Vzdelávanie s perspektívou. A pre talentovaných štipendium do výšky 3000 eur ročne

Počas tohtoročných letných prázdnin plánujú vysoké školy zrušiť viac ako tisíc neperspektívnych študijných programov.

26.05.2022 11:00
chlapec, rozmyslat, vysoka skola Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa predsedu výkonnej rady Slovenskej akreditačnej komisie pre vysoké školstvo (SAAVŠ) Roberta Redhammera súvisia tieto zmeny aj so znižovaním financovania a prípravou na nové akreditácie. "Uchádzači o štúdium na vysokej škole sa presunú na iné vysoké školy a pracoviská, o ktoré je väčší záujem a kde je študentov viac. Ide o žiaducu koncentráciu vzdelávania,“ dodáva R. Redhammer. Znamená to, že do 1. septembra 2022 majú vysoké školy ponúkať záujemcom iba také študijné odbory, ktoré spĺňajú požiadavky akreditačných štandardov. Podľa SAAVŠ je napríklad v súčasnosti v odbore filológia registrovaných 380 študijných programov vysokých škôl, ktoré sú zamerané na cudzie jazyky, a v učiteľských odboroch viac ako 200 programov. Z nich asi tretina nemá registrovaných žiadnych študentov.

"Podporujeme vysoké školy, aby vstupovali do spolupráce so zahraničnými vysokými školami, napríklad formou spoločných programov. V priamej previazanosti sa zvyšuje kvalita štúdia, študenti zažijú aj iné vzdelávanie, čo utužuje aj vzájomné medzinárodné porozumenie. Slovensko má záujem na rozvoji vzdelávania a spolupráce aj v oblasti cudzích jazykov a kultúr. Pokles počtu 19-ročných mladých ľudí za posledných 15 rokov sa však prejavuje aj v menšom počte uchádzačov o vysokoškolské štúdium celkovo,“ pripomína R. Redhammer.

peniaze, štúdium, škola, Čítajte viac Ako získať peniaze na štúdium

Štipendiá pre talenty

Tohtoroční talentovaní a nadpriemerní maturanti budú môcť získať nárok na štipendium vo výške 3 000 eur za jeden akademický rok počas prvých troch rokov vysokoškolského štúdia na Slovensku. Ide o plán Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR udržať a motivovať mladých ľudí na Slovensku. Štipendium bude financované z Plánu obnovy a odolnosti SR a úspešnému uchádzačovi ho bude mesačne vyplácať vysoká škola. Študent dostane od školy každý mesiac 300 eur, vysoká škola dostane navyše 200 eur, ktoré má využiť na systematickú prácu so šikovnými poslucháčmi. V tomto roku by malo byť udelených celkovo 1 400 štipendií, z toho tisíc pre najväčšie talenty, zvyšných štyristo môžu získať nadpriemerní študenti, ktorí sú zo sociálne znevýhodneného prostredia alebo patria do špecificky znevýhodnených skupín. Študenti sa môžu registrovať do 31. mája na webovom portáli www.stipendia.portalvs.sk a potrebné údaje doplniť do 31. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelávanie