Skončili ste strednú či vysokú školu? Na niektoré úrady sa náhliť nemusíte

Skúška dospelosti úspešne zložená, záverečná bakalárska či diplomová práca obhájená. Ukončenie stredoškolského alebo vysokoškolského štúdia so sebou prináša nielen radosť z prichádzajúcej novej životnej etapy, ale aj viaceré povinnosti. Ako sa vyznať v spleti povinností voči úradom? Kedy zájsť do Sociálnej či zdravotnej poisťovne? A kedy na úrad práce?

21.06.2022 08:00
absolvent Foto:
Ilustračné foto.
debata

Po skončení vysokoškolského štúdia rodičia prichádzajú o prídavky na dieťa aj o daňový bonus. Navyše, ak si skončený vysokoškolák ešte nenašiel prácu, mal by sa do siedmich dní od štátnej záverečnej skúšky prihlásiť na úrade práce, aby zaňho štát platil odvody, ak nemá hneď prácu. Iné je to v prípade stredoškolákov, ktorí môžu ešte využiť letné prázdniny a na úrade práce sa zaevidovať až ku koncu leta. Do 31. augusta sa zároveň ich rodičom vyplácajú aj všetky príspevky.

Video
O druhom dôchodkovom pilieri a jeho prípadnej reforme s Mariánom Búlikom (OVB Allfinanz Slovensko). Odvysielané 8. 9. 2021.

Ak sa maturant nechystá na vysokú školu a ani sa nezamestná, od 1. septembra sa stane nezamestnaným a môže sa prihlásiť do evidencie nezamestnaných a využiť tak služby, ktoré úrady práce poskytujú. Jednou z nich je pomoc pri hľadaní práce prostredníctvom portálu sluzbyzamestna­nosti.gov.sk. „Uchádzači o prácu si môžu vytvoriť vlastný profil a aktivovať agenta, ktorý automaticky vyhľadá pozície v súlade s predstavami a so schopnosťami uchádzača. S aktuálnou ponukou takmer 80 000 voľných pracovných miest je tento portál jednou z najväčších databáz voľných pracovných pozícií na Slovensku,“ hovorí Jakub Mendel z tlačového a komunikačného oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Úrady práce vedia podať pomocnú ruku aj uchádzačom, ktorí sa rozhodnú rozbehnúť vlastné podnikanie. Uchádzači môžu v rámci projektu Chyť sa svojej šance získať jednorazový finančný príspevok vo výške až 5 600 eur.

práca, bicykel, čítanie, muž, zamestnanec Čítajte viac Skončenie školy úradu práce oznamovať netreba

Absolventi škôl každoročne riešia aj dilemu, či sa po maturite alebo promócii musia prihlásiť do Sociálnej poisťovne, či majú platiť odvody, prípadne či majú nárok na dávku v nezamestnanosti alebo iné dávky. „Žiak strednej školy alebo študent denného štúdia vysokej školy nie je počas štúdia povinne poistený na sociálne poistenie. Preto nemá voči Sociálnej poisťovni nijaké povinnosti. A keďže nie je poistený, nevzniká mu ani nárok na dávky sociálneho poistenia,“ uviedla Zuzana Dvoráková zo Sociálnej poisťovne. Ako dodala, isté povinnosti majú iba študenti poberatelia sirotského dôchodku.

študent, učenie sa, uzitocna, vyucovanie, Čítajte viac Cudzí jazyk sa môže naučiť každý. Ovládať aspoň jeden je dnes samozrejmosťou

Povinnosti na absolventov čakajú až po uplatnení sa na pracovnom trhu – teda až keď sa zamestnajú alebo si nájdu brigádu a povinnosti vtedy za nich plní ich zamestnávateľ, alebo ak začnú podnikať a povinnosti im vzniknú až na budúci rok podľa dosiahnutých príjmov z podnikania uvedených v daňovom priznaní za celý rok 2022.

Na rozdiel od Sociálnej poisťovne, voči ktorej maturanti a skončení vysokoškoláci nemajú žiadne povinnosti, zdravotné poistenie je povinné. „Za absolventov strednej školy platí štát poistné najdlhšie do 31. augusta. Ak maturant pokračuje v štúdiu na vysokej škole, zostáva aj naďalej poistencom štátu a nevzniká mu povinnosť platiť poistné,“ hovorí manažérka oddelenia komunikácie VšZP Eva Peterová. Ak stredoškolák nepokračuje v štúdiu, nezamestná sa alebo nezačne podnikať, môže sa prihlásiť na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie. V takom prípade platí zaňho poistenie štát. Ak tak neurobí, musí sa najneskôr do 8. októbra prihlásiť vo svojej zdravotnej poisťovni ako samoplatiteľ zdravotného poistenia. Povinnosti absolventov bakalárskeho štúdia sa rovnako odvíjajú od toho, či v štúdiu pokračujú, alebo nie. „Ak do dovŕšenia 26 rokov veku pokračuje čerstvý bakalár vo vysokoškolskom štúdiu, štát zaňho zaplatí poistné aj počas prázdnin až do zápisu na druhý stupeň štúdia. Od 26 rokov veku do dovŕšenia 30 rokov veku to platí iba vtedy, ak ide o denné štúdium,“ spresňuje Eva Peterová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #absolventi #zdravotná poisťovňa #Úrad práce