakov, ktoré by viedli odborníci z praxe. Nedostatky vidia najmä v školách, ktoré nemajú ekonomické zameranie a finančnej gramotnosti sa veľmi nevenujú. Podľa nich by mohla pomôcť spolupráca s finančným poradcom a vytvorenie vlastnej aplikácie, ako hry pre rozvíjanie vedomostí o financiách. Porota ocenila aj Samuela Krista, Ninu Hajkovú, Mariána Dolniaka a Juliu Bezručkovú, ktorí navrhli kurzy finančnej gramotnosti pre rodičov a vzdelávanie detí už v škôlke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #finančná gramotnosť