Cudzím jazykom hovorte, aj keď robíte chyby

O tom, prečo sa s nemčinou spája prívlastok ťažký jazyk, aj o moderných spôsoboch jej výučby hovoríme s Lindou Fintorovou z Goetheho inštitútu v Bratislave.

27.05.2022 10:00
reč, jazyk, cudzia reč, cudzí jazyk, ahoj,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prečo je dobré vedieť po nemecky?

Nemecký jazyk je s regiónom dnešného Slovenska pevne spätý. Už v stredoveku sa na našom území usídľovali nemecky hovoriaci osadníci a v mnohých mestách bolo počuť nemčinu na každom rohu. Aj v samotnej slovenčine môžeme nájsť veľké množstvo slov, ktorých etymologický pôvod je v nemeckom jazyku. Dnes je na Slovensku množstvo nemeckých spoločností, ktorých dorozumievacím jazykom je nemčina. Nemčina otvára dvere k lepšiemu zamestnaniu, ale aj k štúdiu na elitných univerzitách. Netreba sa spoliehať na to, že všetci hovoria po anglicky. Jedna vec sú e-maily, druhá neformálna komunikácia s kolegyňami a kolegami. Žijeme v strednej Európe a na našej západnej hranici sa začína veľký nemeckojazyčný priestor. Práve nemčina je rodným jazykom pre najviac Európanov. Vo všeobecnosti však platí, a Európska únia aj zakotvila vo svojich Barcelonských cieľoch z roku 2002, že všetci Európania by mali ovládať dva cudzie jazyky. V našom regióne je prirodzenou voľbou druhého jazyka práve nemčina.

Aké spôsoby výučby poskytujete?

Pandémia covidu so sebou paradoxne priniesla aj veľký posun vo vyučovaní cudzích jazykov. Ponuka kurzov je široká, od klasických prezenčných kurzov – kurzov v inštitúte, kam poslucháčky a poslucháči prichádzajú v určených časoch – cez live on-line kurzy, pri ktorých sa v tých istých časoch pripájajú spoločne s lektorom on-line a pracujú v skupine. Ponúkame aj kombinované formáty kurzov, napr. tzv. blended learning kurzy a on-line kurzy s tútorom aj bez tútora, tzv. tréningy, keď sa študent učí samostatne vlastným tempom a v čase, ktorý mu vyhovuje. Samozrejme, nie je odkázaný úplne na seba, výučba je naprogramovaná tak, aby dostal spätnú väzbu (riešenia) automaticky. Všetky kurzy v Goetheho inštitútoch na celom svete majú jednotný štandard, ktorý pripravuje a aktualizuje naša centrála v Mníchove. Pre zaujímavosť, ročne sa v 158 Goetheho inštitútoch v 98 krajinách svete po svete nemecky učí 223 000 ľudí.

študent, učenie sa, uzitocna, vyucovanie, Čítajte viac Cudzí jazyk sa môže naučiť každý. Ovládať aspoň jeden je dnes samozrejmosťou

Učíte deti aj dospelých, máte vekové hranice študentov?

Aktuálne vyučujeme deti od 10 rokov. Detské kurzy sú rozdelené podľa veku a úrovne. Kurzy pre dospelých majú spodnú vekovú hranicu 16 rokov.

Nemčina si so sebou u nás nesie nálepku „ťažkého“ jazyka. Je naozaj taká náročná?

S vyučovaním všetkých jazykov sa spájajú rôzne klišé – ako nemám talent na jazyky, prípadne nemčina či francúzština sú ťažké jazyky a nikdy sa ich nenaučím. A, samozrejme, klasika – angličtina mi úplne stačí. Keď ale napríklad nemčinu porovnáme s angličtinou, výslovnosť v angličtine sa učí ťažšie ako nemecká. Pri ruštine si zasa treba uvedomiť, že sa človek musí naučiť úplne nové písmo. Nemčina je systematický jazyk, ktorý má jasné gramatické pravidlá. Nemá množstvo výnimiek ako napríklad slovenčina. Nemyslím si, že nemčina je ťažký alebo škaredý jazyk. V našom regióne je to v prvom rade veľmi užitočný jazyk.

Akú úroveň ovládania nemčiny môžu dosiahnuť vaši absolventi?

Na určenie úrovne jazyka sa používa Spoločný európsky referenčný rámec pre jazyky. V našich kurzoch vyučujeme všetky úrovne, od A1 až po C2.

žena, úsmev, komunikácia, cudzí jazyk, cudzie jazyky, polyglot Čítajte viac Cudzí jazyk bez stresov

Dá sa nemčina naučiť „nanovo“? Napríklad ľudia v strednom veku, ktorí sa ju učili, ale neskôr sa jej nevenovali a mnohé zabudli. Alebo takí, ktorí nemali šťastie na učiteľa alebo spôsob výučby.

Hovoríte o tzv. falošných začiatočníkoch, ľuďoch, ktorí sa nevedia „prehupnúť“ cez nejakú hranicu a akoby začínali stále odznova. Myslím, že je to celé o motivácii a použití efektívnych metód. V našich kurzoch máme rôzne vekové skupiny. Ľudia sa zvyčajne rozhodnú prihlásiť sa do kurzu, pretože jazyk potrebujú v zamestnaní, prípadne majú v zahraničí rodinných príslušníkov. Len čo sú konfrontovaní s jazykom v reálnom živote, učí sa im ľahšie a na veku vôbec nezáleží. Stačí možno jedna pozitívna skúsenosť, keď sa dokážete na ulici v cudzej krajine opýtať na cestu, porozumiete odpovedi, a to vás naštartuje. Podstatné je nebáť sa rozprávať, aj keď človek robí chyby. Mám skúsenosti s vlastnou mamou, má 70 rokov a učenie jazykov je jej koníčkom. Učí sa nemčinu ako jazyk, ktorým hovorí veľmi dlho, ale aj jazyky, ktoré sa nikdy predtým neučila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cudzí jazyk #nemčina #Goetheho inštitút