6 top zručností pre prax - ktoré sú to?

Školský systém sa po intenzívnom on-line vyučovaní musí adaptovať a prispôsobiť svoje metódy on-line procesom. Zmeny nemôžu obísť ani študentov. Čo môžu urobiť pre to, aby uspeli v súťaživej pracovnej konkurencii? Podľa prieskumu Deloitte Access Economics sa budú až dve tretiny všetkých pracovných pozícií tvoriť soft-skill-intensive povolania, teda také, ktoré si vyžadujú osobnostné zručnosti. Ktoré to sú?

30.05.2022 10:00
roboty Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Kritické myslenie

Aj keď je často v slovenskom vzdelávacom systéme opomínané, kritické myslenie patrí nepochybne k prospešným profesijným, ale i osobnostným predpokladom. Podľa prieskumu Society for Human Resource Management pokladá až 37 % zamestnávateľov kritické myslenie a schopnosť riešiť problémy za jednu z top osobnostných zručností. V období sociálnych sietí, hoaxov a falošných informácií ide o nesmierne potrebnú vlastnosť. Je veľmi dôležité vedieť rozlíšiť a overovať si fakty, prehodnocovať správnosť tvrdení a myslieť racionálne, aby bolo možné robiť rozumné a uvážené rozhodnutia.

2. Technické zručnosti

Digitálna revolúcia sa začala už pred pandémiou, tá ju iba výrazne umocnila, je jasné, že spoločnosti a podniky bez digitalizácie jednoducho neuspejú. Investície do rozvoja technických zručností a následne do ľudí s takýmito znalosťami sa javia ako nevyhnutnosť.

SPU, uzitocna, slovenská poľnohospodárska univerzita, Čítajte viac Krajina potrebuje našich absolventov

3. Vodcovstvo (líderšip)

Líderšip ako anglicizmus alebo jeho slovenské vysvetlenie „vedenie ľudí“, už dávno nie je iba privilégiom manažérov a pracovníkov na vrcholových riadiacich pozíciách. Vodcovstvo je dôležitým aspektom pre úspešnú komunikáciu na pracovisku, ale i v živote pri riešení konfliktov a presadzovaní vlastných názorov. Uvedomovať si svoje kvality a zároveň niesť zodpovednosť sa ukazuje ako dôležitá črta jednotlivca.

4. Flexibilita a prispôsobivosť

Pandémia donútila všetkých zmeniť zabehnuté postupy a prispôsobiť sa vzniknutej situácii. Práve skúsenosť a schopnosť prispôsobiť sa zmenám bude niečo, čo budú potenciálni zamestnávatelia brať do úvahy. Spája sa to s možnosťou práce z domu. Otvorenosť mysle je dôležitá nielen pre prijímanie názorov iných, ale spolu s globalizáciou a prácou v medzinárodnom prostredí aj voči rozličným národnostiam a kultúram. Zvládanie práce pod stresom s potrebou uprednostňovania úloh, finálnych termínov odovzdania zadaní či preberania zodpovednosti budúcemu kandidátovi v akejkoľvek práci naozaj pomôže.

SR Bratislava STU študenti vynálezy prezentácia BAX Čítajte viac Vzácni sú IT špecialisti, farmaceuti i zdravotníci. A o koho je najmenší záujem?

5. Komunikačná a emočná inteligencia

Už dávno nie je dôležitá iba výška IQ, ale aj EQ – emočná inteligencia. Komunikačné zručnosti idú ruka v ruke so spoločenským životom jednotlivca. Digitalizácia a následky pandémie priniesli svoju daň, a tak je občas ťažké udržať si vo svete virtuálnej reality, práce z domu bez osobného kontaktu, komunikovaním cez obrazovky a e-maily dostatočný stupeň empatie a vhodných komunikačných zručností.

6. Kreativita a inovácie

Hoci sú dnes mnohé procesy riadené počítačom a špičkovými technológiami, schopnosť myslieť „out of box“- mimo štruktúry, je nenahraditeľná. Akékoľvek podnikanie stojí okrem iného aj na kreativite i inováciách a na schopnosti prinášať produkty a služby, ktoré na trhu chýbajú.

Zdroj: vysokeskoly.sk/to­puniversities­.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelávanie #digitálne zručnosti